1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter upp efter jobbrapport

USA-räntorna steg och dollarn stärktes på fredagen sedan den amerikanska jobbrapporten för januari visat sig vara starkare än väntat, med fler jobb och högre löneökningar än analytiker räknat med.

En tidigare uppgång i de europeiska räntorna späddes på efter USA-statistiken samtidigt som oljepriset sjönk liksom börserna.

Vid svensk stängning var den amerikanska tvåårsräntan upp 3 punkter till 2,17 procent och tioåringen hela 11 punkter högre på 2,84 procent, än vid samma tid dagen före.

Dollarn stärktes till 1:2418 mot euron, från 1:2447, och till 110:36 mot yenen, från 109:34.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA steg med 200.000 personer i januari, mer än väntade +180.000, men samtidigt reviderades utfallen för föregående två månader ned med totalt 24.000. Arbetslösheten låg kvar på 4,1 procent, vilket var väntat.

Timlönerna steg 2,9 procent i årstakt, väntat var 2,6 procent, vilket var den högsta ökningen sedan i juni 2009, och dessutom reviderades december upp till 2,7 procent (2,5).

Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade till tv-kanalen CNBC strax efter statistiken att det viktigaste i utfallet var lönetillväxten, som han tror är bra för hela ekonomin.

"Men jag tror att om lönetillväxten fortsätter så kan det få påverkan på räntebanan", sade Neel Kashkari, som inte röstar i FOMC i år.

Analytiker konstaterade att statistiken innebär att Fed helt klart är på spåret att höja styrräntorna igen vid sitt nästa möte i mars, speciellt efter tecknen på att lönetrycket håller på att byggas upp.

"Med finansiella förhållanden som fortsätter att lätta och kärnprisinflation som också börjar ta fart räknar vi med att detta kommer att övertyga Fed att höja fyra gånger i år", skrev Capital Economics USA-ekonom Andrew Hunter i ett kundbrev.

Flera ekonomer noterade dock att de årliga befolkningsjusteringarna från Bureau of Labor Statistics betyder att mer osäkerhet än normalt omgärdar januariutfallet.

SEB konstaterade att Fed just lämnat räntebesked och att det kommer ytterligare en jobbrapport och en massa annan statistik innan det är dags för nästa räntebeslut. Även de räknar dock med fyra räntehöjningar under 2018.

Deutsche Banks Joe LaVorgna skrev i ett Twitterinlägg att januari månads sysselsättningsrapport är dåliga nyheter för de finansiella marknaderna. Att antalet arbetade timmar minskade 0,2 procentenheter till 34,3 procent är negativt för BNP och produktiviteten, enligt USA-ekonomen.

LaVorgnas tidigare kollega, Carl Riccadonna, nu på Bloomberg Intelligence, tonade dock ner detta och skrev att det sannolikt berodde på ovanligt hårt väder i början på januari.

Förutom jobbrapporten bjöd fredagen också på amerikanska industriorder och definitivt Michiganindex för januari. Den förra överträffade prognosen och steg med 1,7 procent, väntat 1,5 procent, samtidigt som novemberutfallet på 1,3 procent reviderades upp till 1,7 procent.

Michigan-index för januari reviderades upp till 95,7, från preliminära 94,4, vilket likväl var ned från 95,9 i december.

Europaräntorna följde USA-räntorna uppåt och vid svensk stängning var den tyska tioåriga benchmarkräntan 6 punkter högre till 0,76 procent, från svensk stängning dagen före. Den svenska motsvarigheten stängde 5 punkter upp till 0,99 procent.

Kronan försvagades mot euron på morgonen, men rörelsen gröptes senare ur. Mot euron var den vid svenska marknadens stängning drygt 1 öre svagare till 9:82 och 3 öre svagare till 7:91 mot dollarn.

Vice Riksbankchef Martin Flodén sade i en intervju med nyhetsbyrån Market News International (MNI) på fredagen att effekten på kronans växelkurs kan bli begränsad om Riksbanken höjer reporäntan före ECB - "det kanske inte blir någon effekt alls".

Han sade att eftersom marknadens förväntningar går i linje med Riksbankens egna prognoser så har eventuella effekter på kronan redan prisats in.

Martin Flodén sade också att inflationen är osäker och att han ser risker mot Riksbankens räntebana.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?