Annons

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter stärkas

USA-räntorna handlas på lite högre nivåer och dollarn har stärkts något i spåren av kommentarer från Fed-chefen Janet Yellen och föreslagna skattereformer från Trump. Asienbörserna är blandade medan oljan är svagt upp.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas på 2,24 procent och dollarn har stärkts till 112,30 mot yenen.

Janet Yellen uppehöll sig på tisdagen mycket vid osäkerheten om inflationsutvecklingen men indikerade ända fortsatta räntehöjningar framöver.

Hon beskrev tre områden för osäkerhet vad gäller inflationen.

"Jag och mina kollegor har missbedömt styrkan på arbetsmarknaden, i vilken grad som de långsiktiga inflationsförväntningarna är förenliga med vårt inflationsmål eller till och med de fundamentala drivkrafterna för inflationen", sade hon.

Att styra inflationen mot målet på 2 procent kan visa sig svårare än väntat, och grundläggande antagande om utsikterna kan vara fel, vilket indikerar att inflationen kan förbli lägre under en längre tid än vad som nu antas.

Under vissa villkor skulle detta kunna leda till att de får omvärdera sina antaganden utifrån inkommande data vilket kan leda till en policybana som är lite mer expansiv än vad de nu ser framför sig.

Fed måste vara redo att snabbt ändra sina antaganden framöver. Denna betydande osäkerhet talar för en gradvis höjning av styrräntan, men Fed måste också vara försiktig med att gå alltför långsamt fram.

"Det vore oaktsamt att hålla penningpolitiken oförändrad tills inflationen är tillbaka på 2 procent", sade hon.

Marknaden tolkade henne som att vägen för en höjning i december fortsatt är öppen. Fed funds-terminerna indikerar nu en sannolikhet på 70 procent att Fed höjer då, enligt Bloomberg News beräkningar, upp från 63 procent i måndags. CME Groups Fed watch tool ser en sannolikhet på cirka 78 procent.

"Hennes kommentarer indikerar att de senaste (mjuka) inflationsutfallen inte kommer att ha någon större bäring på Feds policy. Feds fokus är att inte senarelägga höjningar alltför mycket för att undvika ett läge där de behöver höja räntan hastigt i framtiden", sade Yukio Ishizuki på Daiwa Securities till Reuters.

JP Morgan skrev i en kommentar att Janet Yellens tal gav ett djupare perspektiv på hennes tänkande men bekräftar också FOMC:s nuvarande policyhållning.

Hon erkände betydande osäkerhet om NAIRU-nivån, i vilken mån inflationsförväntningarna minskat och strukturförändringar i inflationsprocessen.

"Förenligt med den senaste Fed-kommunikationen så lutar hon åt att tona ned dessa möjligheter, och argumenterar för att nedåtskiftet i kärninflationen i år mest beror på övergående faktorer", skriver JP Morgan.

Slutsatsen blev att då penningpolitiken verkar med fördröjning som vore det oförsiktigt att avvakta tills inflationen når 2 procent, men det stärker argumenten för att agera gradvist.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade på tisdagen att en räntehöjning i december kan vara lämpligt givet tydliga tecken på ett växande inflationstryck.

Bloomberg News rapporterar att USA:s president Donald Trump och republikanska ledare på onsdagen kommer att lansera en skattereform med skattelättnader för företag och hushåll.

Bland annat ska bolagsskatten sänkas till 20 procent och antalet skattenivåer för individer minska, med den högsta skattesatsen ned 35 procent.

"Dollarn ser ut att få stöd av att kongressen går från den kontroversiella sjukvårdsreformen till marknadsvänliga skattesänkningar", sade Sean Callow på Westpac till Bloomberg News.

Pundet har tappat något medan Kanadadollarn ligger på lite starkare nivåer. Finansminister Bill Morneau sade på tisdagen att de kan klara en starkare valuta.

Bank of Canadas chef Stephen Poloz hållaer ett anförande klockan 17.45 svensk tid. BOC har höjt två gånger på relativt kort tid, och SEB noterar att detta blir det första anförandet sedan höjningen i september.

"Vår prognos är fortfarande att BOC kommer att höja räntan för tredje gången i rad vid mötet den 25 oktober men läget är uppenbarligen mindre entydigt jämfört med för några veckor sedan", skriver SEB.

Tillväxten talar för en höjning, och de lediga resurserna minska snabbt. Inflationen ligger under målet men stiger igen och att utbudsgapet sluts ger skäl till en fortsatt uppåtrörelse i penningpolitiken.

Höjningen tog bort "en del av den betydande stimulansen", enligt BOC, vilket indikerar en åtstramande bias. Samtidigt har vicechef Timothy Lane indikerat att den starkare kanadadollarn är en faktor att bevaka, tillsammans med stigande lånekostnader. Det skulle tala för ett mer gradvist agerande.

Terminsräntor indikerar en sannolikhet på mindre än 50 procent att BOC höjer i oktober, men det gjorde de å andra sidan även inför septembermötet, och då de höjde ändå, noterar SEB.

På onsdagens agenda står för svensk del KI-barometern, där en liten nedgång för industrin och liten uppgång för hushållen antas utmynna i en i stort oförändrad samlad barometerindikator.

Från EMU kommer penningmängd/utlåning, från Storbritannien CBI:s ordertrender och från USA order varaktiga varor. Nya Zeeland lämnar räntebesked, väntat oförändrat.


        onsdag kl 6.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:1349 (8:1195) EUR/USD 1:1784 (1:1787)
EUR/SEK 9:5862 (9:5699) USD/JPY 112:35 (112:16)
Jp obl 2 -0,13 (-0,12) Jp obl 10 0,04 (0,03)
Ty obl 2 -0,72 (-0,71) Ty obl 10 0,41 (0,42)
US obl 2 1,45 (1,44) US obl 10 2,24 (2,24)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?