Räntor och valutor: Dollarn fortsätter stärkas

USA-räntorna har gått sidledes på torsdagen och handlas därmed på fortsatt uppdrivna nivåer, med den tvååriga statsobligationen 13 punkter högre under veckan.

Fed-guvernören Lael Brainard sade på onsdagen att den amerikanska ekonomin utvecklas positivt och det kan vara lämpligt att höja räntan snart.

"Förutsatt att vi ser fortsatta framsteg så kommer det troligen att snart vara lämpligt att ta bort ytterligare ackommodation, och fortsätta på en gradvis bana", sade hon.

"Vi närmar oss full sysselsättning, inflationen rör sig gradvis mot vårt mål, den utländska tillväxten är på en mer solid grund och riskerna mot utsikterna är så nära balanserade som de varit under en tid", fortsatte hon.

Tidigare i veckan har bland annat Fed-cheferna i New York och San Francisco, William Dudley och John Williams, talat om riskerna med att vänta för länge med att höja räntan och därmed flaggat för en höjning i närtid.

Marknadens förväntningar om en Fed-höjning vid FOMC-mötet den 14-15 mars har också dragits upp, och enligt Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna ligger de fortsatt på 80 procent. CME Groups Fed Watch tool indikerar en sannolikhet på 66 procent, upp från 35 procent på måndagen.

Detta har också stärkt dollarn som vunnit lite mer mark mot yenen och euron, till 114 respektive 1:0530.

"Fed kommer troligen att höja räntan denna månad om inte den amerikanska jobbrapporten i nästa vecka är dålig", sade Yukio Ishizuki på Daiwa Securities till Reuters.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade att USA:s ekonomi expanderat i en blygsam till måttlig takt i början av året. Arbetsmarknaden har fortsatt att stramas åt men utan en signifikant ökning av löner eller inflation.

Samtidigt var den framåtblickande optimismen något mer dämpad och en del företag har intagit något av ett "vänta-och-se"-läge inför vilka policyåtgärder Trumadministrationen kan tänkas lägga fram, med oro för en starkare dollar och ändrade inreseregler.

SEB skriver i en kommentar att det inte fanns något i rapporten som uppenbart föranleder en marshöjning.

"Feds kommunikation har blivit alltmer hökaktig de senaste dagarna, vilket indikerar att centralbanken banar väg för en höjning. Men för närvarande håller vi kvar vid vår syn att Fed avvaktar även om sannolikheten för en höjning i mars stigit betydligt", skriver SEB.

Fed-chefen Janet Yellen ska tala på fredagen innan hon (och övriga Fed-ledamöter) inträder i sin "blackout"-period inför mötet, och hennes anförande kommer att bli avgörande för räntebeslutet i mars, tillägger SEB.

På torsdagens agenda är framförallt preliminär EMU-KPI i fokus, med en väntad uppgång till 2,0 procent i februari från 1,8 procent i januari. Frankrike och Spanien har tidigare i veckan överraskat på nedsidan medan Italien och Tyskland kommit in högre än väntat.

Kärninflationen väntas ligga kvar på 0,9 procent.

Nordea tror också att inflationstakten stiger till 2 procent men att kärninflationen är oförändrad. Inflationen drivs fortfarande främst av högre energipriser (och i viss mån livsmedelspriser efter dåliga skördar i södra Europa), och med antagandet om i stort stabila energipriser kommande månader så kommer effekten att avta, och driva ned inflationstakten.

Det finns en liten uppåtrisk för kärninflationen men även om den skulle stiga till 1 procent så har ECB inte skäl att ändra sin expansiva hållning. Preliminära utfall i Frankrike, Tyskland och Italien visar på fortsatt dämpad underliggande inflation.

ECB har sitt nästa rådsmöte den 9 mars.

Dessutom kommer på torsdagen PPI från EMU, svensk bytesbalans fjärde kvartalet och veckodata över nyanmälda arbetslösa i USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?