Annons

Räntor och valutor: Dollarn fortsatt starkare

Kronan stärktes något mot euron på torsdagen, medan svenska räntor steg i linje med övriga europeiska räntor efter att Riksbankens protokoll publicerats och Norges Bank varit mer hökaktig än väntat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 3 punkter till 0,46 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 3 punkter högre på 0,88 procent.

Riksbankens protokoll från det senaste räntemötet den 6 september visade att de välkomnar att inflationen vänt upp efter en lång tid under målet, men det finns en del tillfälligheter bakom den senaste inflationsuppgången och samtidigt har kronan stärkts snabbare än prognosen i juli.

Flera ledamöter påpekade att det vore riskfyllt att nu göra penningpolitiken mindre expansiv, för att inflationen ska stabiliseras kring målet behöver konjunkturen vara fortsatt stark och sätta avtryck i prisutvecklingen.

Vidare lyfte flera ledamöter frågan om överhettning i svensk ekonomi och konstaterade att det i nuläget inte syns några tydliga tecken på detta eftersom varken priser och löner stiger på ett obalanserat sätt.

Samtidigt påpekade de att utvecklingen i bostadssektorn kräver särskild uppmärksamhet och påminde om att hushållens höga skuldsättning är något som Riksbanken länge oroat sig för.

Analytiker tyckte att protokollet visade att Riksbanken inte har bråttom att ändra sin penningpolitiska hållning.

Swedbank håller ändå fast vid att en första höjning kommer i april nästa år, medan Nordea fortsatt tror att det dröjer till fjärde kvartalet 2018.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tyckte dock att det fanns några tidiga tecken på optimism i riksbankschef Stefan Ingves uttalande om löneökningarna där han sade att "detta betyder inte att det inte finns några uppåtrisker för svensk inflation…" och att det inte skulle vara svårt att vända fokus för penningpolitiken och göra den mindre expansiv.

Ingves tillade dock att han inte ser att Riksbanken alls befinner sig i den situationen i dag.

Norges Bank lämnade räntebesked under förmiddagen och som väntat lät de styrräntan ligga stilla. De drog dock upp sin räntebana något.

Enligt centralbankschefen Öystein Olsen finns fortsatt behov av en expansiv penningpolitik, kapacitetsutnyttjandet ligger under en normal nivå och inflationen kan komma att ligga under 2,5 procent de kommande åren.

"Ändringarna i utsikterna och riskbilden talar för en något tidigare räntehöjning än i den förra rapporten. Osäkerheten om penningpolitikens effekter talar för att gå varsamt fram, också när det blir aktuellt att höja styrräntan", enligt Norges Bank.

Nordeas Erik Johannes Bruce tyckte att Norges Bank var "något hökaktig" eftersom de nu bedömer att räntorna börjar höjas svagt redan under andra halvåret 2018 jämfört med tidigare prognos som låg på andra kvartalet 2019.

"Kurvan har lyfts mer än vi hade väntat oss och det är antagligen också vad marknaden ser", skriver han i ett kundbrev.

Kari Due-Andresen, Handelsbanken, tyckte att Norges Bank var "mycket hökaktigare än väntat" och mer optimistisk om den reala ekonomin. I den nya banan är en första räntehöjning helt inprisad till juni 2019 och tre mer höjningar väntas under 2020.

Den norska kronan stärktes efter räntebeskedet.

Sydafrikanska rand stärktes efter att landets centralbank oväntat lämnat sin styrränta oförändrad.

De amerikanska räntorna sjönk tillbaka svagt på torsdagen, efter att ha stigit efter Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen. FOMC-ledamöternas prognos, "dot plot", visade att de ser ytterligare en räntehöjning innan årsskiftet.

Fed beslutade samtidigt att lämna Fed funds-räntan oförändrad och meddelade att man i oktober kommer inleda en "normalisering" av balansräkningen. Vilken kommer ske såsom den beskrevs i juni, vilket innebär att värdepapper för 10 miljarder dollar per månad får förfalla utan att reinvesteras

Statistik på torsdagen visade att Philadelphia Fed Index kom in starkare än i september och steg till 23,7 från 18,9 i augusti, väntat var en nedgång till 17,1, enligt Bloomberg News enkät.

Antalet nya arbetslösa sjönk oväntat med 23.000 personer till 259.000 förra veckan, effekterna av orkanen Harvey börjar avta medan Irmas avtryck ännu inte syns fullt ut.

FHFA husprisindex steg mindre än väntat och ledande indikatorer steg lite mer än förutspått.

På valutamarknaden handlades dollarn kring 112,33 mot yenen, jämfört med 111,44 i onsdags eftermiddag, och kring 1,1922 mot euron (1,1992).

Kronan har blivit ett halvt öre starkare till 9,52 mot euron och knappt 5 öre svagare till 7,99 mot dollarn.

S&P sänkte på torsdagen, som tredje stora kreditinstitut, sitt kreditbetyg för Kina till A+ från AA-, med stabila utsikter. Enligt Capital Economics berättade inte dagens beslut något som vi inte redan vet. Faktiskt har det skett vissa framsteg på sistone med att tackla kreditriskerna, särskilt att fånga in aktiviteten i skuggbanksektorn, enligt Capital Economics.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?