1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsatt starkare

Kronan stärktes något mot euron på torsdagen, medan svenska räntor steg i linje med övriga europeiska räntor efter att Riksbankens protokoll publicerats och Norges Bank varit mer hökaktig än väntat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 3 punkter till 0,46 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 3 punkter högre på 0,88 procent.

Riksbankens protokoll från det senaste räntemötet den 6 september visade att de välkomnar att inflationen vänt upp efter en lång tid under målet, men det finns en del tillfälligheter bakom den senaste inflationsuppgången och samtidigt har kronan stärkts snabbare än prognosen i juli.

Flera ledamöter påpekade att det vore riskfyllt att nu göra penningpolitiken mindre expansiv, för att inflationen ska stabiliseras kring målet behöver konjunkturen vara fortsatt stark och sätta avtryck i prisutvecklingen.

Vidare lyfte flera ledamöter frågan om överhettning i svensk ekonomi och konstaterade att det i nuläget inte syns några tydliga tecken på detta eftersom varken priser och löner stiger på ett obalanserat sätt.

Samtidigt påpekade de att utvecklingen i bostadssektorn kräver särskild uppmärksamhet och påminde om att hushållens höga skuldsättning är något som Riksbanken länge oroat sig för.

Analytiker tyckte att protokollet visade att Riksbanken inte har bråttom att ändra sin penningpolitiska hållning.

Swedbank håller ändå fast vid att en första höjning kommer i april nästa år, medan Nordea fortsatt tror att det dröjer till fjärde kvartalet 2018.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tyckte dock att det fanns några tidiga tecken på optimism i riksbankschef Stefan Ingves uttalande om löneökningarna där han sade att "detta betyder inte att det inte finns några uppåtrisker för svensk inflation…" och att det inte skulle vara svårt att vända fokus för penningpolitiken och göra den mindre expansiv.

Ingves tillade dock att han inte ser att Riksbanken alls befinner sig i den situationen i dag.

Norges Bank lämnade räntebesked under förmiddagen och som väntat lät de styrräntan ligga stilla. De drog dock upp sin räntebana något.

Enligt centralbankschefen Öystein Olsen finns fortsatt behov av en expansiv penningpolitik, kapacitetsutnyttjandet ligger under en normal nivå och inflationen kan komma att ligga under 2,5 procent de kommande åren.

"Ändringarna i utsikterna och riskbilden talar för en något tidigare räntehöjning än i den förra rapporten. Osäkerheten om penningpolitikens effekter talar för att gå varsamt fram, också när det blir aktuellt att höja styrräntan", enligt Norges Bank.

Nordeas Erik Johannes Bruce tyckte att Norges Bank var "något hökaktig" eftersom de nu bedömer att räntorna börjar höjas svagt redan under andra halvåret 2018 jämfört med tidigare prognos som låg på andra kvartalet 2019.

"Kurvan har lyfts mer än vi hade väntat oss och det är antagligen också vad marknaden ser", skriver han i ett kundbrev.

Kari Due-Andresen, Handelsbanken, tyckte att Norges Bank var "mycket hökaktigare än väntat" och mer optimistisk om den reala ekonomin. I den nya banan är en första räntehöjning helt inprisad till juni 2019 och tre mer höjningar väntas under 2020.

Den norska kronan stärktes efter räntebeskedet.

Sydafrikanska rand stärktes efter att landets centralbank oväntat lämnat sin styrränta oförändrad.

De amerikanska räntorna sjönk tillbaka svagt på torsdagen, efter att ha stigit efter Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen. FOMC-ledamöternas prognos, "dot plot", visade att de ser ytterligare en räntehöjning innan årsskiftet.

Fed beslutade samtidigt att lämna Fed funds-räntan oförändrad och meddelade att man i oktober kommer inleda en "normalisering" av balansräkningen. Vilken kommer ske såsom den beskrevs i juni, vilket innebär att värdepapper för 10 miljarder dollar per månad får förfalla utan att reinvesteras

Statistik på torsdagen visade att Philadelphia Fed Index kom in starkare än i september och steg till 23,7 från 18,9 i augusti, väntat var en nedgång till 17,1, enligt Bloomberg News enkät.

Antalet nya arbetslösa sjönk oväntat med 23.000 personer till 259.000 förra veckan, effekterna av orkanen Harvey börjar avta medan Irmas avtryck ännu inte syns fullt ut.

FHFA husprisindex steg mindre än väntat och ledande indikatorer steg lite mer än förutspått.

På valutamarknaden handlades dollarn kring 112,33 mot yenen, jämfört med 111,44 i onsdags eftermiddag, och kring 1,1922 mot euron (1,1992).

Kronan har blivit ett halvt öre starkare till 9,52 mot euron och knappt 5 öre svagare till 7,99 mot dollarn.

S&P sänkte på torsdagen, som tredje stora kreditinstitut, sitt kreditbetyg för Kina till A+ från AA-, med stabila utsikter. Enligt Capital Economics berättade inte dagens beslut något som vi inte redan vet. Faktiskt har det skett vissa framsteg på sistone med att tackla kreditriskerna, särskilt att fånga in aktiviteten i skuggbanksektorn, enligt Capital Economics.

 Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?