1515

Räntor och valutor: Dollarn försvagas ytterligare

Dollarn har försvagats ytterligare något mot såväl euro som yen sedan fredagseftermiddagen. Kronan noteras ett par öre starkare mot dollarn på måndagsmorgonen.

"Chanserna för Trump att få några av hans kampanjlöften att gå igenom under förutsägbar framtid är nära noll så Trump-trades är döda för i år och troligen även nästa år. Den enda saken som kan förändra utvecklingen för dollarn under kommande månader är en förbättring i hårda USA-data. Det skulle ge Fed förtroende att gå vidare med sin bana för räntehöjningar", sade Andrew Bresler, tradingchef på Saxo, till Bloomberg News.

Vid 6.40-tiden hade yenen stärkts till 111 blankt mot dollarn, från 111:24 i fredags eftermiddags och som lägst under natten noterades valutaparet till 110:77, eller den lägsta nivån på en dryg månad. Samtidigt noterades dollarn till 1:1670 mot euron från 1:1647 i fredags eftermiddags.

Under natten publicerades japansk preliminär industri-PMI som visade på en nedgång till 52,2 i juli, jämfört med 52,4 i maj. Ett japanskt statistikbatteri med KPI, arbetslöshet och hushållskonsumtion för juni väntar på fredag.

I spåren av yen-förstärkningen har japanska exportörer haft en tung utveckling på börsmarknaden med japanska börsindex nära 1 procent lägre på måndagsmorgonen.

"Tvivel om Trump-administrationens förmåga att implementera sin policy tillsammans med Vita husets pressekreterares avhopp och allt driver på förväntningarna om att takten i amerikanska räntehöjningar saktar in vilket får in yenen i en uppåttrend", sade Hiroyasu Iida på Aizawa Securities i Tokyo till Bloomberg News som påpekade att detta tynger japanska exportörer medan ett lågt oljepris inverkar negativt på råvarurelaterade sektorer.

Japanska räntor visar små förändringar sedan fredagseftermiddagen liksom även USA-räntor.

IMF har under måndagsmorgonen publicerat en uppdatering av sin globala konjunkturprognos i vilken den globala BNP-prognosen lämnades oförändrad på 3,5% i år och 3,6% 2018. IMF ser en allt starkare återhämtning. USA-prognosen reviderades däremot ned på grund av att finanspolitiken ser ut att bli mindre expansiv än väntat medan prognoserna för Kina och euroområdet reviderades upp. Riskerna på medellång sikt ligger fortsatt på nedsidan, framhölls det samtidigt.

Fortsatt under måndagen blir det från europeiskt håll preliminära inköpschefssiffror från länder som Frankrike och Tyskland inför den kombinerade inköpschefsstatistiken för juli för hela euroområdet klockan 10. Det sammanvägda inköpschefsindexet väntas visa en marginell nedgång till fortsatt goda 56,2, från 56,3 i juni.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på Markits preliminära PMI-siffror samt försäljning befintliga bostäder i juni.

Veckans kanske tyngsta hållpunkt blir Federal Reserves räntebesked på onsdag kväll. Dessutom inkommer amerikanska och brittiska BNP-data under veckan, liksom ytterligare en tung indikator för Europas ekonomiska utveckling i form av tyska IFO-index. För svensk del kommer bland annat snabberäknad BNP, KI-barometer, arbetslöshet och detaljhandel.

USA-presidenten Donald Trumps äldsta son ska under veckan, liksom Vita Huset-rådgivaren Jared Kushner och presidentens tidigare kampanjchef Paul Manaford, frågas ut i aenaten rörande Rysslandskontakter. Donald Trump twittrade under helgen att "alla håller med om att USA-presidenten har fullständig makt att be om ursäkt, varför tänka på det när det enda brottet hittills är LÄCKOR emot oss. FALSKA NYHETER".

"Jag vet inte var det där kom i från, det finns inget att be om ursäkt för", sade en av presidentens juridiska rådgivare, Jay Sekulow, och lade till att det som sker i Washington DC är "en attack emot presidenten", enligt AP.

Under kommande dagar väntas vidare omröstning i representanthuset ske rörande sanktioner mot Ryssland.

Stormen kring Vita huset har även tagit sig uttryck i att Sean Spicer meddelade på fredagskvällen att han kommer avgå som Vita husets pressekreterare i augusti.

Mot kronan har dollarn tappat ett par till tre ören till notering strax under 8:24 medan kronan stärkts 1 öre till 9:61 mot euron sedan fredagseftermiddagen.

På råvarumarknaden noteras olja svagt upp på måndagsmorgonen efter ett tapp på fredagen. WTI håller sig alltjämt strax under 46 dollar medan Brentpriset ligger strax över 48 dollar per fat. På måndagen väntas Opec-länder med allierade mötas i Ryssland.

 

        måndag kl 6.40 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:2355 (8:2625) EUR/USD 1:1670 (1:1647)
EUR/SEK 9:6116 (9:6226) USD/JPY 111:00 (111:24)
Jp obl 2 -0,12 (-0,12) Jp obl 10 0,07 (0,07)
Ty obl 2 -0,64 (-0,64) Ty obl 10 0,51 (0,51)
US obl 2 1,34 (1,34) US obl 10 2,24 (2,24)


Innehåll från FondoAnnons

Fondutmanaren – så bygger vi en modern plattform för nästa generations sparare

Daniel Eneroth, medgrundare av Fondo.
Daniel Eneroth, medgrundare av Fondo.

Fondmarknaden i Sverige drivs av ett tydligt generationsskifte där gamla modeller med höga provisioner, inlåsningseffekter och stelbenta strukturer ifrågasätts. För att möta den nya generationens sparare har Fondo byggt en modern och oberoende plattform där provisioner betalas tillbaka till spararen, vilket i många fall resulterar i att fondavgiften halveras. 

–Vi ser en helt ny generation av fondsparare växa fram och de har helt andra krav än tidigare generationer. Millenials har till exempel ett annat förhållningssätt och syn på hur man vill bedriva sparande där pris och transparens är viktiga ledord. Den nya generationens sparare kommer heller inte acceptera den inlåsningseffekt som det ofta innebär att vara direktkund hos ett fondbolag. De vill kunna vara flexibla i sina val av sparprodukter, säger Daniel Eneroth som är medgrundare av Fondo.

Skalbar plattform med spararen i fokus

– Fondos plattform är byggd med infrastruktur och teknik från 2020-talet och utgår från spararens behov. Resultatet är en sparprodukt utan dyra mellanhänder, där provisioner eller så kallade ”kickbacks” återbetalas. Istället kommer Fondo tjäna pengar på tilläggstjänster som spararen själv kan välja. Dessa tjänster kommer lanseras under nästa år, förklarar Daniel Eneroth.

Förutom att Fondo återbetalar alla provisioner till sina kunder erbjuds så kallade boostade fonder, vilka har en prissättning som redan i utgångsläget är billigare då de helt enkelt inte betalar ut kickbacks.

– De boostade fonderna har en fördel i det att pengar som annars tas ut ur fonden för att gå till kickbacks stannar kvar i sparandet och genererar avkastning till spararen. Vi ser ett stort intresse för denna typ av fonder från spararnas sida och därför triggas också fler fondbolag att erbjuda den typen av produkt. Det blir en positiv spiral, förklarar Daniel Eneroth.

En fondplattform för framtiden

Fondos plattform har rönt stort intresse från såväl sparare som fondbolag sedan lanseringen i våras. Daniel Eneroth ser framför sig en fortsatt stark tillväxt i takt med att de traditionella distributörerna snedvrider konkurrensen och försöker ta en större del av fondbolagens intjäning genom att starta egen fondverksamhet.

– Vår plattform ligger helt rätt i tiden och värnar om såväl spararnas som fondbolagens intressen. Som oberoende aktör kommer vi alltid kunna erbjuda en mer attraktiv prisbild för spararen, samtidigt som vi upprätthåller en miljö där fondbolagen kan konkurrera på rättvisa villkor. 

– Vi representerar framtidens fondsparande och kommer fortsätta utmana den traditionella affären för distribution av finansiella produkter. Den har alltför länge optimerats på att tjäna pengar på de oberoende fondbolagens och framför allt spararnas bekostnad”, avslutar Daniel Eneroth.

Om Fondo:
Fondo är en oberoende fondplattform som erbjuder provisionsfritt spararande i ett stort utbud av fonder. Fondo tar ingen plattformsavgift utan tar istället betalt för tilläggstjänster som kunden själv kan välja utifrån sina behov. Fondo står under Finansinspektionens tillsyn.

Läs mer om Fondo och ladda ned appen här!

 

Mer från Fondo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?