ANNONS:
Till Di.se

Räntor och valutor: Dollarn försvagas ytterligare

USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på tisdagen samtidigt som dollarförsvagningen tog ny fart under natten. 

Dollarn tappade till 15-månaderslägsta mot yenen under natten till nivåer under 107-strecket. Under morgonen har den återhämtat sig något och handlas vid 107:16 inför eftermiddagens januari-KPI.

"Enligt mitt synsätt stärktes (yenen) som säker hamn i morse på oro för att ytterligare en börsnedgång kan följa efter publiceringen av januari-KPI", sade Qi Gao, valutastrateg vid Scotiabank i Singapore, till Financial Times. 

Westpacs valutastrateg Sean Callow sade till FT att valutamarknaden ser ut att vara i en ny fas med dollarsvaghet. 

"Intressant att det ser ut som att den skarpa dollar/yen-rörelsen inte leder till riskaversion utan snarare exporterar dollarsvaghet - australiendollarn och euron nådde högsta nivåerna på en vecka", sade han. 

Amerikansk KPI kommer vid 14.30 i eftermiddag. Konsumentpriserna väntas ha ökat med 0,3 procent jämfört med föregående månad enligt Reuters prognosenkät och inflationstakten väntas ha varit 2,0 procent. Kärn-KPI väntas ha ökat med 0,2 procent i månadstakt och medan kärninflationen väntas sjunka tillbaka till 1,7 procent. 

Riksbanken lämnar räntebesked vid 9.30. Enligt SME Direkts prognossammanställning räknar en enhällig ekonomkår med att både reporänta och räntebana lämnas oförändrad. Några garderar med att riskbilden skulle kunna tala för att räntebanan justeras så att den antyder att den första räntehöjningen kan komma senare än i "mitten av 2018.

Vid den efterföljande pressträffen kommer Stefan Ingves inte närvara på grund av sjukdom. Det blir i stället Per Jansson som ska redogöra för direktionens uppfattning bakom tisdagens räntebeslut. 

Förutom Riksbanken bjuder onsdagen också på inflationsförväntningar från penningmarknadens aktörer och klockan 9 kommer boprisstatistik från Valueguard. 

Statistik från Svensk Mäklarstatistik visade på onsdagsmorgonen att bostadsrättspriserna i riket som helhet sjönk 1 procent i januari jämfört med föregående månad. Villapriserna sjönk 1 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit 6 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 3 procent.

Svensk Mäklarstatistik noterade att nedgången på bostadsmarknaden har varat längst i Stockholm, och priserna där ligger nu på samma nivå som hösten 2015. De mest negativa månadssiffrorna återfanns däremot i Göteborg.

Knappt hälften av landets län hade en positiv årsutveckling där spännvidden är från -15 procent till +10 procent.

"Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ" sade Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under eftermiddagen kommer förutom KPI-siffran också statistik över detaljhandelns försäljning för samma månad. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies