ANNONS:
Till Di.se

Räntor och valutor: Dollarn försvagas

Amerikanska statspappersräntor har sjunkit något efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt svagare mot japanska yen men mer oregelbundet mot euron.

Tidigare på torsdagen bidrog stark amerikansk detaljhandelsstatistik för november, och positiva data om nyanmälda arbetslösa till att stärka optimismen om USA-ekonomin. Senare bidrog dock signaler om tveksamheter bland vissa senatorer om skattepaketet till att dämpa risksentimentet till att pressa ned tioårsräntan till drygt 2,34 procent som lägst, efter 2,38 procent vid svensk stängning.

Wall Street Journal rapporterade om att ett flertal republikanska senatorer uttryckt tveksamhet över kongressens skatteplan. Samtidigt råder oro över att hälsoläget för två senatorer riskerar att förhindra dem från att rösta när ett kompromissförslag ska behandlas i kammaren nästa vecka.

Senator Marco Rubio uppgav att han kommer att rösta emot skatteförslaget om det slutliga förslaget inte utökar skatteavdragen för barn för låginkomsthushåll utöver vad som nu föreslås, något som senator Mike Lee uttryckt önskemål om.

President Donald Trump är dock "mycket säker" på att Marco Rubio kommer att rösta ja till det slutliga förslaget.

Eftermiddagens USA-kalender bjuder på Empire Manufacturing Index för december, klockan 14.30, och industriproduktionsdata för november, klockan 15.15.

Asiatiska börser noterar mestadels sjunkande kurser så här långt på fredagen, även om Tokyo återhämtar mycket av en inledande nedgång efter lunchuppehållet. Marknadsaktörer fortsätter utvärdera budskapen från Federal Reserve och ECB tidigare i veckan samtidigt som viss kvarstående oro om det amerikanska skattepaketet gnager på risksentimentet.

Bank of Japans Tankanrapport visade att sentimentet bland stora industriföretag steg till den högsta nivån på elva år under fjärde kvartalet, medan sentimentet bland stora tjänsteföretag var oförändrat, på relativt hög nivå, för tredje kvartalet i rad. Utsikterna för det kommande kvartalet var i båda fallen något mer dämpade jämfört med det aktuella läget, men i nivå med motsvarande förväntningar förra kvartalet.

USA-räntorna vänder upp från torsdagskvällens lägsta nivåer i fredagens Asienhandel, dollarn handlas samtidigt oregelbundet mot japanska yen och euron.

Den europeiska dataagendan är tunn på fredagen, men Eurostat redovisar utrikeshandelsdata för oktober, klockan 11.00, och Rysslands centralbank lämnar räntebesked klockan 12.00.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies