ANNONS:
Till Di.se

Räntor och valutor: Dollarn faller efter Tillersons avsked

Dollarn försvagades på tisdagseftermiddagen, dels efter ett KPI-utfall i linje med förväntningar och dels efter att Donald Trump sparkat utrikesministern Rex Tillerson. 

"Mike Pompeo, CIA:s chef, kommer att bli vår nye utrikesminister. Han kommer att göra ett fantastiskt jobb! Tack Rex Tillerson för ditt arbete!", skrev Donald Trump i en tweet. 

Terry Haines, senior politisk strateg vid Evercore ISI, skrev i ett marknadsbrev som Bloomberg News tagit del av att beskedet är negativt för finansiella marknader. 

Han konstaterade att den fortsatta personalkarusellen sätter ljuset på instabiliteten i Vita huset.

"Marknaderna kan en dag bli utmattad om personalomsättningen och den uppfattade instabiliteten i Vita huset fortsätter. Trump och administrationen har ett arbete att göra lugna marknaderna", skrev Terry Haines.

Han skrev vidare att bytet från Rex Tillerson till den utnämnde ersättaren Mike Pompeo "kan ses som ännu en seger för de hårdföra".

"Pompeo för till bordet en hård nationell säkerhetsbakgrund som signalerar ett skifte i utrikesdepartementets roll bort från en konventionell förhandlare och en dämpare av diplomatiska problem till en som kan bli mer konfronterande i alla former av relationer, inklusive handel", skrev Terry Haines.

Han tillade att ett byte av toppdiplomat i förberedelserna för det nordkoreanska initiativet "inte är lugnande".

"Pompeo måste godkännas, och kongressen kan insistera på att hålla utfrågningar förr snarare än senare. I så fall kommer dessa utfrågningar bli mycket avslöjande om framtiden på kort och lång sikt för Trumps utrikespolitik och det kan då bli en böjningspunkt (inflection point) för marknaderna", skrev Evercore-strategen.

Amerikanska konsumentpriser teg 0,2 procent i februari, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 2,2 procent.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 procent i februari, och ökade 1,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Utfallen var i linje med förväntningarna enligt Reuters prognosenkät. 

Capital Economics konstaterar att ökningen var "solid" och att även om kärn-KPI var oförändrad vid 1,8 procent så kommer den stiga över 2 procent för mars när det skarpa fallet i trådlösa telefontjänster trillar ur beräkningen. 

"Under ytan finns det dock tecken på att en del av den senaste tidens starkare inflationstryck kan var på väg att mattas av", skrev Capital Economics. 

Index över det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag från NFIB, National Federation of Individual Business, steg i februari till 107,6 jämfört med 106,9 föregående månad. 

Vid svensk stängning på tisdagen hade dollarn tappat till 1:24 mot euron, jämfört med 1:23 vid stängning på måndagen. 

Kanadadollarn tappade 0,7 procent på tisdagen efter ett tal av centralbankschefen Stephen Poloz som tolkades som mjukt. 

Han sade att kapitalexpansionsfasen är "värd att vårda".

"Vi kan inte veta i förväg hur långt kapacitetsuppbyggnadsprocessen kan gå, men vi har ett uppdrag att tillåta det ske", sade han.

BOC-chefen sade Kanadas ekonomi befinner sig i en fas i den ekonomiska cykeln då företagen "behöver utöka kapaciteten för att möta ökande efterfrågan", och "naturligtvis är denna fas värd att vårda".

Stephen Poloz upprepade också budskapen från i samband med räntebeskedet den 7 mars, om att banken kommer att vara försiktiga i övervägandet av framtida policyjusteringar och att man är beroende av inkommande data för att vägleda bedömningarna.

Han sade också att BOC är noga med att förklara att man inte kan ha en "mekanisk hållning till policyn", även om "räntan troligen kommer att röra sig högre över tid".

Pundet stärktes omkring 0,4 procent på tisdagen. Förstärkningen följde delvis av USA-nyheterna, men också av finansminister Philip Hammonds halvårsvisa tal i parlamentet.

Den brittiska regeringen höjde BNP-prognosen för i år och ser nu en tillväxt på 1,5 procent från tidigare 1,4 procent. 

Under 2019 och 2020 väntas BNP öka med 1,3 procent per år. 

Han sade att den reala lönetillväxten väntas bli positiv från och med första kvartalet av budgetåret 2018-2019, medan inflationen väntas falla till Bank of Englands mål inom ett år och att budgetunderskottet väntas uppgå till 45,2 miljarder pund budgetåret 2017-2018.

Kronan stärktes 5 öre mot dollarn och 2 öre mot euron på tisdagen till 8:20 respektive 10:15. 

Räntan på den svenska tioårsobligationen steg 1 punkt till 0,80 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies