ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn blir svagare

Risksentimentet är kluvet med åtal som kryper närmare Donald Trump men å andra sidan öppningar i samtalen mellan Kina och USA samt Nafta. Marknaderna har inte visat några större reaktioner ännu. 

USA-räntorna sjönk och dollarn tappade initialt på uppgifter om två bakslag för Trump. Dels har hans tidigare advokat Michael Cohen erkänt att Trump inför presidentvalskampanjen 2016 uppmanat till brott genom att beordra en betalning till två kvinnor. Dessutom har Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort dömts för en rad skattebrott.

Båda åtalen är en del av den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Donald Trump själv kommenterade kort vid ett kampanjevent på tisdagen att det inte finns något samröre med Ryssland och att Muellers utredning är en "häxjakt".

Den tioåriga amerikanska statsobligationen sjönk till 2,82 procent för att sedan stiga svagt på onsdagen. Dollarn sjönk till 110-nivån mot yenen för att därefter åter vända upp från den nivån. Mot euron har dollarn tappat ytterligare till 1:1570. 

"Jag tror inte att det vi såg i går vad gäller Manafort och Cohen nödvändigtvis är ödesdigert för presidenten. Det finns mycket som kan fortsätta och han kan reda ut det. Det krävs mycket för att avsätta en president och det kan komma att krävas mycket för att Trump inte ska väljas för en andra mandatperiod", sade Richard Harris på Port Shelter Investment Management till Bloomberg TV.

Samtidigt råder viss optimism inför samtalen mellan Kinas vice handelsminister Wang Shouwen and statssekreterare David Malpass i USA på tisdagen, även om tidigare försök misslyckats. 

Junichi Ishikawa på IG Securities konstaterade att många legat kort i euron efter Turkiet-oron och att det funnits ett uppdämt behov att omgruppera. Trumps kommentarer om ett för hökaktigt Fed gav skäl att inleda den eurouppgången. 

Samtidigt har de kommande handelssamtalen mellan Kina och USA gett visst stöd.

"Marknadsförväntningarna kan ha överdrivit det sannolika utfallet av handelssamtalen, särskilt aktiemarknaden som gått upp rejält. Samtalen kan komma att avslutas utan någon större fanfar då de inte förs på en hög nivå", sade Junichi Ishikawa till Reuters. 

Pundet har planat ut på en högre nivå mot dollarn.   EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och brexitminister Dominic Raab medgav på tisdagen att det finns fortsatta stötestenar, och ett avtal riskerar att försenas. 

Den mexikanska peson och Kanadadollarn stärktes på onsdagen på uppgifter i Politico om att Trump-administrationen på torsdagen väntas meddela att de nått ett genombrott i Nafta-förhandlingarna. Australiendollarn har i viss mån tyngts av politisk turbulens med maktkamp i det styrande partiet. 

Japanska räntor visar små förändringar med den tioåriga statsobligationen på 0,09 procent. 

Koji Ishida, före detta ledamot i Bank of Japans direktion, sade till Reuters att den ekonomiska utvecklingen i Japan bör tillåta centralbanken att börja dra ned på stimulanserna trots att inflationen ännu inte nått målet.

"BOJ bör inte vara ihärdiga i att behålla den nuvarande policyn tills 2-procentsmålet nåtts. Direktionen kommer troligen att fatta ett flexibelt policybeslut, även innan målet har nåtts", sade han. 

Han sade att BOJ inte kommer att springa iväg för att få till en brantare avkastningskurva just nu, men det är uppenbart att det är deras avsikt när väl marknaden stabiliseras. 

På onsdagens agenda står försäljning av befintliga bostäder i USA och senare under kvällen protokollet från Federal Reserves möte i början av augusti. Då lämnade Fed som väntat räntan oförändrad men drog upp bedömningen om ekonomin något, vilket antogs bana väg för en höjning i september. 

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, uppgav på tisdagen att Fed bör fortsätta att höja räntan tills de når upp till en neutral nivå. Då kan det vara aktuellt med en paus.

"Jag skulle känna mig manad att ta ett steg tillbaka och bedöma utsikterna för ekonomin och se till en rad faktorer, inklusive nivån och utformningen av avkastningskurvan, innan jag beslutar vilka ytterligare åtgärder, om några, som skulle vara lämpliga", skrev han i en artikel enligt Bloomberg News.

Han är inte röstande i FOMC i år eller nästa år. Även andra Fed-ledamöter som Raphael Bostic, Neel Kashkari och James Bullard har uttryckt vilja att gå försiktigt fram med hänvisning till risken för en negativ avkastningskurva.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies