1515

Räntor och valutor: Dollarn backar efter Comey-avsked

USA-räntorna sjönk 1-3 punkter samtidigt som dollarn backade något när marknadens fokus återigen låg på amerikansk politik.

President Donald Trump skapade rubriker när han på tisdagen sparkade FBI-chefen James Comey som ledde utredningen kring kopplingar mellan Donald Trumps presidentkampanj och Ryssland.

Beslutet jämförs med republikanske presidenten Richard Nixons beslut att sparka en särskild åklagare som utredde Watergateskandalen.

Även republikaner ställer sig kritiska och senatorn Richard Burr, ordförande i underrättelseutskottet, som leder en egen utredning, sade i ett uttalande att tajmingen för beslutet var oroande.

Rädsla för fler kärnvapentester i Nordkorea bidrog också till att dämpa riskaptiten.

Dollarn tappade till 113:92 mot yenen och 1:09 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen tappade 3 punkter jämfört med tisdagens svenska stängning till 2,37 procent.

ECB-chefen Mario Draghi höll på onsdagen ett anförande inför Nederländernas parlament och sade då att euroområdets ekonomi "förbättras tydligt" och att återhämtningen har utvecklats från att vara skör och ojämn till ett starkare, brett baserat uppsving.

"Ännu är det dock för tidigt att förklara seger", sade han.

Han sade att ECB:s åtgärder har varit "mycket effektiva" och att ECB har på ett framgångsrikt sätt stabiliserat inflationsförväntningarna. Andra policyområden måste dock bidra mycket mer beslutsamt.

"Data bekräftar att den cykliska återhämtningen i euroområdets ekonomi blir alltmer solid och nedsideriskerna har minskat ytterligare", sade Mario Draghi.

Han tillade dock att "underliggande inflationstryck är fortsatt dämpade och har ännu inte visat en övertygande uppåttrend".

På onsdagsmorgonen publicerades protokollet från riksbanksmötet i slutet av april då direktionen överraskade och valde att utöka obligationsköpen.

De utökade obligationsköpen motiverades av ett något lägre inflationstryck, stor osäkerhet kring den politiska och ekonomiska utvecklingen i omvärlden samt risken för en alltför snabb förstärkning av kronan om den svenska penningpolitiken skulle avvika alltför mycket från omvärlden.

Stefan Ingves ansåg att det inte får ske en snabb kronförstärkning som motverkar inflationsuppgången, och han påpekade att det också är osäkert hur länge det dröjer innan ECB börjar normalisera sin penningpolitik, och i vilken takt det sker.

Tre ledamöter reserverade sig mot beslutet att utöka köpen.

"De uteslöt dock inte att fortsatta köp skulle kunna bli aktuella senare. Motiven för reservanterna var att penningpolitiken i dagsläget är tillräckligt expansiv och ytterligare stimulanser troligen inte skulle kunna ge ett ännu starkare stöd till uppgången i inflationen", står det i protokollet.

Bedömare ansåg att protokollet bekräftade direktionens mjuka hållning.

Enligt Olle Holmgren och Elisabet Kopelman på SEB var protokollet något mer duvaktigt än väntat och utsikterna för en penningpolitisk vändning i närtid är "väldigt begränsad".

De noterade också att Stefan Ingves och Cecilia Skingsley såg ut att inleda en diskussion om huruvida den låga inflationen är strukturell.

Stefan Ingves sade enligt protokollet att Riksbankens syn på penningpolitiken i ett konjunkturperspektiv kommer att ändras längre fram, om det är en bestående förändring.

"Detta kan möjligtvis öppna upp för en mer flexibel direktion i framtiden - men är öppen för andra tolkningar", kommenterade ekonomerna.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterade att inflation och inflationsförväntningar fortsatt stod i fokus.

Han noterade också att Henry Ohlsson verkar vara den mest hökaktiga direktionsledamoten då han ansåg att räntebanan ska reflektera en första höjning tidigt 2018. Han reserverade sig dock inte mot beslutet om räntebanan.

Kronan såg inga större rörelser i samband med att protokollet publicerades, men tappade under dagen 3 öre mot dollarn och 1 mot euron till 8:91 respektive 9:69.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen sjönk 3 punkter i linje med övriga Europa till 0,62 procent.

Den tyska tioåringen tappade även den 3 punkter till 0,41 procent.


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?