ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn avvaktande i väntan på Fed-besked

Dollarn handlades sidledes på onsdagen inför kvällens räntebesked från Federal Reserve. 

Marknaden räknade med en höjning och fokus ligger i stället på eventuella ledtrådar om agerandet under resten av året. 

Rapporter om att Fed-chefen Jerome Powell överväger att lägga en presskonferens efter varje FOMC-möte gav också stöd åt dollarn då det bidrog till spekulation om att Fed kan höja räntan oftare.

Vad kvällens besked ska innebära för dollarn är dock oklart.

"FOMC fortsätter skifta mot en neutral policyhållning från en ackommoderande och vi räknar med att kommittén tar bort formuleringen om att räntan under en utdragen period ligger under den långsiktiga nivån. Gradvis policyåtstramning är redan inprisad av marknaden så vi tror inte dollarn stärks", sade analytiker vid BNP Paribas till Reuters. 

Vid svensk stängning på onsdagen handlades dollarn vid 110:39 mot yenen och strax under 1:18 mot euron. Räntan på den amerikanska tioåringen hade sjunkit 1 punkt till 2,96 procent.

Industriproduktionen i euroområdet sjönk 0,9 procent i april, jämfört med föregående månad, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år.

Förväntningarna pekade mot att produktionen skulle ha sjunkit 0,5 procent jämfört med föregående månad och stigit med 2,8 procent jämfört med motsvarande månad året före, enligt Reuters enkät.

"Statistiken är ytterligare bevis för att ekonomin i euroområdet inte har återhämtat sig starkt sedan nedgången i första kvartalet. Men med en mer aktuell undersökning över aktiviteten, industri-PMI, på förhållandevis höga nivåer tror vi att euroområdets ekonomi kommer uppvisa en hälsosam expansion under helåret", skrev Capital Economics i en kommentar. 

Den svenska KPI-inflationen väntas vara 1,9 procent om ett år, 2,0 procent om två år och 2,1 procent om fem år, visar Kantar Sifo Prosperas kvartalsvisa undersökning om förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden, arbetsmarknadens parter och inköpschefer.

Förändringarna jämfört med förra undersökningen är små. Bara förväntningarna om inflationen på ett års sikt har ändrats, de låg tidigare på 1,8 procent.

Förväntningarna om löneökningar var oförändrade och väntas vara 2,3 procent om ett år, 2,4 procent om två år och 2,5 procent om fem år.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att de oförändrade löneförväntningarna sannolikt oroar Riksbanken.

"De något högre löneökningarna i Tyskland har inte slagit igenom till arbetsmarknadens parter i Sverige, vilket tyder på att det inhemska inflationstrycket förblir lågt", skrev han.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, menade dock att rapporten var goda nyheter för hökarna i Riksbankens direktion.

I en tweet skrev han att parternas inflationsförväntningar ligger vid eller över målet på 2-5 års sikt, vilket innebär en något högre sannolikhet för en räntehöjning under 2018.

Kronan tappade 2 öre till 8:62 mot dollarn och 1 öre till 10:15 mot euron. 

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,63 procent.

Den brittiska inflationen mätt som KPI uppgick till 2,4 procent i maj, jämfört med väntade 2,5 procent, enligt Reuters prognosenkät.

Kärninflationen uppgick till 2,1 procent, i linje med förväntningarna.

KPIH-inflationen, som inkluderar boendekostnader och är det föredragna måttet hos Bank of England, uppgick till 2,3 procent, upp från 2,2 procent föregående månad.

"Senaste tidens stora ökningar i kostnaden för råolja har runnit igenom till priserna som betalas av konsumenter vid pumpen", sade Mike Hardie, statistiker vid ONS, enligt Reuters.

Ökningen kompenserades dock av nedgångar i den volatila kategorin datorspel samt mindre uppgångar i vissa energipriser än samma period föregående år.

Pundet tappade i samband med publiceringen men vid svensk stängning var det i princip oförändrat för dagen. 

Amerikanska producentpriser steg 0,5 procent i maj, jämfört med föregående månad. Jämfört med maj förra året steg PPI 3,1 procent. 

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,3 respektive 2,8 procent enligt Reuters prognosenkät.

Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,3 procent jämfört med föregående månad. Analytikerna hade väntat sig att kärn-PPI skulle stiga med 0,2 procent.

Jämfört med samma månad föregående år steg kärn-PPI 2,4 procent, mot förväntan om +2,3 procent.

Wells Fargo skrev i en kommentar att priserna antyder en måttligt starkare inflation. 

"Producentprisinflationen kom in starkare än väntat i maj med ett betydligt hopp i energipriserna", skrev banken. 

De noterar vidare att även om energi har varit en drivande faktor bakom uppgången i PPI börjar priserna stiga mer generellt. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies