1515

Räntor och valutor: Dollarn återhämtar sig

Europaräntorna handlas överlag på högre nivåer på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp, samtidigt som Europabörserna står på plus. 

Dollarn har återhämtat sig mot såväl euro som yen under förmiddagen och netto är dollarindex nu i stort oförändrat från svensk stängning på måndagen. 

Handelsfrågorna fortsätter att prägla sentimentet på marknaderna, och beskeden från USA går i olika riktningar. 

Donald Trump vill införa investeringsrestriktioner för Kina för att hindra tekniköverföring. Finansminister Steven Mnuchin, som vill se en mindre konfrontativ linje, talade om att det rör även andra länder medan handelsrådgivaren Peter Navarro sade att det är riktat just mot Kina. Han ville också tona ned betydelsen och att det inte kommer att innebära något förbud mot investeringar i USA generellt sett. 

"Det ser ut som om det finns flera olika åsikter inom Vita huset vad gäller de föreslagna restriktionerna för utländska investeringar. Jag tror att valutamarknaden sannolikt kommer att förbli nervös om handelsrelaterade rubriker till den 6 juli, då Trump-administrationen kommer annonsera nästa åtgärd för Kina", sade Tohru Sasaki på JPMorgan Chase Bank till Reuters. 

Då verkställs den första omgången tullar riktade mot kinesiska varor för 34 miljarder dollar. Kina har flaggat för motåtgärder för motsvarande belopp. 

Donald Trump hotade i förra veckan med biltullar riktat mot EU där EU inte var sena med att hota med nya motgärder.

Handelskonflikterna börjar påverka förtroendet vilket synts i enkäter, men även ge mer konkreta återverkningar, där till exempel Daimler vinstvarnade i förra veckan med tydlig hänvisning till handelskonflikten och tullar.

Parallellt börjar osäkerheten runt brexit att göra sig påmind. BMW flaggar för att minska sina investeringar i Storbritannien, och billtillverkarlobbyn SMMT konstaterar att osäkerheten från brexit halverat nyinvesteringarna i bilindustrin eftersom handelsplaner efter EU-utträdet är orealistiska.

En rapport från Baker McKenzie bland 800 företagsledare i sex EU-länder, refererad av Bloomberg News, visade att nästan hälften dragit ned sina investeringar i Storbritannien sedan brexitomröstningen. 

Pundet har inte dragits med i just dessa nyheter, utan handlas fortsatt starkare mot dollarn i spåren av beskedet i förra veckan att ytterligare en reservant inom Bank of England vill se en räntehöjning, vilket ökar sannolikheten för att de agerar i augusti.

USA-räntorna har letat sig svagt uppåt under förmiddagen, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter upp till 2,89 procent. 

I eftermiddag kommer USA-siffror i form av S&P/Case-Schiller bopriser, hushållens konfidensindikator, Richmond Fed industriindex och den sedvanliga veckostatistiken från detaljhandeln. Dessutom talar ett par Fed-företrädare.

Senare i veckan väntas preliminära inflationsutfall i Tyskland och euroområdet, där energipriserna varit en faktor uppsidan. 

Benoit Coeure, ledamot av ECB:s direktion, lyfte i en intervju med tidningen Le Figaro fram att ECB kommer att återinvestera omkring 15 miljarder euro per månad av sitt QE-program under 2019, vilket alltså skulle vara samma belopp som nettoinvesteras under slutet av 2018. 

Han noterade att ECB för första gången kommunicerar om framtida policyräntor med ett datum, även om det fortfarande bara är indikativt. 

"I vår jargon kallar vi detta 'förstärkt framåtblickande guidning'. Nu när vi har beslutat att avsluta nettotillgångsköpen är denna förstärkta guidning nödvändning för att förankra förväntningarna", sade Benoit Coeure.

ECB:s besked i förra veckan var att avsluta nettoköpen till årsskiftet men vänta med en räntehöjning till åtminstone efter sommaren 2019. 

Mario Draghi sade att de ännu inte diskuterat tidpunkten för en räntehöjning, och enligt rådsledamoten Vitas Vasiliauskas kommer de inte ens att börja diskutera detta förrän under hösten nästa år.

Svenska räntor är upp 2-3 punkter medan kronan stärkts 3 öre mot dollarn och 4 öre mot euron.  

De svenska producentpriserna steg 1,4 procent under månaden och 6,3 procent i maj. En svagare krona och uppgångar i priset på råolja har dragit upp importpriserna till +9,6 procent i årstakt, enligt data från SCB.

Prisindex för inhemsk tillgång för konsumtionsvaror, som är av intresse som indikator för KPI-utvecklingen, har stigit 2,1 procent i årstakt, upp från 1,4 procent i april. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?