Annons

Räntor och valutor: Dollarn återhämtar sig

Dollarn stärktes på fredagen efter att på morgonen ha nått den lägsta nivån sedan december 2014.

Dollarindex, som mäter den amerikanska valutans värde mot en korg av sex andra valutor, har sjunkit till som lägst 88,25 på fredagen. Vid svensk stängning handlades dollarindex på 88,99.

Den svagare dollarn har sammanfallit med stigande amerikanska räntor, vilket förbryllat flera bedömare.

Derek Halpenny, vid MUFG i London, sade till Reuters att amerikanska räntor inte hade stigit på förväntningar om högre tillväxt utan för oro om finansiell instabilitet och inflation som stiger okontrollerat. Vilket var anledningen till den inverterade korrelationen mellan dollarn och långräntor.

"Oron för/…/ Trumps policyinriktning /…/ har långsiktig risk som jag tror kan bli en 'trippelsälj' på tillgångar - med aktier, obligationer och valutor som säljs - när du går in i en fas med brist på förtroende för dollarrelaterade tillgångar och policy", sade han.

Chris Turner, chef för valutastrategi vid ING, sade till Reuters att sammanbrottet av det traditionella förhållandet mellan amerikanska statsobligationer och dollarn, framförallt mot yenen, kan förklaras av det faktum att räntorna stiger på oro för budgetunderskottet snarare än inflation.

"Årets uppgång i amerikanska räntor har drivits mer av löptidspremien - riskpremien folk kräver för att hålla skuld med lång löptid", sade Chris Turner.

Vid svensk stängning på fredagen handlades dollarn vid 1:2442 mot euron och vid 106:26 mot yenen.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 3 punkter till 2,86 procent.

University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet steg till 99,9 i februari jämfört med 95,7 i januari.

"Fler konsumenter rapporterade tidigt i februari att de nyligen hade hört nyheter om ekonomiska utvecklingen än vid någon tidpunkt sedan 1983", sade Richard Curtin, chef för undersökningen.

Andrew Hunter, ekonom vid Capital Economics, skrev i en kommentar att uppgången i index för förväntningar tyder på att konsumenterna har skakat av sig senaste tidens volatilitet på börsen och fortsatt gradvis uppgång i bensinpriser.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym, inklusive bensin, steg 0,1 procent i januari, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år ökade försäljningen 1,6 procent.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,5 procent under månaden och ha ökat med 2,6 procent jämfört med samma månad året före, enligt Reuters enkät.

Decemberförsäljningen sjönk med reviderade 1,4 procent och steg med reviderade 1,5 procent i årstakt.

"Försäljningstillväxten var i princip oförändrad i början av det nya året med en långsiktig bild som visar en fortsatt nedgång i sektorn", sade Rhian Murphy vid brittiska statistikkontoret ONS, enligt Reuters.

ONS påpekade att ovanligt stark tillväxt i försäljningen av sportutrustning, inklusive gymkläder, motverkades av fallande livsmedelsförsäljning.

Andrew Sentance, rådgivare till PwC och före detta medlem i Bank of Englands penningpolitiska kommitté, sade till Reuters att det skulle dröja till andra halvåret innan konsumenter börjar märka av den sjunkande inflationen.

"Första halvåret kommer fortsatt vara utmanande för detaljhandel och andra konsumentrelaterade sektorer", sade han.

På fredagen bekräftades nyheten att Haruhiko Kuroda får förnyat mandat som chef för Bank of Japan. Samtidigt nominerades Masazumi Wakate, professor vid Waseda-universitetet och förespråkare för aggressiva monetära lättnader, till en post som biträdande centralbankschef. Masayoshi Amamiya, i dag exekutiv chef vid BOJ, är känd för att ha varit hjärnan bakom olika monetära policysteg, nominerades också till en biträdande chefspost.

Beskedet hade liten påverkan på valutamarknaden. Senare på fredagen talade landets vice finansminister, Masatsugu Asakawa, och sade att senaste tidens valutarörelser, som han benämnde som "ensidiga" har varit överdrivna och japanska finansdepartementet följer dem noggrant.

Japan kommer att svara på rörelserna efter behov och i linje med G7-överenskommelsen.

Han sade också att han följer marknadsrörelserna med oro och kopplingen mellan dollar/yen och aktiemarknaden har upphört på sista tiden.

Kronan handlades netto sidledes mot dollarn vid 7:96 och stärktes 2 öre mot euron till 9:90.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 4 punkter till 0,93 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?