1515

Räntor och valutor: Dollar tyngs av politisk osäkerhet

Dollarn handlas en aning starkare på måndagsmorgonen, men är fortsatt nära lägsta nivån på 2,5 år mot euron, efter att politisk osäkerhet och statistik tyngt valutan senaste tiden.

Den amerikanska ekonomin växte med 2,6 procent under andra kvartalet, 0,1 procentenhet under analytikernas förväntningar, enligt Bloomberg News.

Samtidigt steg arbetskraftskostnaderna något mindre än väntat under andra kvartalet, vilket spädde på oron för att inflationen kan förbli låg.

"Det är lätt för osäkerheten att öka om Fed:s förmåga att höja räntor nästa år om inflationen är fortsatt låg. Vi kan se dollarn röra sig under 110:00 mot yen under sådana förhållanden", sade Junichi Ishikawa, vid IG Securities, till Reuters.

Euron handlas vid 1:1735 mot dollarn, och dollarn handlas vid 110:54 mot yenen.

Inköpschefsindex för den kinesiska industrin sjönk till 51,4 i juli från 51,7 föregående månad, enligt en mätning från den nationella statistikbyrån. Index för tjänstesektorn sjönk till 54,5 från 54,9.

Delindex för nya order sjönk till 52,8 från 53,1 och delindex för nya exportorder sjönk till 50,9 från 52,0.

"Nedgången tyder på att svagare utländsk efterfrågan åtminstone delvis bär skulden - nya exportorder föll med en större marginal än nya order som helhet", sade Julian Evans-Pritchard, vid Capital Economics, till Reuters.

Industriproduktionen i japan steg 1,6 procent i juli jämfört med månaden före och ökade med 4,9 procent jämfört med samma månad året före.

Analytiker räknade med att produktionen skulle ha stigit 1,5 procent jämfört med månaden före och 4,8 procent jämfört med samma månad föregående år.

Måndagens makroagenda bjuder bland annat på preliminär KPI för euroområdet. Inflationen väntas ligga kvar på 1,3 procent, men både i Tyskland och Spanien har prel-HIKP kommit in överraskande högt så det kan finnas uppåtrisker mot den prognosen.

På tisdagen kommer industri-PMI för Sverige, euroområdet och USA. På torsdag väntar räntebesked från Bank of England och på fredag väntar en konjunkturuppdatering från KI samt amerikansk sysselsättning för juli.


Innehåll från DEFAAnnons

Elbilsladdning – en viktig nyckel i modern samhällsinfrastruktur

”Vi ger kunden mesta möjliga laddning per tillgänglig ström.” Så beskriver Jon Faglöv, Sales & Market Director e-Mobility & Lighting på DEFA, syftet med deras lösningar för elbilsladdning. DEFA satsar på uppkopplade och kompletta laddsystem för elbilar anpassade för att täcka behovet hos företag, flerbostadshus och villor. 

Smarta laddanläggningar är en bärande del av samhällsinfrastrukturen och en förutsättning för den starkt ökande elektriska fordonsflottan. Företag och flerbostadshus som investerar i elbilsladdning ger inte bara de anställda, boende och klimatet stor nytta, utan ger även positiva effekter så som högre värdering av fastigheten, möjlighet till nya intäktströmmar och en mer hållbar samhällskritisk infrastruktur. 

– Elbilsladdning möjliggör en grön intäkt och fastighetsägare och företag får en god vinst på laddanläggningen om den är tillgänglig för olika användargrupper med betalningslösningar. Dessutom ser vi att elbilskonsumenten kommer att vilja ladda bilen där de befinner sig; på jobbet, hemma, vid ett köpcentrum eller till exempel i anslutning till hotellet när man reser. Att erbjuda elbilsladdning som valmöjlighet innebär en ökad konkurrenskraft i form av bland annat attraktiva bostäder och arbetsgivare samtidigt som det underlättar omställningen till fossilfria fordon, säger Jon Faglöv.

Viktigt löfte till elbilsanvändare

Elbilsföraren kommer att allt eftersom infrastrukturen byggs ut förvänta sig smart, smidig och tillgänglig laddning. Att inte ha tillgänglig laddning till elbilen går att jämföra med att bensinstationer under en lång tid och sträcka är ur funktion. Därför är aspekter som en driftsäker design och ett ärligt kundlöfte avgörande för utbyggnaden av infrastrukturen. 

– För oss är det viktigt att infrastrukturen byggs ut skalbart och strukturerat. Vi ser laddanläggningar som en samhällskritisk infrastruktur och vi bygger säkra, skalbara och tillförlitliga anläggningar. Vår ambition är att elbilsföraren alltid ska veta vad hen kan förvänta sig i termer av laddning. Föraren vet att om hen laddar i 5 timmar har hen tio timmar i batteriet exempelvis, ett ärligt kundlöfte skapar tillit till systemet, säger Jon Faglöv. 

Oberoende och fulldynamisk lastbalansering

I större fastigheter och komplexa anläggningar erbjuder DEFA en fulldynamisk lastbalansering. Det betyder att laddanläggningen balanseras både mot den tillgängliga ström som laddanläggningen har och mot huvudfastighetens tillgängliga ström. Att låta fastighetens reella strömsituation styra skapar en balans och fastigheten slipper ett dyrt effektabonnemang.

– Den information och det budskap vi tar till marknaden är; få ut så mycket laddning som möjligt av tillgänglig ström, ladda på lämplig tidpunkt och se på laddinfrastruktur som samhällskritiskt. Det vill säga bygg skalbart, säkert och med lösningar som har bra öppettider och hög driftsäkerhet. Åker man själv elbil så inser man snabbt hur utmanande det kan vara för föraren att hålla koll på olika appar, laddanläggningar, betalkort, RFID-taggar och där har vi en stor påverkan för hur ekosystemet ska utvecklas, säger Jon Faglöv avslutningsvis. 

Fakta DEFA

DEFA är en av Nordens ledande leverantör av kompletta laddsystem för elbilar till flerbostadshus, villor och företag. DEFA erbjuder alla delar av laddsystemet; laddstationer, kablar, lastbalansering, samt administrationssystem och betalningslösningar. DEFA:s laddsystem är oberoende av elbolag. 

https://www.DEFA.com/se/ 

https://www.DEFA.com/se/elbilsladdning/  

 

Mer från DEFA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DEFA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?