Annons

Räntor och valutor: Dämpad pundreaktion

Europaräntorna handlas svagt upp under förmiddagen, medan euron tappat något mot dollarn. Europabörserna och oljan är upp.

Eurodata visade på en fortsatt relativt god fart i ekonomin i början av året.

Det preliminära kombinerade inköpschefsindexet för EMU sjönk något till 54,3 i januari från 54,4 föregående månad, väntat var 54,5. Industri-PMI steg till 55,1 från 54,9 medan tjänste-PMI sjönk till 53,6 från 53,7.

Chris Williamson, ekonom vid Markit, såg trots den marginella nedgången en bra start på första kvartalet, med det näst högsta utfallet sedan december 2015.

"Flash-PMI i januari signalerar en respektabel BNP-tillväxt för kvartalet på 0,4 procent, med en brett baserad expansion i såväl industri som tjänster", sade han, och tillade att anställningsplanerna är uppmuntrande.

Inputpriserna steg också i såväl tjänstesektorn som industrin, ett tecken på stigande inflationstryck.

"Januari-PMI är i linje med vår uppfattning att den starka avslutningen på 2016 indikerar en god start på 2017. Samtidigt finns det en risk för att PMI har toppat för denna gång, och att högre inflation, mindre stöd från euron och en ökad politisk osäkerhet (inhemskt och globalt) kommer att tynga sentimentet framöver", skriver Handelsbanken i en kommentar.

Tyska industri-PMI överraskade på uppsidan medan tjänste-PMI oväntat sjönk, vilket gav ett kombinerat index på 54,7, ned från 55,2 föregående månad och lägre än väntade 55,3.

Frankrike visade en motsatt utveckling för sektorerna, men här steg PMI totalt till 53,9 från 53,1, väntat 53,2.

Högsta domstolen i Storbritannien gick på lägre instans linje, vilket innebär att regeringen måste tillfråga parlamentet för att utlösa utträdesparagraf 50 i EU-fördraget.

Pundet stärktes något inför beskedet, som var relativt väntat bland bedömare, men har därefter tappat tillbaka med små nettoförändringar. Sett till veckan så här långt är pundet ändå starkare.

Premiärminister Theresa May har önskat göra detta före mars månads utgång, men den processen riskerar att försenas. Laborledaren Jeremy Corbyn var snabbt ute och sade att de inte vill lägga hinder i vägen för att inleda brexitförhandlingarna, men att de samtidigt kommer att ställa krav för att parlamentet ska få spela en roll under dessa förhandlingar, och att ett villkor är full tillgång till den inre marknaden.

Regeringen uppgav att den accepterar utslaget och de kan nu komma att försöka lägga fram ett "avskalat" förslag som skulle kunna antas snabbt.

Nordea ser det som ett tillfälligt hinder på vägen.

"Individuella ledamöter kan komma att opponera sig, regeringens förslag kan ändras och det kommer säkerligen att vara en rad försök att lägga till villkor. Men detta kommer troligen bara att vara ett gupp på vägen för regeringen, snarare än ett ihållande hinder för brexit. Risken är att regeringen förlorar en parlamentsomröstning om brexitförslaget, vilket skulle kunna tvinga fram nyval", skriver Nordea.

USA-räntorna sjönk på måndagen i spåren av Donald Trump undertecknat en order om att USA ska lämna TPP, men har stigit något på tisdagen med den tioåriga statsobligationen på 2,42 procent. Dollarn har också återhämtat sig men handlas fortsatt svagare jämfört med före Trumpinstallationen.

"Marknaden gillar inte denna ökade protektionistiska hållning. Just nu håller de att försöka bedöma inverkan från detta relativt den investeringsvänliga hållningen som drivit dollarn högre", sade Sue Trinh på Royal Bank of Canada till Reuters.

Från Asien på morgonen rapporterades att Japans industri-PMI steg till 52,8 från 52,4 i december, den högsta noteringen sedan i mars 2014.

Kinas centralbank, PBOC, bekräftade att de höjt räntan på en ettårig lånefacilitet (MLF) till 3,10 från 3,00 procent. Enligt Bloomberg News var det första gången på nästan ett år som räntan på denna ettåriga facilitet ändrades. Även räntan på sexmånadersfaciliteten höjdes, till 2,95 från 2,85 procent.

Närmast inväntas turkiskt räntebesked, där förväntningarna spretar från oförändrat upp till en räntehöjning om 1 procentenhet. Den turkiska liran har stärkts under förmiddagen.

Eftermiddagens USA-agenda inkluderar preliminärt industri-PMI för januari, klockan 15.45, samt försäljningstakt för befintliga bostäder i december, klockan 16.00.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp, medan kronan stärkts 3 öre mot såväl dollarn som euron från måndagen, där EUR/SEK var nere nära årslägsta. Även den norska kronan har stärkts mot euron under förmiddagen.

 

              tisdag kl 11.20 (måndag kl 16.15)
=================================
USD/SEK 8:8307 (8:8649) Statsobl 2y -0,57 (-0,56)
EUR/SEK 9:4842 (9:5106) Statsobl 10y 0,67 (0,67)
EUR/USD 1:0739 (1:0729) Räntegap/ty 29 (29)
US obl 10 2,42 (2,43) Ty obl 10 0,38 (0,38)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?