1515

Räntor och valutor: Bred ränteuppgång

Europaräntorna stiger överlag under onsdagsförmiddagen. Tyska räntor handlas 2-4 punkter upp medan italienska och franska räntor stiger upp till 7 punkter i långa änden. Börserna visar samtidigt en blandad utveckling med relativt små nettorörelser.

Den tyska industriproduktionen steg 2,8 procent i januari jämfört med föregående månad, väntat var +2,7 procent. I december sjönk produktionen med 2,4 procent.

Unicredit ser uppgången som en bekräftelse på att företagen behåller styrfarten trots en del volatilitet.

Sicksackmönstret runt nyåret har inte drivits av fundamenta utan är en effekt av kalenderkorrigeringen runt julledigheten. Den fortsatta nedgången i byggsektorn drevs av ovanligt kallt väder och bör korrigeras i februari.

"Vi håller fast vid vår syn att den tyska ekonomin utvecklas väl. Som vi sagt många gånger så bådar kombinationen av en uppgång i den globala handeln och en robust inhemsk efterfrågan gott för den framtida tillväxten", skriver Unicredit.

Även USA-räntorna har fortsatt upp i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen upp 4 punkter till 2,55 procent.

Bidragande har varit ett relativt ljummet intresse för en emission av treåriga obligationer för 24 miljarder dollar på tisdagen, och avvaktan inför en emission av tioåringar för 20 miljarder dollar på onsdagen.

Tyskland emitterar femåringar på onsdagen. Marknaden inväntar också kommande viktiga händelser som ECB:s rådsmöte på torsdagen, amerikansk jobbrapport på fredagen och Feds räntebesked i nästa vecka.

ECB väntas ligga still och inte indikera någon tidig exit, medan en räntehöjning från Fed i praktiken är till fullo inprisad.

"ECB är den mer intressanta av de två, eftersom Fed är tydliga med att de kommer att höja räntan. Inflationstakten börjar slutligen stiga… men min bästa gissning är att Draghi i morgon kommer att lyckas med att hålla saker på rätt köl", sade Sonja Marten på DZ Bank till Reuters.

Jeffrey Gundlach på Doubleline Capital, som förvaltar kapital på 100 miljarder dollar, tror att Fed kan komma att bli mer regelmässiga i sina höjningar i takt med att inflationen och tillväxten nu tilltar.

"Det kan börja bli ett mer sekventiellt mönster från Fed. Det är närmast 'old school'", sade han på tisdagen enligt Bloomberg News.

Han tror på två-tre höjningar i år och att den tioåriga statsobligationen kan vara på väg upp mot 3 procent.

I eftermiddag publiceras ADP:s rapport om sysselsättningen i privat sektor för februari, som väntas visa en ökning med 187.000. I fredagens jobbrapport antas en total uppgång med 190.000, ned från 227.000 i januari men i linje med snittet det senaste halvåret.

Bedömare noterar att det skulle krävas en rejält dålig jobbrapport för att få Fed att inte höja i nästa vecka, medan en stark rapport i viss mån skulle kunna påverka deras tonläge i uttalande och presskonferens. Den tidigare medianprognosen ("dot plot") från december låg på tre höjningar i år.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 114:10 mot yenen och 1:0550 mot euron under förmiddagen.

Pundet har tappat till 1:216 mot dollarn inför finansminister Philip Hammonds budgetdragning. Regeringen väntas revidera upp tillväxtprognosen för i år men inte öppna plånboken trots tecken på dämpad konsumtion.

Svenska räntor stiger 2-4 punkter medan kronan har tappat något mot dollarn men stärkts lite mot euron från tisdagen.

SCB rapporterade att hushållens konsumtion steg 2,1 procent i årstakt i januari. Bland annat rekreation och kultur drog upp medan beklädnadshandeln tyngde.

Swedbank noterade en att bättre utfall i oktober och december gav en liten upprevidering av tillväxten fjärde kvartalet, och att hushållen inleder 2017 med bättre momentum. På sikt förväntas dock en nedväxling. Konsumtionsdeflatorn ökade 0,8 procent vilket är lägre än de två senaste utfallen, men den högsta januariökningen sedan 2011.

       onsdag kl 10.50 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:0145 (9:0188) Statsobl 2y -0,61 (-0,62)
EUR/SEK 9:5156 (9:5322) Statsobl 10y 0,69 (0,65)
EUR/USD 1:0556 (1:0570) Räntegap/ty 34 (34)
US obl 10 2,55 (2,51) Ty obl 10 0,35 (0,31)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?