1515

Räntor och valutor: Bra momentum i Europa

Europaräntorna sjunker brett på tisdagen, samtidigt som börserna står på minus. Tyska räntor är 1-2 punkter ned. Euron har stärkts något till åter över 1:24-nivån mot dollarn, som även tappat något till 108:65 mot yenen.

Det preliminära KPI-utfallet i tyska Sachsen, som anses ha en god korrelation till det nationella utfallet, visade en inflationstakt på 1,4 procent i januari, ned från 1,7 procent i december. Andra delstater har därefter visat en mer blandad bild. För hela Tyskland väntades en KPI-inflation på 1,7 procent, oförändrat från föregående månad. 

Annan Europadata visade en fortsatt god tillväxt under avslutningen på förra året, men kanske en viss inbromsning i början av 2018. 

Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 114,7 i januari från reviderade 115,3 föregående månad (116,0), under väntade 116,3.

EU-kommissionen konstaterade att nedgången från 17-årshögsta kom i spåren av ett minskat förtroende främst inom tjänster och detaljhandel, medan industrin förblev stabil. Hushållen och framförallt byggsektorn visade ett starkare förtroende.

Euroområdets BNP steg 0,6 procent under fjärde kvartalet, jämfört med kvartalet före, och steg 2,7 procent i årstakt, enligt det första estimatet. Det var i linje med förväntningarna. Under helåret 2017 ökade BNP med 2,5 procent. 

Fransk BNP ökade 0,6 procent fjärde kvartalet, med stöd av inhemsk efterfrågan, medan spansk BNP ökade 0,7 procent, där turbulensen kring Kataloniens självständighetsförklaring inte tycks ha dämpat tillväxten i någon mer betydande omfattning. 

För helåret 2017 innebar det en tillväxt på 1,9 procent i Frankrike, upp från 1,1 procent 2016 och den högsta takten sedan 2011, och 3,1 procent i Spanien.

Capital Economics skriver i en kommentar att då konfidensindikatorns serie för euroområdet reviderats ligger snittet för fjärde kvartalet på 114,3, och då är januariutfallet en uppgång. Små uppgångar i Tyskland och Spanien motverkades av nedgångar i Frankrike och Italien.

"Medan januaris nedgång i EMU-ESI, den första på åtta månader, kan vara ett tecken på att ESI har nått en platå, så tycks den ändå vara förenlig med en tillväxt som accelererar från fjärde kvartalets 2,7 procent till lite över 3 procent", skriver de.

Capital Economics noterar också att hushållens inflationsförväntningar steg till femårshögsta, vilket kan öka förväntningarna om att ECB ska avsluta QE i år. 

BNP-utvecklingen för hela euroområdet var något högre än ECB:s decemberprognos på 2,4 procent för 2017. För 2018 väntas en tillväxt på 2,3 procent och för 2019 på 1,9 procent.

ECB-chefen Mario Draghi konstaterade vid rådsmötet i förra veckan att den senaste tidens data indikerat ett fortsatt stark och brett baserat tillväxtmomentum vid årsskiftet. 

Riskerna framöver bedömdes vara i stort sett balanserade, med möjligheter till starkare cykliskt uppsving men nedåtrisker från globala faktorer, inklusive utvecklingen på valutamarknaderna.

Diskussionen framöver kommer i mycket att handla om tidpunkten för QE-avslutningen, och när besked väntas ges.  

Enligt Bloomberg News källor håller ECB-rådet fast vid att vid antagandet om att deras köpprogram kommer att trappas ned under en period på tre månader, snarare än avbrytas direkt efter september. 

USA-räntorna har sjunkit tillbaka i Europahandeln. Den tioåriga statsobligationen är ned till 2,68 procent, efter toppen på 2,73 procent tidigt på tisdagen. 

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på husprisdata för november från S&P/Case-Schiller, klockan 15.00, och Conference Boards hushållsindex för januari, klockan 16.00. 

Senare, klockan 3.00 svensk tid natten till onsdagen, ska president Donald Trump hålla sitt första "state of the union" tal.


Innehåll från Saft ABAnnons

Saft lanserar framtidens batteriövervakning

Daniel Nilsson, chef för datahantering och Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.
Daniel Nilsson, chef för datahantering och Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.

Från utveckling till tillverkning och försäljning skapar Saft morgondagens batteri. I början på april lanserade företaget den kraftfulla digitala övervakningslösningen Intelli-Connect som tar Safts kundsamarbete till nya nivåer.

Saft i Oskarshamn är Sveriges och östkustens batterimecka. Därifrån levereras batterier till hela världen som används i flera marknadssektorer – allt från flyg, marin och järnväg till telekom, hälsa och energi. Batteribolaget har fantastiska anor och erfarenhet som sträcker sig mer än ett sekel bakåt i tiden.

– Vi hade inte varit där vi är idag om vi inte kunnat utveckla processen och inte minst kompetensen genom åren. Idag befinner vi oss i en position där vi är ledande inom vår nisch, säger Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.

Värdeskapande övervakningssystem

I början av april lanserades Intelli-Connect – ett intelligent batteriövervakningssystem som effektiviserar underhåll och tar branschen till nästa nivå. Grundtanken är enkel: Saft i Oskarshamn arbetar mot stand by-industrier där man vill undvika strömavbrott. Batterierna förekommer ofta i extrema miljöer långt bort från bebyggelse, vilket ställer stora krav på underhållspersonalen. 

– För våra kunder är det kritiskt att våra batterier alltid fungerar. Genom Intelli-Connect kan de övervaka sina batterier på distans i realtid och bättre förstå sin användning och sina behov. Vi kan dessutom dela med oss av vårt expertkunnande oavsett var installationen finns och genom att analysera data tillsammans med våra kunder, säger Daniel Nilsson, chef för Safts datahantering.

Flertalet fördelar

Daniel Nilsson beskriver testinstallationerna som en väldig framgång och Saft har fått eminent respons efter lanseringen. Insikten i vad Intelli-Connect kan användas till växer på marknaden och skapar intresse hos kunderna. Och det finns flera fördelar, inte minst är det en vinst tids-, kostnads- och miljömässigt.

– De utvärderingar vi gjort av systemet visar att vi har kunnat se problem i batteriernas omgivning som funnits hos kunden innan det hunnit orsaka någon skada. På så sätt har vi kunnat hjälpa kunden att åtgärda problemet i ett tidigt skede. Systemet möjliggör också att vi kan rekommendera åtgärder och kostnadsbesparingar, vilket vi vet är uppskattat.

Med nylanserade Intelli-Connect ser den 100-åriga batteriproducenten ut att gå en ljus framtid till mötes. Övervakningssystemet öppnar dörrarna för ett närmare arbete med kunderna. 

– Vi har inte alltid haft kontakt med slutanvändaren innan, men med Intelli-Connect blir det möjligt. Det är otroligt roligt och lärorikt för både oss och kunderna som hittills visat stort intresse för produkten, säger Niclas Fock.

Unik återvinningsprocess

I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Här finner man, förutom utvecklingsavdelningen, dessutom en återvinningsanläggning som av insamlade gamla batterier tillverkar nya aktiva elektroder. En överlägsen koppling mellan design, produktion och återvinning jämfört med andra batteritekniker menar Daniel Nilsson.

– Det är en unik egenutvecklad process. Förutom produktionsspill återvinner vi både positiva och negativa elektroder från batterier vilket ger en stor vinning långsiktigt. Våra batterier har en livslängd på omkring 20 år, vilket är det dubbla mot vad man förväntar sig på övriga marknaden. Och därefter kan de få ett nytt liv.

Om Saft AB:

Saft-koncernen är världsledande inom tillverkning, forskning och utveckling av batterier för bland annat rymd-, försvars-, industri- samt kommunikationsapplikationer. I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Där finns också en återvinningsanläggning där man tillverkar nya aktiva elektroder av gamla batterier.

Läs mer om Saft här. 

Mer från Saft AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Saft AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?