Annons

Räntor och valutor: Bra momentum i Europa

Europaräntorna sjunker brett på tisdagen, samtidigt som börserna står på minus. Tyska räntor är 1-2 punkter ned. Euron har stärkts något till åter över 1:24-nivån mot dollarn, som även tappat något till 108:65 mot yenen.

Det preliminära KPI-utfallet i tyska Sachsen, som anses ha en god korrelation till det nationella utfallet, visade en inflationstakt på 1,4 procent i januari, ned från 1,7 procent i december. Andra delstater har därefter visat en mer blandad bild. För hela Tyskland väntades en KPI-inflation på 1,7 procent, oförändrat från föregående månad. 

Annan Europadata visade en fortsatt god tillväxt under avslutningen på förra året, men kanske en viss inbromsning i början av 2018. 

Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 114,7 i januari från reviderade 115,3 föregående månad (116,0), under väntade 116,3.

EU-kommissionen konstaterade att nedgången från 17-årshögsta kom i spåren av ett minskat förtroende främst inom tjänster och detaljhandel, medan industrin förblev stabil. Hushållen och framförallt byggsektorn visade ett starkare förtroende.

Euroområdets BNP steg 0,6 procent under fjärde kvartalet, jämfört med kvartalet före, och steg 2,7 procent i årstakt, enligt det första estimatet. Det var i linje med förväntningarna. Under helåret 2017 ökade BNP med 2,5 procent. 

Fransk BNP ökade 0,6 procent fjärde kvartalet, med stöd av inhemsk efterfrågan, medan spansk BNP ökade 0,7 procent, där turbulensen kring Kataloniens självständighetsförklaring inte tycks ha dämpat tillväxten i någon mer betydande omfattning. 

För helåret 2017 innebar det en tillväxt på 1,9 procent i Frankrike, upp från 1,1 procent 2016 och den högsta takten sedan 2011, och 3,1 procent i Spanien.

Capital Economics skriver i en kommentar att då konfidensindikatorns serie för euroområdet reviderats ligger snittet för fjärde kvartalet på 114,3, och då är januariutfallet en uppgång. Små uppgångar i Tyskland och Spanien motverkades av nedgångar i Frankrike och Italien.

"Medan januaris nedgång i EMU-ESI, den första på åtta månader, kan vara ett tecken på att ESI har nått en platå, så tycks den ändå vara förenlig med en tillväxt som accelererar från fjärde kvartalets 2,7 procent till lite över 3 procent", skriver de.

Capital Economics noterar också att hushållens inflationsförväntningar steg till femårshögsta, vilket kan öka förväntningarna om att ECB ska avsluta QE i år. 

BNP-utvecklingen för hela euroområdet var något högre än ECB:s decemberprognos på 2,4 procent för 2017. För 2018 väntas en tillväxt på 2,3 procent och för 2019 på 1,9 procent.

ECB-chefen Mario Draghi konstaterade vid rådsmötet i förra veckan att den senaste tidens data indikerat ett fortsatt stark och brett baserat tillväxtmomentum vid årsskiftet. 

Riskerna framöver bedömdes vara i stort sett balanserade, med möjligheter till starkare cykliskt uppsving men nedåtrisker från globala faktorer, inklusive utvecklingen på valutamarknaderna.

Diskussionen framöver kommer i mycket att handla om tidpunkten för QE-avslutningen, och när besked väntas ges.  

Enligt Bloomberg News källor håller ECB-rådet fast vid att vid antagandet om att deras köpprogram kommer att trappas ned under en period på tre månader, snarare än avbrytas direkt efter september. 

USA-räntorna har sjunkit tillbaka i Europahandeln. Den tioåriga statsobligationen är ned till 2,68 procent, efter toppen på 2,73 procent tidigt på tisdagen. 

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på husprisdata för november från S&P/Case-Schiller, klockan 15.00, och Conference Boards hushållsindex för januari, klockan 16.00. 

Senare, klockan 3.00 svensk tid natten till onsdagen, ska president Donald Trump hålla sitt första "state of the union" tal.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?