Annons

Räntor och valutor: BNP-besvikelse sänker kronan

Europaräntorna stiger under onsdagen, samtidigt som börserna är upp. Kronan reagerade negativt på en BNP-besvikelse medan pundet är upp på brexitförhoppningar.

Tyska räntor handlas 1-3 punkter högre och USA-räntorna stigit i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen upp till 2,34 procent. Dollarn stärktes på tisdagen för att sedan plana ut mot yenen, medan euron stärkts.

Beskedet att Nordkorea provsköt en ny interkontinental robot på tisdagskvällen har inte påverkat marknaderna i någon större omfattning. Donald Trump har inte sagt något mer konkret än att han ska hantera situationen, och FN:s säkerhetsråd väntas ta upp frågan på onsdagen.

Marknaderna har fokuserat mer på att republikanerna i senatens budgetutskott på tisdagen beslutat att skicka sitt skatteförslag till hela senaten för omröstning senare i veckan.

På tisdagen kom starkt konsumentförtroende i USA och på onsdagen steg den samlade konfidensindikatorn för EMU till 114,6 i november från 114,1 föregående månad, i linje med förväntningarna. Hushållen och byggsektorn var mer positiva medan detaljhandeln dämpades.

Tyska delstats-KPI pekar samtidigt mot att en överraskning på nedsidan för november-utfallet kan undvikas.

Brittiska pund har stärkts efter rapporter om att Storbritannien och EU nu har enats om en skilsmässonota inför ett brexitavtal. Premiärminister Theresa May väntas presentera förslaget nästa vecka som en del av ett paketavtal, om andra uppgörelser kan nås i frågor om medborgarrättigheter och frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland. Det skulle kunna öppna för förhandlingar om ett handelsavtal och övergångslösningar.

Mot dollarn har pundet stärkts cirka 1,3 procent till 1:34-nivån från tisdagens botten. Brittiska räntor är upp 4-5 punkter.

Viraj Patel på ING noterade att nyheterna om ett genombrott i brexitförhandlingarna har stor betydelse för pundet som prisat in mest dåliga nyheter.

"Vi förutser en form av 'gentleman's agreement' om ett övergångsavtal som en större positiv katalysator för pundet längre fram, men just nu har vi synen att små steg framåt är till hjälp för brittiska tillgångspriser. Vi har nu större tilltro till vår prognos om 1:36 mot dollar i slutet av året", sade han till Financial Times.

Svenska räntor handlas 2-3 punkter upp, något mer än de tyska. Kronan fick en initial skjuts av en stark KI-barometer, men tappade sedan denna och mer därtill efter ett svagare BNP-utfall än väntat. Sammantaget är dollarn 3 öre dyrare och euron 2 öre dyrare jämfört med tisdagen.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 114,1 i november från 113,4 föregående månad, över väntade 112,1 i oktober i SME Direkts enkät och den högsta nivån sedan februari 2011.

I näringslivet bidrog tillverkningsindustri och detaljhandel till uppgången, medan tjänstesektorn var oförändrad. Konfidensindikatorn för byggsektorn föll 2,5 enheter till 112,5 i november på grund av en mer dämpad syn på orderstockarna, men nivån är ändå fortsatt hög.

Hushållens konfidensindikator steg samtidigt för andra månaden i rad, med såväl makro- som mikroindex upp. Någon tydlig oro för inbromsningen på bostadsmarknaden syns alltså ännu inte.

SCB:s nationalräkenskaper visade att BNP steg 0,8 procent under tredje kvartalet, från föregående kvartal, och 2,9 procent i årstakt. Det var under förväntningarna på 0,9 respektive 3,6 procent.

Bruttoinvesteringarna gav det största positiva bidraget på 1,0 procentenheter till BNP-ökningen under kvartalet, medan privatkonsumtionen gav 0,2 och offentlig 0,1 procentenheter. Lagren drog ned 0,1 procentenheter medan nettoexporten tyngde med 0,4 procentenheter.

BNP för första och andra kvartalet reviderades samtidigt ned med 0,1 procentenheter på kvartalsbasis.

Nordea anser inte att BNP-utfallet ändrar bilden av en stark ekonomi med stram arbetsmarknad. Det är ändå på den duvaktiga sidan av vad Riksbanken väntar sig. De hade 3,4 procent för tredje kvartalet och då BNP nu i snitt kommit in på 2,5 procent de första tre kvartalen ser det svårt ut att nå helårsprognosen på 3,1 procent.

"Det svagare BNP-utfallet än väntat tar udden av de mycket optimistiska indikatorerna, till exempel den starka KI-barometern som släpptes i morse. Indikatorerna är helt enkelt för optimistiska", skriver Nordea.

De hade väntat sig 4,0 procent i årstakt, men en orsak till skillnaden mot utfallet var nedrevideringen för första halvåret, främst utifrån lägre fasta investeringar.

"För tredje kvartalet var det många mindre överraskningar på nedsidan. Den största överraskningen var nettoexporten där importen accelererade", skriver Nordea.

SEB noterar att den underliggande bilden inte är så svag som totalen anger. Det främsta skälet till det svagare utfallet än väntat var en mycket stark import för särskilt tjänster, och i viss mån även svag tjänsteexport. Andra komponenter var mer i linje med förväntningarna eller till och med lite starkare, till exempel för fasta investeringar och högre privatkonsumtion och varuexport.

Det är också värt att notera att tjänstehandeln är volatil och benägen att revideras. Den underliggande trenden för tjänster internationellt är stark och det är svårt att se varför Sverige skulle skilja sig i detta område.

Totalt kommer de att behöva dra ned sin helårsprognos för BNP något.

"Men de underliggande utsikterna för närtiden förblir solida vilket också får stöd av positiva sentimentsindikatorer som dagens starka KI-barometer", skriver SEB.

I eftermiddag, klockan 14.30, publiceras en andra beräkning av USA:s BNP-tillväxt under tredje kvartalet, och klockan 16.00 talar Fedchefen Janet Yellen inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott. Klockan 20.00 publiceras också Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?