ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Bitcoin studsar tillbaka

USA-räntorna handlas på högre nivå och dollarn har stärkts. New York-börserna stängde på plus och Asienbörserna följer med uppåt på torsdagen

"Händelser relaterade till Nordkorea utgör en möjlig risk, men det finns få faktorer som håller tillbaka aktierna för närvarande. En stark utveckling för USA-aktier, högre USA-räntor och tecken på att euroförstärkningen på senare tid håller på att ebba ut är alla dollarpositiva faktorer", sade Junichi Ishikawa på IG Securities till Reuters.

Dollarn har stärkts till 111,30 mot yenen och under 1,22-nivån mot euron, som var uppe på 1,2323 som högst på onsdagen. Dollarindex är upp 0,8 procent från veckans botten.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen är upp 1 punkt till 2,04 procent medan tioåringen stigit 4 punkter till 2,59 procent.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, på onsdagen gav stöd åt dollar- och ränteuppgången.

Där konstaterades att USA:s ekonomi fortsatte att expandera i blygsam till måttlig takt och att utsikterna för 2018 förblir optimistiska för majoriteten av företagskontakterna.

De flesta distrikten noterade en stram arbetsmarknad och även svårigheter att hitta kvalificerad arbetskraft i flera sektorer, och vissa distrikt såg ett ökat lönetryck.

Marknaden har nu till rätt hög grad prisat in en räntehöjning från Federal Reserve i mars, vilket bidragit till ränteuppgången i korta änden av avkastningskurvan.

Längre löptider kan däremot fortsatt komma att hållas tillbaka av avsaknaden av inflationstryck, sade Tom di Galoma på Seaport Global Securities till Wall Street Journal.

Även om skattereformen väntas öka företagens vinsttillväxt och skicka amerikanska aktiepriser högre, så är han skeptisk till att det kommer leda till högre inflation.

"Jag tror att aktiemarknaden kommer fortsätta stiga, främst då skattereformen är mycket stimulerande, men jag tror inte räntorna kommer stiga så mycket", sade han och tillade att han skulle bli överraskad om räntan på den tioåriga statsobligationen överstiger 3,5 procent under 2018.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade på onsdagen att han tror att skattereformen kan hjälpa till att trycka ned arbetslösheten under 4 procent och att han är orolig för överhettning.

Data från USA:s finansdepartement visade att såväl Kina som Japan minskade sina innehav av amerikanska statspapper i november, för Kinas del till den lägsta nivån på fyra månader.

Det är ett tecken på att utländska centralbanker minskar sin dollarexponering i valutareserven.

"Diversifiering av reserverna har fått stora rubriker på senare tid då såväl dollarn som amerikanska statsobligationer gått sämre, vilket är förenligt med förväntningarna om att centralbanker minskar sin allokering i USA-dollar", skrev Bank of America Merrill Lynch i ett marknadsbrev enligt Reuters.

I förra veckan väckte en story från Bloomberg News om att Kina övervägde att minska sina innehav av USA-värdepapper viss uppståndelse, uppgifter som sedan tillbakavisades av Kina.

Bakomliggande finns frågan om riskerna för en uppseglande handelskonflikt mellan Kina och USA.

Donald Trump sade i en Reutersintervju på onsdagen att USA överväger stora "böter" som en del i en undersökning om misstänkt stöld av immateriella rättigheter i Kina.

Han hävdade också att Ryssland hjälper Nordkorea att undvika internationella sanktioner.

En annan närstående fråga är risken för en "shutdown" i USA, en nedstängning av den statliga verksamheten om den nuvarande tillfälliga budgetförlängningen tillåts löpa ut på fredagen.

Vita huset uppgav på onsdagen att de är öppna för en kortsiktig lösning även om de föredrar en långsiktig, men exempelvis senator Lindsey Graham (republikan) sade att han tvekar att rösta för ett förslag från det egna partiet.

Marknaderna har hittills tagit dröjsmålet om besked med ro.

"Det har typiskt sett varit ett beslut som tagits i elfte timmen… vilket jag tror marknaden alltid förväntar sig", sade Ellis Phifer på Raymond James till Reuters.

Data från Kina visade att bostadspriserna fortsatte upp i december. Annan data, som BNP, detaljhandel och industriproduktion, skulle ha publicerats men har senarelagts till klockan 8.00 svensk tid, på grund av en "krock med ett annat event" enligt State Council Information Office.

BNP väntas öka med 6,7 procent i årstakt, något ned från 6,8 procent tredje kvartalet. Det skulle samtidigt ge en tillväxt på 6,8 procent för helåret 2017, över regeringens mål om en tillväxt på "cirka 6,5 procent".

Noteras på torsdagen kan också att bitcoin, som sett en brant nedgång de senaste två dagarna, stigit till 11.200 dollar enligt Bloomberg News notering. CME:s bitcointermin är upp till cirka 11.100 dollar, efter att ha varit nere på 9.225 dollar som lägst på onsdagen. Det är ändå en nedgång med cirka 20 procent under veckan.

På torsdagens agenda står bostadsbyggande och Philadelphia Fed index från USA, där det senare väntas ha sjunkit till 25,0 från 27,9.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies