1515

Räntor och valutor: Berg- och dalbana för euron

Europeiska statspappersräntor rörde sig oregelbundet på torsdagen efter något blandade budskap från ECB i samband med räntebeskedet. Euron noterade en liknande utveckling, med en tydlig uppgång när räntebeskedet publicerades följt av en lika tydlig nedgång när ECB-chefen talade.

Vid svensk stängning hade europeiska räntor sjunkit svagt jämfört med på onsdagen samtidigt som euron handlades svagare mot en överlag något starkare dollar.

ECB lämnade som väntat styrräntan och tillgångsköpprogrammet oförändrade vid torsdagens möte. Samtidigt ändrades den framåtblickande guidningen något genom att en tidigare fras i pressmeddelandet, om att banken var redo att utöka programmet vad gäller storlek och/eller tidsperiod om utsikterna skulle bli mindre gynnsamma, togs bort.

ECB har tidigare flaggat för att det skulle komma en förändring i den framåtblickande guidningen i början av året, men marknadsaktörer var inte övertygade om att en förändring skulle komma redan vid detta möte.

Vid den efterföljande presskonferensen fastslog ECB-chefen Mario Draghi att data bekräftar ett starkt, brett baserat momentum i ekonomin som stärker förtroendet för att inflationen ska stiga, men det behövs fortsatt övertygande tecken på en uthållig uppgång i inflationen.

Beträffande förändringarna i budskapet i samband med räntebeskedet sade ECB-chefen att det beslutet var enhälligt. Han sade dock också att ECB:s reaktionsfunktion inte har ändrats, det är för tidigt att utropa någon seger om inflationen och ECB kommer att vara fortsatt reaktiva.

"Som helhet är en riklig grad av monetär stimulans fortsatt nödvändig för att det underliggande inflationstrycket ska fortsätta att byggas upp och stödja inflationsutvecklingen på medellång sikt", sade Mario Draghi.

Han sade också att beslutet att ta bort åtagandet om att utöka obligationsköpen vid behov i huvudsak var bakåtblickande och "utan signaler eller implikationer för varken våra förväntningar eller vår reaktionsfunktion".

Nordeas Jan von Gerich noterade i ett kundbrev att ECB visserligen tog bort sin "lättnadsbias", men att Mario Draghi sedan "vattnade ur" betydelsen av den förändringen.

"De dämpade inflationsutsikterna är fortsatt det viktigaste skälet som hindrar ECB från att signalera en exit från de extraordinära monetära stimulanserna", skriver han, och tillägger att innan en uthållig uppåttrend i inflationen materialiseras kommer ECB vara redo att öka stimulanserna.

De nya ECB-prognoserna visar en något högre tillväxttakt i år än tidigare medan utsikterna för kommande två år är oförändrade jämfört med decemberprognosen. Samtidigt sänktes inflationsprognosen för 2019 från 1,5 till 1,4 procent, medan prognoserna för övriga år var oförändrade.

Svenska statsobligationsräntor steg svagt i kortare löptider på torsdagen, tioårsräntan var dock oförändrad på 0,83 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten ökade till 18 punkter (17).

Euron försvagades 1 öre mot kronan, till 10:20, medan dollarn stärktes 3 öre, till 8:26. TCW-index var oförändrat på 136,14.

Utöver beskeden från ECB handlade torsdagen mycket om avvaktan inför USA:s president Donald Trumps slutliga besked om stål- och aluminiumtullarna, ett besked som kan komma på torsdagskvällen eller eventuellt på fredagen

Signaler på onsdagskvällen antydde att Kanada och Mexiko kan undantas initialt från tullarna i avvaktan på framgångar i Nafta-förhandlingarna, men utan sådana framgångar ska även dessa länder omfattas av tullarna. Vita husets taleskvinna Sarah Huckabee Sanders antydde också att det kan bli aktuellt med vissa undantag även för andra länder, baserat på nationell säkerhet.

Donald Trump twittrade på torsdagseftermiddagen om att "vi måste skydda och bygga vår stål- och aluminiumindustri men samtidigt visa stor flexibilitet och samarbete mot de som är verkliga vänner och behandlar oss rättvist om både handel och militären".

ECB-chefen uttryckte oro för Donald Trumps handelsåtgärder vid eftermiddagens presskonferens. Enligt Mario Draghi väntas visserligen inte de omedelbara effekterna bli stora, men "ensidiga beslut är farliga".

Tidigare på torsdagen rapporterade Kina ett oväntat stort överskott i handelsbalansen för februari, 33,7 miljarder dollar, drivet av att exporten ökade med oväntat starka 44,5 procent (väntat 13,6).  

Analytiker bedömer att det starka exportutfallet var ett resultat av störningar i samband med Kinas nyårsfirande, och en bättre bild av utvecklingen ges om man studerar januari- och februariutfallen ihop. 

Starka kinesiska handelssiffror lär dock ändå stärka USA-administrationen i deras övertygelse om behovet av handelsåtgärder. Inför besked från USA sade Kinas utrikesminister Wang Yi på torsdagen att Kina kommer att svara på ett lämpligt sätt på ett eventuellt handelskrig med USA. Han varnade dock samtidigt för att ett sådant krig bara kommer att skada alla sidor.

Amerikanska statsobligationsräntor steg svagt i längre löptider efter svensk stängning på onsdagen, för att därefter handlas något oregelbundet i Asien och Europa och åter vika ned något under eftermiddagen.

Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,86 procent, 1 punkt lägre jämfört med vid samma tid på onsdagen.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?