ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Begränsade reaktioner på Trumps toppmöte

Marknadsreaktionerna var på tisdagen modesta efter nattens historiska toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. 

På morgonen, svensk tid, undertecknades de två ledarna ett gemensamt dokument där Nordkorea åtar sig att arbeta mot en "fullständig kärnvapenavveckling". 

Vidare har ledarna kommit överens om att vidta åtgärder för att nå en stabil och fredlig utveckling på Koreahalvön. Vid en pressträff sade Trump att sanktionerna mot Nordkorea kvarstår tills vidare och ledarna är överens om att en testplats för kärnvapen inom kort kommer förstöras. De ska även ha kommit överens om att formellt avsluta kriget i regionen "snart". 

Donald Trump betonade att de inte hunnit utarbeta detaljerna och att fler möten ska hållas. 

"Trots att överenskommelsen innehöll få detaljer kring hur ledarna ska gå till väga för att infria sina löften, har den geopolitiska tonen i regionen förändrats och marknaderna kan tillfälligt lita på att båda parter förhandlar i god tro vilket bör tillföra bättre riskflöden under dagen", sade Boris Schlossberg på BK Asset Management. Han tillade att det minskade krigshotet och avslutade robottester bör åtminstone hålla regionen riskfri på kort sikt och sentimentet kan tillföra en lugnare marknadsmiljö.

Dagens viktigaste statistik var de amerikanska KPI-siffrorna, som kom in i linje med förväntningarna. Inflationen ligger nu på högsta nivån på sex år i USA. 

Michael Pearce, seniorekonom vid Capital Economics skrev i ett marknadsbrev att fortsatt stigande energipriser förklarar en del av utvecklingen men att KPI väntas fortsätta öka framöver. Med anledning av detta förväntar sig ekonomerna på Capital Economics två räntehöjningar från FED under andra halvåret, utöver en höjning i morgon, onsdag. 

Dollarn reagerade inte nämnvärt på statistiken och handlades strax under 1:18 mot euron och mot japanska yenen har rörelserna gått sidledes under dagen, en bit över 110. USA-räntorna steg något, där den tioåriga statsobligationen handlades omkring 2 punkter högre på 2,97 procent. 

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin sjönk till -16,1 från tidigare -8,2. Indexet nådde sin lägsta notering sedan euro-krisen i september 2012. 

"Månadens stora tapp är överdriven då indexet har absorberat mycket rädsla från den politiska osäkerheten i Italien senaste veckorna. Tyska ekonomin saktar ner men nedgången i ZEW-indexet reflekterar inte den reala situationen i landets ekonomi", säger Jennifer McKeown, chefsekonom vid Capital Economics. 

Den tyska tioårsräntan handlades 1 punkt upp till 0,51 procent, medan den svenska tioåringen stängde 1 punkt ned till 0,65 procent. Kronan stärktes 6 öre till 8:60 mot dollarn och 7 öre till 10:14 mot euron.

Brittisk arbetsmarknadsstatistik visade att arbetslösheten (ILO-standard) uppgick till 4,2 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Lönerna steg med 2,8 procent mot förväntade 2,9 procent. Den dämpade löneutvecklingen fick en del analytiker att skruva ned sina förväntningar om en räntehöjning i augusti.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies