1515

Räntor och valutor: Avvaktande i väntan på Obamacare-omröstning

Dollarn handlas netto omkring oförändrat jämfört med svensk stängning på torsdagen med marknadens fokus på den stundande omröstningen om att riva upp "Obamacare", eller Affordable Care Act.

Omröstningen ses som avgörande för att gå vidare med andra reformer och har bidragit till en något mer dämpad stämning i marknaden under den senaste veckan.

"I kväll är omröstningen i representanthuset det alla tittar på", sade Alvise Marino, valutastrateg vid Credit Suisse, till Reuters.

"Om (förslaget) inte godkänns tyder det på att regeringens förmåga att faktiskt genomföra meningsfulla förändringar och meningsfull politik sannolikt kommer att ses som sämre", sade han.

Utmaningen för Donald Trump och det republikanska ledarskapet i representanthuset har varit att locka de allra mest konservativa ledamöterna, som ingår i gruppen "Freedom Caucus", som anser att förslaget innebär för små besparingar.

Samtidigt har förslaget börjat tappa stöd hos mer mittenorienterade republikaner.

På torsdagseftermiddagen rapporterade Washington Post att 35 republikaner sannolikt skulle rösta nej till förslaget. För att klara omröstningen har presidenten och kongressledarna bara råd att förlora 22 republikanska röster.

Omröstningen väntades tidigare ske vid 19 lokal tid på torsdagen, men ledamöterna hade på onsdagskvällen ännu inte kommit överens om någon tid.

Dollarn handlades vid svensk stängning på torsdagen omkring 11:09 mot yenen och 1:08 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen sjönk 2 punkter till 2,41 procent.

Bank of England-ledamoten Ben Broadbent sade på torsdagen att pundets försvagning har gynnat exportörerna som befinner sig i ett bra läge, även om "terms of trade" med EU har varit oförändrat.

Han sade att de negativa effekterna av deprecieringen på konsumtionen (via importpriserna och hushållens inkomster) på marginalen väntas överstiga de mer positiva effekterna på andra delar av efterfrågan.

Pundets försvagning återspeglar pessimism om brexit, vilket är förståeligt, och denna osäkerhet väntas fortgå. Pundet kan dock komma att stärkas om marknaden har fel om brexitkonsekvenserna, sade Ben Broadbent.

Samtidigt ser den globala ekonomin bättre ut än vad den har gjort under en tid, sade han.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym steg 1,4 procent i februari jämfört med föregående månad. Jämfört med februari 2016 ökade försäljningen 3,7 procent.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,4 procent under månaden och ha ökat med 2,6 procent jämfört med samma månad året före, enligt Bloomberg News.

"Oron för den brittiska ekonomin är överdriven", sade Nick Gartside, vid JP Morgan Asset Management, till Reuters.

"Tittar man på KPI från tisdagen och detaljhandeln i dag så känns det som om Bank of England kan börja fundera på att höja räntan. Varför inte?", sade han.

Pundet stärktes omkring 0,3 procent på torsdagen, till 1:25 mot dollarn.

GfK:s konsumentförtroende i Tyskland sjönk till 9,8 inför april jämfört med 10,0 föregående månad.

Analytikerna hade räknat med att konsumentförtroendet skulle ligga kvar på 10,0.

Enligt GfK steg förväntningarna på ekonomin och köplust steg medan tredje komponenten i indexet, förväntningarna på den egna inkomsten, sjönk för andra månaden i rad.

"En ökning i inflation i Tyskland och den resulterande ökningen av oron för köpkraften har bevisligen hindrat en full återhämtning av konsumentförtroendet", sade Rolf Bürkl vid GfK i ett uttalande.

Den tyska inflationen steg till 2,2 procent i februari från 1,9 procent föregående månad, framförallt drivet av stigande energi- och matpriser.

"Erfarenheten visar att tyskar reagerar starkt på förändringar i vissa signalpriser, som bensin, diesel eller värmeolja", sade Rolf Bürkl.

"Framförallt ser de att köpkraften minskar av stigande energipriser", sade han.

Kronan tappade på torsdagen 2 öre mot dollarn till 8:80 och stärktes 1 öre mot euron till 9:49.

Vid svenska marknadens stängning noterades den svenska tioårsräntan till 0,69 procent, 1 punkt lägre än på onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?