ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Avvaktande i väntan på besked om Syrien-attack

Amerikanska statspappersräntor noterade endast marginella nettoförändringar i USA-handeln efter den svenska marknadens stängning på fredagskvällen, dollarn handlades samtidigt aningen lägre mot framför allt japanska yen.

Aktiviteten på USA-marknaderna var avvaktande i väntan på ytterligare besked i fråga om handelskonflikter och ett eventuellt Syrienangrepp, och aktörer på räntemarknaden höll i första hand ögonen på den fortsatt något flackare räntekurvan.

Euron fortsatte samtidigt att stärkas mot den svenska kronan i USA-handeln, som högst noterades drygt 10:48 men vid stängning var noteringen strax under 10:45.

Värt att notera på nyhetsfronten på fredagskvällen var bland annat att Moody´s höjde Spaniens kreditbetyg ett steg, till Baa1, och att Trumprådgivaren Larry Kudlow uttryckte sig optimistiskt om en lösning i handelskonflikten med Kina i en intervju med Wall Street Journal.

Beskedet om det militära angreppet mot mål i Syrien kom först väl efter USA-marknadernas stängning - omkring klockan 21 New York-tid. 

Asiatiska börser reagerade inledningsvis försiktigt optimistiskt på måndagen, med undantag för Kina, på förhoppningar om att Syriensituationen inte ska behöva trappas upp ytterligare. Senare bidrog dock en starkare yen till att dämpa optimismen, främst i Tokyo.

Yenen stärktes efter att två mätningar på måndagen visat på ett rekordlågt stöd för premiärminister Shinzo Abes regering. Shinzo Abe förespråkar en svagare yen.

Samtidigt blickar valutamarknadsaktörer fram mot veckans toppmöte mellan Shinzo Abe och USA:s president Donald Trump, där Donald Trump eventuellt kan lufta missnöje med Japans stora handelsöverskott mot USA. 

USA:s finansdepartement skrev, om Japan, i sin halvårsvisa valutarapport till kongressen på fredagen att man är "fortsatt oroade över ihålligheten i den stora bilaterala handelsobalansen mellan USA och Japan".

I Sverige bjuder måndagen på besked om besked om boprisutvecklingen i mars. Enligt Mäklarstatistik sjönk priserna på bostadsrätter 1 procent jämfört med i februari, och med 7 procent jämfört med mars 2017. Villapriserna steg samtidigt 1 procent såväl jämfört med februari som mars 2017.

Mäklarstatistik noterar att osedvanligt få bostadsaffärer genomfördes i mars. Samtidigt konstateras att prisnedgångarna dämpats de senaste månaderna "och för närvarande ser det ut som vi hamnat på en platå, i synnerhet i Stockholmsområdet".

Valueguard rapporterar sin boprisstatistik, som i stora drag är en bearbetning av den statistik som Mäklarstatistik rapporterat, klockan 9.00.

Klockan 8.00 publicerar regeringen sin vårbudget, och riksdagen inleder sin debatt om denna klockan 13.00.

Från USA kommer detaljhandelsdata för mars samt Empire Manufacturing Index för april klockan 14.30, samt NAHB:s husbyggarindex för april och lagerdata för februari, klockan 16.00.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies