1515

Räntor och valutor: Avgörande vecka för skatterform

USA-räntorna sjönk i den sena handeln på fredagen men har stigit i Asienhandeln på måndagen. USA-börserna steg och Asienbörserna står överlag på plus. Dollarn har tappat lite av fredagens förstärkning med handel runt 112:60 mot yenen och 1:1760 mot euron.

Risksentimentet har fått stöd av att Republikanerna i USA känner sig alltmer säkra på att kunna få ett avslut och rösta igenom sin skattereform denna vecka.

Det är fortsatt oklart exakt när omröstningen kommer att ske, men det kan bli så tidigt som på tisdagen i såväl senaten som representanthuset, vilket skulle öppna för att president Donald Trump kan underteckna mot slutet av veckan.

Republikanerna har en liten marginal på 52-48 i senaten och har inte råd att förlora så många röster för att få igenom reformen, då Demokraternas motstånd är kompakt.

Förra veckan uppgav republikanska senatorer som Bob Corker och Marco Rubio, som tidigare varit tveksamma, att de kommer att stötta reformen. Senatorer som Susan Collins och Mike Lee gjorde också positiva uttalanden även om de inte uttryckligen sade att de kommer att rösta för.

Samtidigt har Thad Cochran och John McCain inte kunnat delta på grund av hälsoskäl, men den förre antas vara plats igen denna vecka.

Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities noterade att det fortsatt finns viss oro för att allt inte kommer att gå så lugnt som väntat, särskilt med flera senatorer som har hälsoproblem.

"Den amerikanska staten står också inför en nedstängning om de inte förlänger finansieringen bortom den 22 december. Även om skattereformen troligen antas och en nedstängning kan undvikas så måste båda dessa orosfaktorer dämpas innan dollarn kan stiga", sade han till Reuters.

Japanska räntor har sjunkit något på måndagen. Handelsdata visade på en starkare export än väntat i november, men en enkät från Bank of Japan visar på fortsatt dämpade inflationsförväntningar hos företagen.

De spår en inflation på 0,8 procent om ett år, 1,1 procent om tre år och 1,1 procent om fem år, vilket är en uppgång med 0,1 procentenheter på ett års sikt men oförändrat på tre och fem års sikt.

Bank of Japan har policymöte på torsdagen och väntas då behålla den mycket expansiva penningpolitiska hållningen.

Pundet har stärkts något till 1:3340 mot dollarn. I Storbritannien är diskussionen fortsatt omfattande om vad den överenskommelse de gjort med EU verkligen innebär, vilket sorts avtal de ska sikta på med EU framöver och i vilken mån de kan börja förhandla fram egna avtal med andra länder.

Premiärminister Theresa May ska inför parlamentet på måndagen redogöra för sin resa till Bryssel i förra veckan, och dra upp riktlinjerna för en övergångsperiod.

Bitcoin-terminen på CME sjönk i den inledande handeln men har därefter återhämtat sig och planat ut runt 19.500 dollar. På CBOE, där handeln startades för en vecka sedan, ligger bitcoin-terminen runt 19.250 dollar.

På måndagens agenda står definitivt EMU-KPI för november, där det preliminära utfallet visade en KPI-inflation på 1,5 procent och kärninflation på 0,9 procent, vilket var en tiondel under förväntningarna.

Under veckan som kommer riktas svenskt fokus mot Riksbankens räntebesked på onsdagen. Riksbanken väntas lämna oförändrat och avsluta QE-köpen, men samtidigt tidigarelägga vissa återinvesteringar nästa år.

På tisdagen publicerar finansminister Magdalena Andersson en ny prognos och på torsdagen kommer KI med sin nya bedömning av det ekonomiska läget, tillsammans med en ny barometer.

I Europa kommer bland annat tyska IFO-index, i Asien lämnar Bank of Japan policybesked och från USA väntas order varaktiga varor och privatkonsumtion i november, fokus på inflationsutvecklingen enligt PCE.


        måndag kl 7.00 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:4882 (8:4561) EUR/USD 1:1761 (1:1780)
EUR/SEK 9:9833 (9:9615) USD/JPY 112:66 (112:47)
Jp obl 2 -0,16 (-0,15) Jp obl 10 0,04 (0,05)
Ty obl 2 -0,72 (-0,72) Ty obl 10 0,30 (0,30)
US obl 2 1,85 (1,84) US obl 10 2,36 (2,37)


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?