1515

Räntor och valutor: Återhämtning för dollarn

USA-räntorna steg efter svensk stängning på onsdagen och dollarn stärktes.

"Euron har varit för stark senaste tiden med förväntningar på tidig policynormalisering från ECB och investerare avslutar nu de positionerna", sade Masafumi Yamamoto, valutastrateg vid Mizuho Securities, till Reuters.

På torsdagsmorgonen handlas räntan på den amerikanska tioåringen vid 2,82 procent. Under natten nådde amerikanska tioåringen som högst 2,86 procent, efter att ha nått högsta nivån sedan januari 2014 (2,89 procent) i måndags efter statistik som lett till oro för snabbare policynormalisering från Fed än vad som tidigare väntats.

Fedchefen i San Francisco, John Williams, talade under natten mot torsdagen och sade att han inte ändrar sin syn på ekonomin eller penningpolitiken baserat på de senaste dagarnas volatilitet.

"I det här läget ser jag inte rörelser i tillgångspriser på senaste tiden som fundamentalt ändrar min syn på ekonomin. Jag tror att ekonomin är på en stabil tillväxtbana. Faktum är att jag tror att en del av marknadsreaktionen är för på det faktum att ekonomin går så bra", sade John Williams.

John Williams har tidigare talat om tre till fyra höjningar i år som ett huvudscenario och sade att han just nu inte lutar åt vare sig det ena eller andra.

"Ekonomin kan bevisligen hantera gradvis stigande räntor, jag är inte direkt oroad över riskerna att ekonomin saktar ned för mycket", sade han och tillade att även fyra räntehöjningar är "väldigt gradvis".

John Williams är röstande i FOMC i år.

Dollarn återhämtade sig under torsdagen och handlas på torsdagsmorgonen vid 109:62 mot yenen och 1:2268 mot euron.

Reserve Bank of New Zeeland (RBNZ), lämnade styrräntan, Official Cash Rate (OCR), oförändrad, på 1,75 procent, på onsdagskvällen svensk tid.

Vice centralbankschefen John McDermott sade i en intervju med Bloomberg News att den senaste tidens oväntad svaga inflation inte är något som ska röra policyn om det inte börjar påverka inflationsförväntningarna.

RBNZ spådde att man inte kommer nå en inflation på 2 procent, mittpunkten i målintervallet på 1-3 procent, förrän sent 2020.

På torsdagens makroagenda står småhusbarometern från SCB för januari. Valueguards HOX-index har visat på en relativt kraftig nedgång i villapriserna under hösten medan SCB:s småhusbarometer i stället visat på fortsatt stigande priser.

En viktig förklaring till skillnaden är att SCB:s statistik baseras på registrerade köpebrev hos Lantmäteriet medan Valueguards statistik delvis baseras på priser som mäklarna rapporterar in, vilket går mycket snabbare. Bedömningen har därför varit att SCB:s småhuspriser också bör sjunka, med en fördröjning.

Senare på torsdagen kommer räntebesked från BOE. Samtliga bedömare spår oförändrat även vid detta möte, som åtföljs av en ny inflationsrapport.

Commerzbank tror att själva räntebeskedet blir en icke-händelse även om de kommer att behöva hålla ett öga på röstningsmönstret för att se om hökarna börjar bygga ett case för en räntehöjning tidigare snarare än senare.
Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?