1515

Räntor och valutor: Återhämtning för dollarn

Europaräntorna är överlag ned på torsdagen, med tyska räntor 1-3 punkter lägre. Det följer på en fortsatt nedgång i USA-räntorna, som inleddes på onsdagen.

En rapport från Bloomberg News om att Kina är redo att minska köpen av amerikanska statsobligationer ledde till en snabb uppgång för USA-räntorna och tioåringen nådde som högst omkring 2,59 procent.

Enligt källorna skulle marknaden för USA-statsobligationer ha blivit mindre attraktiv och de hänvisade även till möjliga handelskonflikter med USA.

En eventuell neddragning av Kinas köp skulle i så fall komma samtidigt som USA förbereder sig för att öka utbudet av statsobligationer givet att budgetunderskottet väntas öka och då Federal Reserve gradvis avvecklar sina innehav.

På torsdagsmorgonen uppgav Kinas valutaadministratör, Safe, att onsdagens rapport kan ha baserats på felaktiga uppgifter eller vara "fake news".

Nyheten har varit ett skrämskott för marknaden. Kinas handelsminister Gao Feng sade också vid en pressträff att de noterat att protektionistiska röster blivit allt mer högljudda i USA.

Analytiker tonar samtidigt ned riskerna med att Kina plötsligt skulle sluta köpa amerikanska statspapper, om inte annat för att det skulle minska värdet på deras egen portfölj.

Stephen Innes, tradingchef vid Oanda i Singapore, sade till Reuters att även om det är möjligt att Kina kan göra vissa justeringar i sina reserver så förefaller det "högst osannolikt" att Kina skulle sluta köpa amerikanska statsobligationer.

Andra är inne på samma linje.

"Givet vårt stora innehav i amerikanska värdepapper så säljer vi ibland och köper ibland, och förändringarna kommer inte att bli särskilt stora och det kommer inte att bli stor inverkan på marknaderna. Vi bör ha fullt förtroende för den amerikanska obligationsmarknaden", sade Xu Hongcai, vicechef vid tankesmedjan China Centre for International Economic Exchanges, enligt Reuters.

Kina valutareserv är världens största och uppgår till 3.140 miljarder dollar. Dess exakta utformning är inte känd. Enligt data från USA:s finansdepartement steg Kinas innehav av amerikanska statsobligationer med 131 miljarder dollar till 1.190 miljarder dollar fram till oktober 2018.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas nu på 2,54 procent, i stort oförändrat från före Kina-storyn och dess åtföljande dementi.

Även dollarn tappade på onsdagen på nyheten, men har därefter återhämtat hela tappet, till åter 1:1950 mot euron.

Kanadadollarn och den mexikanska peson har tappat på uppgifter till Reuters om att Donald Trump är på väg att lämna handelsavtalet Nafta. Omförhandlingarna av avtalet är tänkta att återupptas i slutet av januari, och Vita huset uppgav att det inte skett någon ändring i Trumps hållning i frågan.

Preliminära tyska data på torsdagen visade att BNP ökade 2,2 procent under helåret 2017 jämfört med 2016. Det var upp från 2016 års 1,9 procent och den högsta nivån sedan 2011, men under väntade 2,4 procent.

För fjärde kvartalet tyder det på en BNP-uppgång på 0,5 procent från kvartalet före, vilket skulle vara något ned från 0,6 procent tredje kvartalet. Kvartalsdata för BNP publiceras den 14 februari.

Bland annat investeringarna har bidragit till den positiva utvecklingen förra året, men uppgången har varit bred.

"Det som överraskade alla var att alla komponenter gått bättre än väntat. Det fanns mycket oro i slutet av 2016 om handelskrig och en våg av protektionism, men inget av det kom, utan vi har i stället sett världshandeln blomstra och en uppgång i efterfrågan från euroområdet", sade Carsten Brzeski på ING-Diba till Bloomberg News.

På torsdagens agenda står närmast protokollet från ECB policymöte den 14 december, då såväl ränta, QE-program som framåtblickande guidning lämnades oförändrade.

ECB höjde då BNP-antagandet för hela prognosperioden, men sänkte prognosen över kärninflationen till 1,1 procent för 2018.

Svenska räntor har sjunkit 1 punkt medan kronan har tappat 1 öre mot dollarn men stärkts 3 öre mot euron.

Enligt SCB steg småhuspriserna med 1 procent under oktober till november, jämfört med föregående kvartal, samma utveckling som tremånadersperioden till november. I årstakt ökade småhuspriserna med 9 procent.

Statistiken har en betydande eftersläpning. På måndag publiceras Valueguards HOX-index över boprisutvecklingen i december, som har mindre ledtider.

I november sjönk bostadspriserna totalt med 2,9 procent under månaden, eller -1,6 procent säsongsrensat. Villapriserna visade en nedgång med 6,8 procent under det senaste kvartalet.

Valueguards Mäklarpanel visar att det skett ett trendbrott i mäklarnas boprisförväntningar, där andelen som tror på stigande priser har ökat, medan färre tror på sjunkande priser. Uppgifter från Mäklarsamfundet pekar i en mer negativ riktning. Boprisförväntningarna stiger samtidigt bland besökare på Hemnet som planerar att köpa bostad. Andelen som tror på sjunkande bostadspriser har minskat i januari, medan andelen som tror på stigande bostadspriser ökat något.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?