Annons

Räntor och valutor: Amerikanska tioårsräntan steg

USA-räntorna fortsatte svagt uppåt efter svensk stängning i fredags samtidigt som dollarn stärktes mot euron inför långhelgen.

Den amerikanska tioårsräntan stängde i USA på 2,87 procent, 1 punkt högre än vid den svenska stängningen.

I dag, måndag, håller USA-marknaderna stängt på grund av Presidents Day.

Under den förkortade veckan ska det amerikanska finansdepartementet sälja statspapper för 258 miljarder dollar. Först ska 151 miljarder dollar i växlar säljas följt av två-, fem- och sjuåriga obligationer för 4 miljarder mer än förra månaden.

"Vi kommer att ha detta tema ett tag - det är en hel del emissioner som måste komma. Det är inte så mycket efterfrågan - det är efterfrågan till vilket pris?", sade Jeff Rosenberg, chef för räntestrategi vid Blackrock i en intervju med Bloomberg TV.

På veckans amerikanska makroagenda hittar vi bland annat Markits preliminära PMI för februari och protokollet från Federal Reserves räntemöte den 31 januari.

De kinesiska marknaderna håller stängt på grund av det kinesiska nyårsfirandet.

Tokyobörsen stiger på måndagen, japanska räntor visar små rörelser och yenen har tagit en paus i sin förstärkning mot dollarn.

Den japanska exporten ökade med 12,2 procent i januari jämfört med samma månad året före, vilket överträffade analytikernas förväntningar om en uppgång med 10,3 procent, enligt Reuters prognosenkät.

Importen ökade samtidigt med 7,9 procent, väntat var en uppgång med 8,3 procent.

Exporten till Kina ökade med hela 30,8 procent i januari jämfört med januari 2017, efter en uppgång med 15,8 procent i december.

Japans utrikeshandel genererade ett överskott på 373,3 miljarder yen i januari, säsongsjusterat, jämfört med ett överskott på reviderade 90,7 miljarder yen månaden före.

Capital Economics skriver i en kommentar att handelsstatistiken för januari förvrängdes av säsongsmässiga svängningar inför det kinesiska nyåret.

"Den större bilden är att den externa efterfrågan förblir robust", skriver de och pekar bland annat på den kraftiga exportökningen till Kina.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 106,40 mot yenen, svagt upp från 106,26 i vid svensk stängning i fredags, medan euron har tappat till 1,2409 mot dollarn från 1,2442.

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

På måndagens europeiska agenda står finsk KPI, byggproduktionen i euroområdet och eurogruppsmöte.

Senare i veckan blir det bland annat ZEW-index och IFO-index från Tyskland, preliminära PMI från euroländer och brittisk arbetslöshet.

Här hemma publicerar SCB på måndagen nybyggnationen under fjärde kvartalet.

Senare i veckan blir det januari månads KPI-utfall från SCB (tisdag), Riksgälden lämnar en ny låneprognos (onsdag) och Riksbanken släpper protokollet från sitt senaste räntemöte (fredag).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?