ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Amerikanska räntor rör sig nedåt

Amerikanska statspappersräntor har rört sig nedåt sedan måndagens svenska stängning. På valutamarknaderna har rörelserna överlag varit begränsade. Ett kinesiskt statistikbatteri innehöll blandat utfall.

Vid 7-tiden noterades amerikansk tioårsränta 2 punkter lägre på 2,83 procent, jämfört med på måndagseftermiddagen, efter tre raka dagar med uppåtrörelser.

På de asiatiska börsmarknaderna var indexrörelserna överlag begränsade med oregelbunden utveckling i exempelvis Japan. De kinesiska börserna har rört sig svagt nedåt efter ett mixat kinesiskt statistikpaket under natten.

Kinesisk industriproduktion för mars visade något svagare utveckling än väntat medan detaljhandeln uppvisade en något starkare tillväxt än ekonomers snittförväntan för samma månad. BNP-tillväxten i det första kvartalet var, likt i det fjärde kvartalet, 6,8 procent från året före. Snittförväntan låg på 6,7 procent, enligt Reuters. Säsongsrensat var utvecklingen +1,4 procent under det första kvartalet, mot ekonomernas snittprognos om +1,5 procent.

"Kinesiskt tillväxt-momentum var stabilt i det första kvartalet, i linje med marknadsförväntningarna", skriver Nomura i en kommentar men påpekar att marsstatistik överlag visade på en inbromsning efter stark utveckling i januari och februari. Mars månads aktivitetsdata stödjer synen om att den kinesiska ekonomin "bromsar in framöver" och Nomura räknar fortsatt med en BNP-tillväxt om 6,5 procent under 2018 som helhet.

På handelsfronten skrev USA-presidenten Donald Trump i en Tweet på måndagen att Ryssland och Kina devalverar sina valutor medan USA höjer sina räntor och att det inte är "acceptabelt". USA-presidenten ska på tisdagen och onsdagen möta Japans premiärminister Shinzo Abe.

På valutamarknaden har rörelserna varit begränsade sedan måndagseftermiddagen. Under förmiddagen väntar brittisk arbetslöshetsstatistik samt tyskt ZEW-index. Under eftermiddagen presenterar IMF World Economic Outlook och från USA står industriproduktionsstatistik på agendan.

"Marknaderna fokuserar mer och mer på handel och politiska utspel än ekonomiska data. I nuläget är det svårt att säga i förväg vad som kommer att röra marknader. Vi får bara agera på huvudrubrikerna", säger Shinichiro Kadota, valutastrateg på Barclays i Tokyo, till Reuters.

Den australiensiska inflationen kan tänkas förbli låg under viss tid framöver och centralbanken, RBA, ser sammantaget inga starka skäl för en ändring av den penningpolitiska hållningen i närtid. Det framgick i protokollet från det senaste räntemötet. Australiendollarn har inte uppvisat någon större rörelse under natten och morgonen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies