Räntor och valutor: Amerikansk tioåring över förra toppnoteringen

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt att stiga något i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt oregelbundet mo euron och japanska yen.

Stark kinesisk konjunkturstatistik på torsdagen bidrog till ökat säljtryck på amerikanska statspapper i USA-handeln. Kinas BNP steg 6,8 procent under fjärde kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2017, över väntade 6,7 procent.

Marknadsaktörer noterade också stark efterfrågan i finansdepartementets auktion av tioåriga inflationsskyddade statsobligationer på torsdagskvällen. Break-evennivån, den implicerade inflationen under obligationens löptid, landade på 2,09 procent, vilket kan jämföras med nivåer under 1,70 procent vid en liknande emission i juni.

"Det säger mig att folk tror att inflationen slutligen börjar visa sitt fula ansikte", sade Mary Ann Hurley, chef för räntehandel vid D A Davidson i Seattle, till Reuters.

Den amerikanska tioårsräntan steg till nivåer strax över senaste toppnoteringen, från mars 2017, i Asienhandeln. Som högst noterades 2,6367 procent, obetydligt under toppnoteringen från 2016 på 2,6394 procent.

Representanthuset antog sent på torsdagskvällen en förlängning av finansieringen av den federala verksamheten till den 16 februari. Men det är ännu osäkert om senaten kommer att anta förslaget, rapporterar Reuters och flera andra medier.

Demokratiska senatorer hotar att stoppa förslaget om en förlängd finansiering med hänvisning till att förslaget inte beaktar deras prioriteringar, bland annat om skydd för unga immigranter, så kallade "drömmare". Även vissa republikanska senatorer opponerar sig mot förslaget.

Klockan 16.00 publiceras det preliminära Michiganindexet för december. Fedledamöter på agendan är Raphael Bostic som ska tala om USA:s ekonomiska utsikter, klockan 14.45, och Randal Quarles som talar om bankreglering, klockan 19.00.

Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, sade på torsdagskvällen att hon anser att den amerikanska centralbanken ska fortsätta att höja styrräntan framöver i en "liknande" takt som under 2017, då den höjdes tre gånger.

"Om ekonomin utvecklas som jag väntar tror jag att ytterligare höjningar kommer att bli lämpligt i år och nästa år, i en takt liknande förra årets", sade Loretta Mester.

I en frågestund efter anförande förtydligade Loretta Mester att hon föredrar "tre till fyra Fed funds-höjningar i år, tre till fyra nästa år".

Asiatiska börser noterar mestadels mindre uppgångar så här långt på fredagen, trots nedgångar på Wall Street på torsdagen, stigande USA-räntor och hot om amerikansk nedstängning.

Brittisk detaljhandel för december, klockan 10.30, står i visst fokus på fredagens europeiska makroagenda, som i övrigt också inkluderar tysk december-PPI, klockan 8.00, och ECB:s bytesbalansdata för november, klockan 10.00.

I Sverige väntas regeringen presentera sitt förslag om vinster i välfärden vid en pressträff klockan 11.45.


        fredag kl 6.10 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:0090 (8:0174) EUR/USD 1:2260 (1:2257)
EUR/SEK 9:8195 (9:8282) USD/JPY 110:87 (110:88)
Jp obl 2 -0,13 (-0,13) Jp obl 10 0,08 (0,08)
Ty obl 2 -0,59 (-0,58) Ty obl 10 0,57 (0,57)
US obl 2 2,04 (2,05) US obl 10 2,63 (2,60)

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?