Räntor och valutor: Amerikansk tioårig på högsta nivå efter hot om nedstängning

USA-räntorna drogs upp till höga nivåer medan dollarn tappade lite på fredagen, med fokus på deadline för budgetförlängningen. Europaräntorna avslutade veckan svagt ned, medan kronan tappade något. 

USA-räntorna har stigit och den tioåriga statsobligationen nådde 2,6444 procent som högst på fredagen, över topparna från mars 2017 och december 2016, och den högsta nivån sedan maj 2014. 

Efter att tidigare ha tagit relativt lätt på frågan har risken för en tillfällig partiell nedstängning av den federala verksamheten i USA, en "shutdown", hamnat i fokus för marknaden inför deadline natten mot lördagen.  

Representanthuset antog sent på torsdagskvällen en förlängning av finansieringen till den 16 februari, men det var ännu osäkert om senaten ska anta förslaget. Ett förslag om endast några dagars förlängning cirkulerade också.

"Även om vi kan förvänta oss att sådant brus ska hålla ned dollarn så är en mer fundamental nedgång i detta läge förhastat, inte minst då det historiskt brukar framträda en jämkande attityd i kongressen till statens funktion på lång sikt", sade Viraj Patel på ING till Reuters.

Capital Economics noterade att det varit 18 "shutdowns" sedan mitten av 1970-talet, men att de allra flesta inträffade före 1990 och bara varade några dagar. 

Sedan dess har det bara varit två nedstängningar, 1995 och 2013. Den senare kom i spåren av en dragkamp mellan kongressen och president Barack Obama i ett försök att rulla tillbaka delar av Obamacare, och ledde till en nedstängning som varade i 16 dagar från den 1 oktober 2013. Denna kan vara en illustration för vad som väntar nu.

"Uppsidan är att en nedstängning, om den varade bara en vecka eller två, bara skulle ha en mycket begränsad inverkan på första kvartalets BNP-tillväxt, och kanske dra av några tiondelar som mest. Det potentiellt större problemet är att kongressen även separat behöver höja skuldtaket innan detta blir en tvingande begränsning, som det nästan blev 2011 och 2013", skrev Capital Economics.

Finansdepartementet använder för närvarande sitt vanliga paket av tricks för att hålla saker flytande, men väntas ha uttömt de möjligheterna i början av mars. Till exempel är februari en "dyr" månad för staten på grund av just skatteåterbäringarna, med ett sedanvanligt underskott på 200 miljarder dollar under månaden.

Om skuldtaket blir en realitet så kan finansdepartementet få svårt att klara betalningar på statsskulden, och riskera en "teknisk default", alternativt tvingas ställa en Social Security-betalning. Det beror helt på hur mycket kontanter de har varje dag. 

Under 2011 tycktes det som att finansdepartementet var berett att prioritera betalningar på skulden, men även andra mer drastiska förslag ventilerades. 

"Hursomhelst är den verkliga risken att en partiell nedstängning nu gör det svårare för kongressen att komma överens om en överenskommelse som höjer skuldtaket i tid", skrev Capital Economics. 

Deutsche Bank konstaterade också att vid den senaste nedstängningen 2013 var tillväxten relativt opåverkad (bedömningen var några tiondelar ned) och Fed tog ingen direkt hänsyn till det. Detta väntas upprepas nu.

"Med en robust tillväxt, arbetsmarknaden bortom full sysselsättning och vissa tecken på att inflationstrenden stärks, så bör den ekonomiska inverkan från en nedstängning inte vara tillräcklig för att i betydande grad minska sannolikheten för en marshöjning", skrev Deutsche Bank.

Dollarn tappade till 110:60 mot yenen men gick i stort sidledes mot euron med handel runt 1:2240. Euro/dollar har tidigare pressats upp i spåren av ECB-protokoll och tyska förhandlingar, där en medlemsomröstning bland SPD-ombud om koalitionsavtalet väntar nu på söndag. 

"Om söndagens omröstning misslyckas så tror vi att det finns mer nedsida för euron än uppsida om det går igenom. Det finns en potential för euron att gå ned mot 1:17-nivån" om samtalen misslyckas, skrev Hans-Günter Redeker Morgan Stanley i en kommentar enligt Bloomberg News. 

Yenen stärktes även mot euron. Bank of Japan har policymöte nästa vecka och enligt Wall Street Journals källor överväger man nu som bäst hur man ska kunna kommunicera en eventuell policyförändring.

BOJ väntas lämna oförändrat nu men om framstegen med att föra inflationen upp mot målet bekräftas i de nya prognoserna kan det enligt källorna vara möjligt för BOJ att höja sina räntemål innan inflationen faktiskt når 2 procent.

Tyska räntor sjönk svagt på fredagen. Spanska räntor var ned 2-4 punkter inför en eventuell uppgradering av landets kreditbetyg hos Fitch, för närvarande BBB+, uppgav bedömare till Bloomberg News. 

Fredagen var datafattig, men Michiganindex i USA sjönk till sexmånaderslägsta på 94,4. Pundet tappade efter svag decemberförsäljning i brittisk detaljhandel. Försäljningen, inklusive bensin, sjönk 1,5 procent i december, väntat var -0,6 procent. Det var den sämsta månatliga utvecklingen sedan juni 2016, då britterna röstade för brexit, och den sämsta decemberutvecklingen sedan 2010. 

Nedgången var bred men mest markerad inom hushållsvaror. Som i andra länder finns en tendens om förflyttning till Black Friday-handeln, men även novemberutfallet reviderades ned något till +1,0 procent under månaden.  


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?