1515

Räntor och valutor: Amerikansk statistik stärker dollarn

USA-räntorna steg kraftigt efter svensk stängning på onsdagen medan dollarn stärktes mot andra valutor.

Till ränteuppgången bidrog stark amerikansk statistik och uttalanden från Fed-företrädare.

I statistikflödet på onsdagen var såväl ADP:s privata sysselsättning som ISM tjänste-PMI klart starkare än väntat.

Tidningen Wall Street Journal noterade att tillsammans visade statistiken att USA-ekonomin över nio år in i expansionen fortsätter att trotsa förväntningar om avmattning.

En rad Fed-företrädare var också ute på banan. Fed-chefen Jerome Powell sade att Fed så småningom kan komma att höja styrräntorna bortom den neutrala nivån.

"Styrräntorna är fortfarande ackommoderande, men vi rör oss gradvis mot en plats där de kommer att vara neutrala" och vare sig håller tillbaka eller eldar på tillväxten, sade han.

"Vi kan gå bortom neutral. Men vi är antagligen en lång väg från neutral vid denna tidpunkt", tillade Powell.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade att det fortsättningsvis är lämpligt med gradvisa räntehöjningar men takten beror på inflations- och sysselsättningsdata.

Men om inflationen skulle stiga till en hög nivå eller gå över centralbankens mål så skulle det kräva att Fed agerar snabbare, enligt Loretta Mester.

Fed-guvernören Lael Brainard talade om dollarns status som global reservvaluta och sade att den är mycket stark. En rad faktorer talar för att den kommer att vara så även fortsättningsvis, enligt Fed-guvernören.

I torsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna fortsatt uppåt, med tioårsräntan hela 10 punkter upp till 3,19 procent, den högsta nivån på sju år.

I eftermiddag väntar statistik som Challengers varselstatistik, de sedvanliga veckosiffrorna över antalet nya arbetslösa samt industriorder för augusti.

Asiatiska börser sjunker, med Tokyo-börsens Topix-index 0,8 procent ned, japanska räntor stiger och yenen har försvagats mot dollarn, även om nedgången gröpts ur något under natten.

Kinas börser har helgstängt.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 114:25 mot yenen, upp från 114:01 vid svensk stängning på onsdagen, medan euron å sin sida har försvagats till 1:1471, från 1:1541.

Kronan är 5 öre svagare mot dollarn och är stabil mot euron.

Den europeiska makroagendan är tunn på torsdagen, med nederländsk KPI och tyska maskinorder från VDMA som få punkter.

Här hemma visade Mäklarstatistik att bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 2 procent i september jämfört med föregående månad. Villapriserna sjönk 1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 5 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?