Annons

Räntor och valutor: Allting uppåt efter FBI-beskedet

Riskaptiten har stärkts på måndagen med endast en dag kvar till valet i USA. Dollarn stärks, USA-räntorna är upp och Asienbörserna står överlag på plus. Oljan handlas också något högre.

Den amerikanska jobbrapporten i fredags sågs som solid där bedömare bland annat lyfte fram de högre löneökningarna, och ändrar i sig inte förväntningarna om att Fed ska höja i december. Först måste vi däremot komma förbi valet.

"FBI-beskedet under helgen har varit positivt för risksentimentet. Givet att vi är rätt nära det amerikanska valet nu, så kan investerare kanske fortsatt visa en viss försiktighet givet osäkerheten", sade Divya Devesh på Standard Chartered till Bloomberg News.

Den amerikanska federala polisen, FBI, uppgav på söndagen att de står fast vid tidigare slutsatser att det inte finns skäl för åtal mot Hillary Clinton för hennes hantering av en privat mejlserver.

FBI-chefen James Comey gjorde uttalandet i ett brev till kongressen, där han uppgav att de arbetat "dygnet runt" för att slutföra sin granskning av nyfunna mejl. De såg dock liksom i juli inga skäl för åtal.

Det var för två veckor sedan som FBI inledde en ny granskning av mejl relaterade till en undersökning av den förre kongressledamoten Anthony Weiner, tidigare make till Hillary Clintons medarbetare Huma Abedin.

Donald Trump uppgav i en kommentar att alla vet att Hillary Clinton är skyldig och att det nu är upp till det amerikanska folket att avgöra vid röstningen på tisdagen.

Granskningen har till viss del gett Donald Trump ny skjuts i opinionsmätningarna, men oklart hur mycket. Frågan är nu också om skadan redan är skedd för Hillary Clinton och vilken mån det nya FBI-beskedet kan gynna henna i slutspurten.

I ABC/Washington Post senaste mätning leder hon med 49 procent mot 44 procent för Donald Trump, och i NBC News/Wall Street Journals mätning är ledningen lika stor. Men i andra mätningar är det i stort sett dött lopp.

I Realclearpolitics.com sammanvägning av mätningar leder Hillary Clinton med 1,8 procentenheter. Nate Silvers fivethirtyeigth.com ger Hillary Clinton 65 procents chans att vinna mot 35 procent för Donald Trump.

USA-räntorna har stigit 2-3 punkter med den tioåriga statsobligationen på 1,82 procent. Dollarn har stärkts till 104:40 mot yenen och 1:1070 mot euron.

Den mexikanska peson, som setts som en indikator för Trumpseger (inverterat) har stärkts cirka 2 procent till 18:65 mot USA-dollarn på måndagen.

"Den politiska osäkerheten inför tisdagens presidentval kommer att fortsätta att generera dollarvolitilitet då mätningar i de flesta 'swing states' indikerar att valresultatet kommer att bli jämnt", sade Elias Haddad på Commonwealth Bank of Australia till Bloomberg News.

Handlare uppgav till Reuters att det finns skäl att vara försiktig eftersom Donald Trumps uppgång i opinionen kanske inte helt varit hänförlig till just den nya FBI-undersökningen, som nu är nedlagd. Hillary Clintons ledning är också fortsatt bräcklig.

"Dollarn går in i presidentvalet där det senaste FBI-utslaget gynnar Clinton. Men jag ser inte så mycket uppsida för dollarn från nuvarande nivåer, då försiktighet troligen kommer att dominera marknaden inför röstningen", sade Kyosuke Suzuki på Societe Generale till Reuters.

Den svenska kronan handlas runt 9:94 mot euron efter att ha varit uppe på 9:98 som svagast på fredagen. Fokus för svensk del ligger på Riksbankens protokoll från det senaste policymötet på onsdagen.

I övrigt i veckan väntas bland annat Kina-data (KPI), industriproduktion från Tyskland och Storbritannien och ny prognos från EU-kommissionen.

https://infogr.am/dfd34645-50e2-4199-90a2-2a1a02553c58


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?