Annons

Rallyt i guldpriset fortsätter – nära all-time-high

Geopolitisk oro gav nytt bränsle till rallyt i guldpriset som steg till över 1.900 dollar per uns mot handelsveckans slut. Priset är nu nära all-time-high efter den längsta uppgången sedan 2011, rapporterar Financial Times.

Foto:ANDERS WIKLUND / TT

Intresset för guldet har stigit kraftigt under coronakrisen samtidigt som andra så kallade trygga hamnar för investerarna har blivit mindre attraktiva, rapporterar Financial Times. Den amerikanska dollarn har försvagats i takt med att coronakrisen i USA har förvärrats, samtidigt som räntan på amerikanska statsobligationer fallit kraftigt.

Ett upptrappat tonläge mellan USA och Kina under veckan skakar världens finansmarknader. USA har beordrat Kina att stänga sitt konsulat i Houston, som enligt Vita huset ska ha fungerat som en ”central för spioneri och stöld av immateriella rättigheter”. Spänningarna mellan stormakterna ökade därefter ytterligare när Kina svarade med en order om att stänga det amerikanska konsulatet i Chengdu.

Guldpriset steg med 19 dollar på fredagen till nära 1.906 dollar per uns – tätt på toppnoteringen 1.921 dollar från 2019. Efter sju raka veckor av stigande trend har priset stigit med närmare 25 procent hittills i år, vilket gör guldet till en av de tillgångar som utvecklats bäst under 2020, skriver Financial Times.

”Finansmarknader tenderar att röra sig om en gigantisk pendel som är svår att stoppa när den väl svingar. Det är definitivt fallet med guldet”, säger Peter Grosskopf, vd på Sprott, en specialist på ädelmetaller, till tidningen.

Rallyt i guldpriset gav även stöd till Stockholmsbörsens guldbolag. Lundin Gold lyfte 4,4 procent på en annars röd börs på fredagen och är sedan årsskiftet upp närmare 50 procent. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?