Annons

Räkna med dyr nota för snökaoset

På onsdagen lamslog ett snöoväder Stockholmsområdet. Med stora förseningar och extrainsatt snöröjning kan samhällskostnaden landa på hundratals miljoner kronor – bara för en dag.

 

Bild:Jonas Ekströmer/TT

Snökanonen, som SMHI valt att kalla ovädret, var inte nådig mot huvudstadsområdet. Totalt föll 39 centimeter snö under onsdagen – det högsta som hittills uppmätts i november.

För många stockholmare innebar det problem. Buss-, tåg- och flygtrafik drabbades av inställda avgångar och förseningar, och på många vägar var det totalstopp. Men att sitta fast i trafiken är inte bara irriterande, det kostar också pengar.

Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret i Stockholm som ansvarar för stadens snöröjning, menar att det är för tidigt att uttala sig om hur stor prislappen blir för onsdagens yrväder.

”Det är inte det vi prioriterar nu. Vi får göra analyser om vad och var det har kostat senare”, säger han.

Det milda vår- och höstvädret har fått Trafikkontoret att sänka sin budget för snöröjning från 180 till 145 miljoner kronor. Men enligt Anders Porelius har det varken påverkat beredskapen eller förmågan att framöver kunna hålla vägarna fria.

”Det här är en samhällsfunktion som måste fungera, och det är inte så att vi slutar ploga om budgeten överskrids.”

Snöröjningen sköts av totalt elva entreprenörer, där de största är Peab och Svevia.

Tycker du att entreprenörerna gjort ett bra jobb?

”Vi har inte hunnit göra någon utvärdering av det än. Men om vi ser några brister har vi möjlighet att utfärda vite”, säger Anders Porelius. 

Men oavsett hur mycket snöröjningen i staden går loss på, bleknar summan i jämförelse med en uppskattning av den sammanlagda samhällsnotan för snökanonen. Trafikverket har beräknat hur mycket en timmes försening vid en resa till eller från jobbet kostar samhället. Med bil landar siffran på 327 kronor per timme, och med tåg på 259 kronor.

En vanlig vintervardag görs 530.000 tur och retur-resor till jobbet i Stockholms län. Fördelat på hur många som reser med bil och hur många som reser kollektivt skulle en försening på i genomsnitt en timme i vardera riktning innebära att snökalaset bara under onsdagen kostade samhället drygt 240 miljoner kronor.

Det inkluderar dessutom inte privat- och tjänsteresor, där de senare har en samhällskostnad på hela 1.093 kronor per förseningstimme. Därför är den totala prislappen för snökanonen antagligen ännu högre.

Till skattebetalarnas stora sorg saknar dock vädergudarna faktureringsadress.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?