1515

Radioaktiva grisar en kostsam historia för jägare

Radioaktiva vildsvin ställer till samma skada för bönderna som andra vildsvin. Men höga kostnader gör att ingen vill jaga dem.

Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund (LRF), länsstyrelsen och Svenska jägareförbundet statlig finansiering för provtagning av vildsvin.

Mer än vartannat vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium sedan Tjernobylolyckan 1986. Jägarna måste själva stå för provtagning och ansvara för att djuren skickas för destruktion om det skjutna vildsvinet har för höga halter av cesium. Kostnaderna för att skicka in köttet för provtagning på ett labb kan landa på upp emot 600 kronor per vildsvin, vilket gör att allt färre är intresserade av att jaga.

”Det blir en dyr historia för jägaren. Det finns inte heller något annat vilt däggdjur i Sverige som förökar sig i en sådan snabb takt som just vildsvinen. Man märker en trötthet, även de jägare som vill jaga dem hinner inte med”, säger Anders Wetterin, vilt- och jaktexpert på LRF.

I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, samtliga fällda i Gästrikland, cesiumhalter över gränsvärdet och fick inte säljas eller skänkas bort. För privat bruk bör det inte heller ätas mer än enstaka gånger.

Att lantbrukare får sina grödor uppbökade av vildsvinen innebär redan i dagsläget stora förluster. LRF hade därför velat se ett statligt stöd för att betala för provtagningen i drabbade områden.

”SLU har beräknat förlusterna i jordbruket till 1,1 miljard kronor per år. En gest som staten borde stå för är att finansiera provtagning av vildsvin så att man kan reda ut problemet ordentligt”, säger Anders Wetterin.

Även jägareförbundet vill se ett sådant stöd.

”Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även samhället bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden”, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, till SVT.

Länsstyrelsen i Gävleborg vill också se en statlig finansiering, eftersom de i dagsläget saknar möjlighet att gå in med ekonomiska medel för det.

”Det vore bra om vi kunde hitta en mer central lösning. Eftersom halterna av cesium är ett så lokalt problem i södra delarna av Gästrikland, där nedfallen från Tjernobyl hade högst koncentration, får jägarna här stå för en större kostnad än andra jägare i Sverige”, säger Sara Waern, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Generellt är länsstyrelsen för att jägare fortsätter att uppehålla ett intresse för att jaga vildsvin. Sara Waern tror att en finansiering av cesiumprovtagning kan vara en nödvändig del i det.

”Vildsvinspopulationen i Gävleborgs län är i nuläget inte särskilt stor. Men risken är att det på sikt kan komma att förvärras om inte stammen hålls på en rimlig nivå. Vi riskerar inte bara att få problem för jordbruket, även privatpersoner kan få problem med att få in vildsvin i trädgården om vi får allt för stora stammar”, säger hon.


Innehåll från GDM Konsult ABAnnons

Stressa mindre och prestera bättre med en förenklad IT-vardag

Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM.
Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM.

I en alltmer digitaliserad värld, där allt ska gå snabbt, krävs rätt teknik och kapaciteten att hantera den. Det här hjälper GDM till med och erbjuder produkter och tjänster inom IT-drift, infrastruktur, support och säkerhet. 

– För oss har det blivit allt viktigare att ständigt utvecklas, både för att GDM ska vara fortsatt relevanta och tillgodose våra kunders föränderliga IT-behov, men även för att det är bland det roligaste vi vet, säger Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM. 

GDM har upplevt många paradigmskiften inom IT-branschen sedan det grundades 1992, och har i dag en gedigen erfarenhet av att hjälpa sina kunder säkra sin IT-vardag. 

– Många är idag helt och hållet beroende av fungerade IT för att få sin verksamhet att fungera. Slutar ett system att fungera kan det leda till förlamande konsekvenser och förlorade intäkter. Därför är det av stort vikt att ha en förutsägbar och stabil IT-vardag. Vi kan hjälpa till med allt från att bygga upp en fungerade infrastruktur, till att ge rådgivning och support för verksamhetens befintliga teknik. 

En välmående personal; ett bättre resultat

Tommy Gustafsson grundade GDM i Sundsvall, där de även har sitt huvudkontor, men under åren har de vuxit och har i dag kontor i Piteå, Umeå, Östersund, Gävle och Stockholm. 

– Vår tillväxt beror på flera saker i kombination; kundnöjdhet och efterfrågan såklart, men också samarbeten och partners. I stället för att konstant uppfinna hjulet på nytt har vi de senaste åren gjort en del förvärv och tagit in skickliga partners som har tjänster och produkter där de är experterna, då kan vi ta vara på varandras styrkor och accelerera vår gemensamma resa ytterligare. 

En annan viktig faktor till att GDM är en trygg IT-leverantör är deras företagskultur. Målet att vara en musikalisk och rolig arbetsplats och en av Sveriges främsta leverantörer inom digital infrastruktur går hand i hand. 

– Vi vill ha en öppen och inkluderade företagskultur och rekryterar enbart människor som tycker det är viktigt och kul med samarbete. Att växa för att bli kundens mest naturliga IT-partner över tid kräver en hel del jobb, men som tur är gillar vi att jobba tillsammans och vi gillar utveckling. 

Vilken tjänst behöver din verksamhet?

Det är väldigt stor spridning mellan de olika verksamheter som i dag är en kund till GDM. Det kan vara allt från ett större bolag som redan har sin digitala infrastruktur på plats, men som behöver rådgivning eller ökad säkerhet. Här är GDMs IT-support eller säkerhetstjänster ett bra alternativ.  Eller så är man ett växande bolag som behöver förbättra sin digitala arbetsplats och IT-drift, då har GDM produkter och tjänster för att hjälpa verksamheten att bygga en bra grund att stå på och växa vidare i. 

– Vi är enormt stolta över våra kunder. De är verksamma inom vitt skilda branscher, finns runtom hela landet och några konkurrerar på den globala marknaden. Med kombinationen personligt engagemang, relevant kunskap och en stark operativ trygghet arbetar vi målmedvetet varje dag för att vara rätt sorts IT-partner till dem, avslutar Tommy Gustafsson. 

Om GDM

GDM Konsult AB är ett växande företag med målet att bli Sveriges bästa leverantör av funktionell IT. Vi levererar produkter, tjänster och rådgivning inom infrastruktur, drift, support, arbetsplats och säkerhet. Vi har ett nära samarbete med våra kunder, för att förenkla deras IT-vardag, säkra IT-produktionen och ombesörja att tekniken fungerar optimalt. Företaget grundades 1992 med huvudkontor i Sundsvall och finns även representerade i Östersund, Gävle, Umeå och Stockholm. Företaget har idag cirka 130 anställda, med flertalet större och mindre kunder inom både privat och offentlig sektor i sin kundportfölj.

Läs mer på gdm.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GDM Konsult AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?