Annons

Radioaktiva grisar en kostsam historia för jägare

Radioaktiva vildsvin ställer till samma skada för bönderna som andra vildsvin. Men höga kostnader gör att ingen vill jaga dem.

Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund (LRF), länsstyrelsen och Svenska jägareförbundet statlig finansiering för provtagning av vildsvin.

Mer än vartannat vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium sedan Tjernobylolyckan 1986. Jägarna måste själva stå för provtagning och ansvara för att djuren skickas för destruktion om det skjutna vildsvinet har för höga halter av cesium. Kostnaderna för att skicka in köttet för provtagning på ett labb kan landa på upp emot 600 kronor per vildsvin, vilket gör att allt färre är intresserade av att jaga.

”Det blir en dyr historia för jägaren. Det finns inte heller något annat vilt däggdjur i Sverige som förökar sig i en sådan snabb takt som just vildsvinen. Man märker en trötthet, även de jägare som vill jaga dem hinner inte med”, säger Anders Wetterin, vilt- och jaktexpert på LRF.

I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, samtliga fällda i Gästrikland, cesiumhalter över gränsvärdet och fick inte säljas eller skänkas bort. För privat bruk bör det inte heller ätas mer än enstaka gånger.

Att lantbrukare får sina grödor uppbökade av vildsvinen innebär redan i dagsläget stora förluster. LRF hade därför velat se ett statligt stöd för att betala för provtagningen i drabbade områden.

”SLU har beräknat förlusterna i jordbruket till 1,1 miljard kronor per år. En gest som staten borde stå för är att finansiera provtagning av vildsvin så att man kan reda ut problemet ordentligt”, säger Anders Wetterin.

Även jägareförbundet vill se ett sådant stöd.

”Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även samhället bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden”, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, till SVT.

Länsstyrelsen i Gävleborg vill också se en statlig finansiering, eftersom de i dagsläget saknar möjlighet att gå in med ekonomiska medel för det.

”Det vore bra om vi kunde hitta en mer central lösning. Eftersom halterna av cesium är ett så lokalt problem i södra delarna av Gästrikland, där nedfallen från Tjernobyl hade högst koncentration, får jägarna här stå för en större kostnad än andra jägare i Sverige”, säger Sara Waern, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Generellt är länsstyrelsen för att jägare fortsätter att uppehålla ett intresse för att jaga vildsvin. Sara Waern tror att en finansiering av cesiumprovtagning kan vara en nödvändig del i det.

”Vildsvinspopulationen i Gävleborgs län är i nuläget inte särskilt stor. Men risken är att det på sikt kan komma att förvärras om inte stammen hålls på en rimlig nivå. Vi riskerar inte bara att få problem för jordbruket, även privatpersoner kan få problem med att få in vildsvin i trädgården om vi får allt för stora stammar”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?