1515

Radikala ändringar föreslås för oljefonden

Norge har lagt fram radikala förslag om nya regler för den statliga oljefonden som bland annat innebär att den inte längre ska investera i ränteprodukter i andra valutor än dollar, euro och pund, rapporterar Financial Times.

Yngve Slyngstad, norska oljefonden.
Yngve Slyngstad, norska oljefonden.Bild:Jonatan Bylars

Oljefonden rekommenderar att endast statsobligationer i dollar, euro och pund ska utgöra benchmark, och löptiden för värdepapperen bör inte ha en löptid på längre än "cirka tio år".

De nya reglerna skulle därmed exkludera investeringar i ränteprodukter denominerade i japanska yen och tillväxtmarknadsvalutor, liksom ultralånga värdepapper som 100-åriga instrument.

Förslaget skulle inte förbjuda oljefonden att äga sådana värdepapper, men med tiden tenderar fonden att rätta sig efter sitt benchmark, vilket därmed kan leda till betydande portföljskiften.

Och eftersom den norska oljefonden är en av världens största investerare på räntemarknaden, med en ränteportfölj värd omkring 320 miljarder dollar, väntas marknaden noga följa vilka konsekvenser de föreslagna reglerna kommer att få.

Den 30 juli var omkring en fjärdedel av oljefondens ränteplaceringar, cirka 80 miljarder dollar, företagsobligationer. Skuldpapper i tillväxtmarknadsvalutor uppgick till omkring 40 miljarder dollar medan obligationer i japanska yen uppgick till cirka 20 miljarder dollar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?