1515

Rådgivaren: Ingen fastighetskris – men mindre bolag tar stryk

Trots en turbulent bostadsmarknad ser den kommersiella fastighetssektorn i Sverige stark ut. Särskilt de större fastighetsbolagen går bra på börsen samtidigt som mindre aktörer och bostadsutvecklare tar stryk, enligt en ny rapport från fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.

 

Marknadsproffsen tror på nedgång för bostadsmarknaden, men SEB:s ekonomer håller inte med.
Marknadsproffsen tror på nedgång för bostadsmarknaden, men SEB:s ekonomer håller inte med.Bild:TT

Fastighetssektorn har gått starkt på Stockholmsbörsen under 2000-talet och börskurserna har ökat med 12 procent per år i genomsnitt. Även 2017 ser ut att bli ett bra år, hittills har börskurserna stigit med ytterligare 9 procent. Till det ska läggas en utdelningsnivå på 3-4 procent för de flesta bolagen.

”Det står mycket i tidningarna om att bostadspriserna faller men tittar man på börsen så är det tydligt att det inte handlar om en storskalig fastighetskris”, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.

Är oron på bostadsmarknaden obefogad? 
”Jag tycker många drar för stora växlar på det. Prisfallet är inte så stort än och det är en ganska isolerad företeelse för dyra massproducerade bostadsrätter i framför allt Stockholm. Tittar man på fastighetsmarknaden generellt är fundamenta väldigt bra.”

Särskilt för de stora fastighetsbolagen har 2017 varit ett lyckat börsår. Allra bäst har det gått för Corem där Rutger Arnhult är storägare med 44 procent av kapitalet och 47 procent av rösterna enligt ägartjänsten Holdings. Corem har i år stigit med 36,5 procent. Bland de svenska förlorarna märks Atrium Ljungberg och Fredrik Lundbergs Hufvudstaden med nedgångar på 8,7 respektive 8,5 procent under 2017.

För de mindre aktörerna som är listade på First North samt för bostadsutvecklarna går det däremot klart sämre. Fastighetsutvecklingsbolagen Tobin Properties och Magnolia Bostad har haft ett särskilt tufft år. Erik Karlin som är störste ägare i Tobin Properties har under året fått se aktien backa med hela 66 procent. Magnolia Bostads majoritetsägare Fredrik Holmström har fått se 43 procent av bolagets börsvärde gå upp i rök.

”Tror man på en lite svagare marknad framöver där det blir lite dyrare och svårare att låna pengar så gynnar det de stora aktörerna som är prioriterade bankkunder och som även enklare kan komma åt obligationsmarknaden. Det handlar nog i första hand inte om lönsamheten i dag utan snarare om en osäkerhet framöver”, säger Mikael Söderlundh.

Men det finns ett undantag. De så kallade SPV-bolagen har ökat med nästan 6 procent under 2017 och handlas nu över 1,2 gånger bokfört värde i genomsnitt. Det är högre än de stora fastighetsbolagen på huvudlistan som handlas runt 1,1 gånger bokfört värde.

SPV-bolagen kallas ofta enfastighetsbolag och samlar ett större gäng investerare och paketerar in en fastighet med låg grad av aktiv förvaltning. Ett exempel är Delarka Holding som hyr ut Tomteboda postterminal till Postnord.

”Det är helt utdelningsfokuserade bolag. De flesta har en avkastning på 6-9 procent per år och det tycker marknaden är attraktivt i dagens lågräntemiljö”, säger Mikael Söderlundh.

Hur ser du på fastighetsbranschen som helhet under 2018?
Det kan vara fortsatt turbulens på bostads- och byggsidan, men det är inte alls säkert att problemen spiller över på den kommersiella fastighetsmarknaden. På den kommersiella marknaden finns det inga stora orosmoln och lönsamheten är väldigt hög. Det är ett rekordstort gap mellan snittbelåningen och snittavkastningen, vilket gör att branschen även tål eventuella räntehöjningar.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?