1515
Annons

Rådet: Satsa i Japan och säkra med guld

Världsekonomin kommer präglas av en osäkerhetskänsla nästa år när så väl den globala inflationen som tillväxten väntas stiga, menar kapitalförvaltaren Pictet. Därför ger man nu investerare rådet att satsa sina pengar på Tokyo-börsen och säkra i råvaror som guld.

Bild:AP/Colourbox

Den schweiziska kapitalförvaltaren Pictet tror på ett svängigt och oroligt 2017 för alla aktiesparare. Inflationen kommer ta ytterligare fart nästa år och det ger nog skäl att spänna fast säkerhetsbältet, skriver bolaget i en ny prognos.

Man räknar med att de generella priserna kommer stiga i samtliga globala ekonomier, från USA i väst till Kina och Japan i öst, när inflationen når sina högsta nivåer på fyra år. Denna utveckling kan bland annat förklaras av Donald Trumps vinst i presidentvalet. Hans löften om en bred satsning på infrastruktur kombinerat med skattelättnader kommer nämligen få råvarupriserna att skjuta i höjden, tror Pictet. 

För att bli en vinnare i nästkommande års finansiella klimat förordar Pictet därför aktier i cykliska, eller konjunkturkänsliga, bolag. Tillväxten beräknas nämligen också vara stor på den globala marknaden nästa år, med undantag för den kinesiska ekonomin som förväntas backa marginellt.

”Vi gillar japanska aktier på både värdering och grundläggande fundament. Utvalda tillväxtmarknader kan också vara bra investeringar. Realobligationer börjar se attraktiva ut igen, medan högavkastande obligationer, särskilt i USA, förtjänar större försiktighet”, säger Pictets chefsstrateg Luca Paolini i ett skriftligt uttalande.

Rådet grundar sig i att japanska exportörer särskilt bör gynnas av den globala tillväxten 2017. Tokyo-börsen bör med lätthet klara av att skaka av sig de eventuella negativa konsekvenser som en stramare penningpolitik och stigande obligationsräntor för med sig, tror Pictet. Japan är också den marknad som historiskt sett stått starkast när prisnivåerna i den globala ekonomin stegrat. 

Samtidigt manar man alltså till försiktighet vad gäller investeringar på de för tillfället övervärderade amerikanska och europeiska marknaderna. Men chefsstrategen Luca Paolini manar ändå investerare att bunkra upp med rikligt av kontanter nästa år för att snabbt kunna investera i felprissatta marknader och bolag. 

För att stå sig stark på 2017-års svängiga marknad uppmanar Pictet samtidigt till vissa försiktighetsåtgärder. Sparare bör säkra sig mot inflationen och volatiliteten genom mer traditionella investeringar i exempelvis guld och realobligationer.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?