Annons

Räddar stenhus från tidens tand – restaurerar allt ifrån kyrkor till Stockholms slott

Stockholms slott, Nationalmuseum och flera kyrkor i Stockholms innerstad är några av alla restaureringsprojekt där Närkesten engagerats de senaste åren.

”Att jobba med natursten är ett hantverk”, säger delägaren och vd:n Mikael Medin.

Närkesten byter mycket stendetaljer i fasader. Det rör sig om mycket kyrkor men även museibyggnader, slott och även en del privatägda byggnader.
Närkesten byter mycket stendetaljer i fasader. Det rör sig om mycket kyrkor men även museibyggnader, slott och även en del privatägda byggnader.Foto:Josefine Stenersen
”Oavsett om vi gör ett jobb på Stockholms slott eller en privatperson i Örebro så går vi in med samma inställning – att kunden ska bli nöjd. Men visst är det bra referenser för oss att ha gjort de här mer kända uppdragen”, säger Mikael Medin.
”Oavsett om vi gör ett jobb på Stockholms slott eller en privatperson i Örebro så går vi in med samma inställning – att kunden ska bli nöjd. Men visst är det bra referenser för oss att ha gjort de här mer kända uppdragen”, säger Mikael Medin.Foto:Josefine Stenersen
Att restaurera stendetaljer som dessa på Matteus-kyrkan i Stockholm kräver sitt hantverkskunnande.Foto:Josefine Stenersen
Mikael Medin berättar att det är svårt att hitta hantverkare med rätt kompetens för mer avancerat stenarbete. ”Vi har fått vända oss utomlands.”Foto:Josefine Stenersen
Närkestens uppdrag på Matteuskyrkan handlar inte bara om att byta fasad utan även om att restaurera stenutsmyckningarna.Foto:Josefine Stenersen
”Jag tror att många har fått upp ögonen för hur viktigt att restaurera och åtgärda de brister som finns i tid”, säger Mikael Medin, Närkesten.Foto:Josefine Stenersen
Närkesten byter mycket stendetaljer i fasader. Det är mycket kyrkor och även museibyggnader, slott och även en del privatägda byggnader.
Närkesten byter mycket stendetaljer i fasader. Det är mycket kyrkor och även museibyggnader, slott och även en del privatägda byggnader.Foto:Josefine Stenersen

Restaureringen av Matteuskyrkan vid Norrtull i Stockholm har dragit igång i höst och Närkesten har uppdraget att åtgärda stenfasaden som blivit dålig, och andra stendetaljer. Det är ett omfattande uppdrag som pågår parallellt med restaureringen av Stockholms slott.

”Där har vi varit i åtta år åt olika uppdragsgivare”, säger Mikael Medin, delägare och vd.

Den enskilt största entreprenaden Närkesten har gjort är Nationalmuseum i Stockholm som totalrenoverades under fyra år.

Mikael Medin började jobba som montör i bolaget 1990. Närkesten har sitt ursprung i anrika Yxhult stenhuggeri som startade 1878.

”De var jättestora inom försäljning och montering av natursten över hela Sverige under ett sekel.”

Efter några dåliga år förändrades mycket runt 1978 då ett antal arbetsledare delade upp marknaden mellan sig och nya bolag startades.

”Det blev en Göteborgsregion, en Stockholmsregion och så vidare. Här startades Närkesten av Lars-Åke Aronsson”, säger Mikael Medin.

Sedan dess har företagit haft sitt huvudkontor i Kumla. De senaste åren har tillväxten tagit fart.

”Det har gått riktigt bra ett par år. Det har inte varit någon medveten strategi att vi ska växa men vi har varit måna om kvaliteten hela vägen och det ena har gett det andra. Våra kunder har varit nöjda och det har genererat fler jobb. Och vår nuvarande orderstock ser väldigt bra ut.”

”Vi jobbar framför allt med natursten i byggnader, golv, trappor och stenfasader. Vi håller även på med plattsättning men där är det en helt annan marknad.”

Bland Närkestens kunder finns Statens fastighetsverk, Svenska kyrkan, Länsstyrelser och en del privata fastighetsägare när det gäller restaureringar. Vid nyproduktioner är det oftast de stora byggbolagen som till exempel NCC, Peab och Skanska.

Mikael Medin säger att han ser en förändring i tankesätt hos fastighetsägare i dag.

”Man tänker på ett annorlunda sätt med gamla kulturbyggnader jämfört med vad man gjorde tidigare. Det är roligt att man bevarar, och att man gör det på gammalt traditionellt sätt. Det är roligt att få vara med och ta hand om de här kulturskatterna som finns. Det är en viktig del av drivkraften framåt för mig.”

Mikael Medin berättar att Närkesten de senaste åren har haft många uppdrag gällande byggnader från åren runt 1890-1920.

”Så det är ungefär hundra år de har hållit. Och det är så, att sten är ett material som håller i jättemånga år men när det väl börjar spricka och gå sönder så går det väldigt fort. Stenen blir till slut dålig i vårt nordiska klimat, och genom en del föroreningar. Det kan också vara dålig byggsten från början”, säger han.

”Jag tror att många har fått upp ögonen för hur viktigt att restaurera och åtgärda de brister som finns i tid. Att ha trasig sten i husfasader kan ju bli en säkerhetsrisk.”

Att jobba med sten som material är speciellt, säger Mikael Medin.

”Det är ett beständigt och väldigt vackert material. Vi jobbar övervägande med svensk sten. Bohusgraniten som finns på västkusten är i världsklass, det finns ingen liknande sten i världen som håller den kvaliteten. Vi sätter mycket Bohusgranit utvändigt på hus, och även svensk marmor och svensk kalksten.”

Mikael Medin tror att en viktig del av framgången är den stora kunskap som finns i bolaget i dag. 

”Många av våra medarbetare har stor rutin, och vi har också en stenhuggare från Tyskland anställd som nu förmedlar sina kunskaper vidare i företaget. Det finns egentligen ingen utbildning som täcker in det vi gör. Man kan välja inriktningar som betong, plattsättning och liknande på byggutbildningarna men inte riktigt det som är vår specialistkunskap med natursten.”

Närkesten har ett nära samarbete med yrkesgymnasiet i Hallsberg varifrån man tar in praktikanter som får prova på ett tag. Ett nästa steg kan bli att gå med som lärling för att få just hantverket med sig, något som behövs ännu mer vid restaureringarna av gamla byggnader än vid nyproduktion.

”Beställarleden börjar förstå att yrkeskunskapen är viktigast och det tycker jag känns bra”, säger Mikael Medin.

”Vi har vunnit i förtroende hos våra kunder, både för vår kunskap och för de vi är. Vi är duktiga hantverkare, och är oss själva i all kontakt med kunderna. Jag tror att vi är ganska lätta att ha att göra med.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?