1515

Racingproffset hittade ny arena: ”Jag vet vad som krävs”

KARLSKOGA. Hela livet har gått i hög fart – och Richard Göransson har inga planer på att lätta på gaspedalen.

Men numera är det företaget och Gelleråsen Arena som ger honom adrenalinkickarna han behöver för att köra på i Gasellhastighet.

Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Porschen dånar förbi i 210 kilometer i timmen på Gelleråsens raksträcka. Richard Göransson parerar nästa kurva perfekt och färden fortsätter flera varv runt motorbanan. Efteråt kliver en nöjd medpassagerare ur och tackar för den hisnande åkturen – en del av ett event för K-Rautas personal som pågår hela veckan på motorbanan i Karlskoga.

Richard Göranssons karriär som framgångsrik racingförare varade i 30 år. Mest känd här i Sverige är han för sina fem titlar i tävlingsklassen STCC, mer än vad någon annan förare har lyckats med. Totalt har han vunnit 43 STCC- tävlingar, även det svenskt rekord. 

”Jag föddes i ett garage. Min pappa var bilmekaniker och motorsport har varit en del av mitt liv ända sedan jag var liten”, säger Richard Göransson.

Först var det motocross som gällde. Sedan fick han sin första gokart som tioåring och som elvaåring gick han på sitt första sponsormöte.

”Motorsport är dyrt och min pappa var alltid tydlig med att om jag skulle hålla på så var jag tvungen att bidra själv.”

Richard Göransson lyckades få ett möte med vd:n för Sibyllas korvfabrik i Sköllersta.

”Jag gick därifrån med två provkartonger med korv och 500 kronor på en check. Det är definitivt ett av de viktigaste möten jag har haft i mitt liv. Jag fick självförtroende och såg att det var möjligt.”

Sedan dess har han alltid jobbat med företag och via sponsring och samarbeten finansierat sin långa tävlingskarriär. På cv:t finns allt från testförare och utbildare, till att han har jobbat med utveckling av nya bilar och som instruktör för bland andra BMW, Mercedes, Michelin och Volvo.

”Ena dagen kunde jag ligga i en sanddriva i en öken i Tanzania och försöka gräva upp en bil som fastnat i sanden, för att nästa dag vara i Kina och lära människor att fickparkera. Jag reste överallt och upplevde otroligt mycket, även utanför tävlingsbanorna.”

Att skapa event och upplevelser är alltså långtifrån nytt för Richard Göransson, och det kändes därför naturligt för honom att satsa på det spåret när tävlingssuget försvann efter den sista STCC-titeln 2016.

År 2018 köpte han företaget Karlskoga motorbana och påbörjade en ny resa.

I dag är Gelleråsen Arena en plats för motortävlingar och evenemang av alla möjliga slag. Det finns en tävlingsbana, konferensanläggning, restaurang, gokartbana, utrymme för mässor, utbildningslokaler, 30 racingbilar och mycket mer. Tolv personer är heltidsanställda och många fler jobbar som konsulter och hyrs in vid behov.

”Min styrka är att jag har varit aktiv inom motorsporten på så hög nivå. Jag vet vad som krävs och har ett stort nätverk”, säger Richard Göransson.

Företaget har växt snabbt de senaste åren. Med Richard Göransson bakom ratten har verksamheten på och kring banan breddats rejält, och han säger att en viktig faktor till den snabba tillväxten är att företaget har lyckats skapa en organisation som kan ta emot ett flertal grupper per dag om efterfrågan finns.

Uppläggen kan se väldigt olika ut, men det är vanligt med grupper – ofta företag – som vill kombinera konferens med fartfyllda aktiviteter.

Det kan vara att åka med racingproffset Richard Göransson i hans Porsche ute på banan, men också handla om förarutbildningar i säkerhet, föreläsningar, egen racingkörning, mässor eller gokartåkning.

”År 2020 har förstås varit utmanande, och vi liksom alla eventbolag har drabbats av coronapandemin. Vi har inte kunnat genomföra motortävlingar med stor publik, men har ändå kunnat hålla i event för mindre grupper. Så vi har trots allt klarat oss bättre än förväntat.”

Tillväxt ingick i planen redan från start.

”Jag hade bestämt mig för att försöka ha en god lönsamhet i början för att bygga upp en kassa för kommande investeringar, att ha goda likvida medel att växa med. Den planen har fungerat bra. Det har varit mycket fokus på sälj, att hitta nya kunder och skapa attraktiva erbjudanden som folk vill ha.”

”Utomstående som har sett mig på banan kan nog uppleva mig som orädd och tuff, som någon som bara kör på. Men innerst inne är jag en tänkare. Jag vrider och vänder, lyfter på varje sten och funderar. Det var mitt signum när jag tävlade också, varje del var noga genomtänkt och förberedd och så är jag även som företagare. Sedan när jag väl kör, då kör jag för fullt. Men det ligger mycket tankar bakom.”

Likheterna med tävlingskarriären är många. Richard Göransson pratar också om teamet bakom – då som nu gör personerna i det ett avgörande jobb bakom kulisserna. 

”När jag tävlade fanns det en hel stab bakom som alltid gjorde sitt yttersta för att jag skulle lyckas. Sedan är det jag som får stå på prispallen och spruta champagne, men det hade aldrig gått utan teamet. Det är likadant som företagare. Utan medarbetarna skulle det aldrig att gå.”

”Därför känns det väldigt speciellt att få Gasellpriset. Det blir ett kvitto på att vi alla gör ett bra jobb som uppskattas av våra kunder. Att vi är spännande och lite annorlunda.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?