Racingföraren ska få Saab att gasa – letar Greta Thunberg-typer

Tidigare racingföraren Charlotte Haegermark har jobbat med Tesla, Porsche och kört XC60 i Volvoreklam.

Nu rattar hon Saab-koncernens försök att bli mer innovativt.

Charlotte Haegermark jobbar som innovationskonsult i Saabs strategi- och innovationsteam med ansvar för samarbeten med startupbolag och som rådgivare i så kallat intraprenörskap.
Charlotte Haegermark jobbar som innovationskonsult i Saabs strategi- och innovationsteam med ansvar för samarbeten med startupbolag och som rådgivare i så kallat intraprenörskap.Foto:Jesper Frisk
Charlotte Haegermark jobbar som innovationskonsult i Saabs strategi- och innovationsteam med ansvar för samarbeten med startupbolag och som rådgivare i så kallat intraprenörskap.
Charlotte Haegermark jobbar som innovationskonsult i Saabs strategi- och innovationsteam med ansvar för samarbeten med startupbolag och som rådgivare i så kallat intraprenörskap.Foto:Jesper Frisk

”När jag insåg att jag inte skulle bli någon formel 1-förare klippte jag mig och skaffade mig ett riktigt jobb, haha. Min roll nu är att öka Saabs förmåga att samarbeta med startup-bolag och lyfta fram entreprenörer som finns i koncernen”, säger Charlotte Haegermark.

Hon var anställd på Saabs dotterbolag Combitech och var med i en innovationstävling för att undersöka hur så kallat intraprenörskap fungerar i koncerner.

”Hur fångar man personer på en arbetsplats som har en entreprenörsådra, som har egna idéer? Vi gjorde en förstudie och undersökte vilka hinder och möjligheter som fanns i företaget.”

Förstudien gav mersmak.

”Utveckling och förändring har hela tiden varit den röda tråden i det jag gjort. Innovation var nästa steg kombinerat med intraprenörskap. Där är jag nu.”

I fjol lyftes Charlotte Haegermark upp till en koncernövergripande position och leder ett team på ett tiotal personer som kommer från alla delar i koncernen, från flygplan till ubåtar.

”Jag fick en penna och ett blankt papper – precis som jag vill ha det.”

Uppdraget var att stärka Saabs förmåga att samarbeta med startupbolag.

Hon har redan belönats internt med utmärkelsen Saabkoncernens mest inspirerande kolleger och nominerades för två år sedan till Forbes talanglista ’30 under 30’.

”Jag tror det var jag och Blondinbella från Sverige, kanske fler, men ingen av oss kom in på listan. Är man tävlingsmänniska är det så klart tråkigt att inte komma med, men man kan vinna på olika sätt”, säger Charlotte Haegermark.

Hur skapar man förändring på rätt sätt?
”Man tvingar inte människor. Man försöker vara inspirerande. Visar på goda exempel, låter människor ta sin tid och börjar med dem som är mest engagerade från start.”

För att nå nästa nivå på tillväxtstegen behövs, enligt Charlotte Haegermark, en kulturresa för att företaget ska bli snabbare, mer öppet för förändring och mer lärande.

”Viktigast är att innovation ger ett värde. Att det blir verkstad. Arbetet mitt team gör ger ringar på vattnet.”

Konkreta resultat så här långt?
”När man jobbar med det här ska man komma ihåg att det är osäker materia. Vi ska omvandla osäkerheter till möjligheter. Men ett exempel är samarbete med ett bolag som sysslar med hur man kan kyla elektronik mer effektivt. Ett annat som är i gång nu görs tillsammans med ett företag som arbetar med designautomation.”

Vilka förebilder har du själv i ditt arbete?
”Volvo Cars tycker jag har gjort det bra där de haft bra ledarskap. Klarna är ett annat exempel. När man kände att man tappat sin ’startup-vibe’ och blivit storbolag, gick man tillbaka och formade många startups internt som var självstyrande.”

För Charlotte Haegermark handlar det om att internt leta efter ”Greta Thunberg-typer” de som brinner för sin sak.

Söka på lite annorlunda ställen?
”Jag tror det. Många ser nog inte mig som chefsmaterial. Jag är inte intresserad av karriär på det sättet. Men jag vill göra skillnad, driva igenom de här förändringsprojekten och jobba för att modernisera och utveckla.”

I vilka bolag skulle du vilja sitta i styrelsen?
”Jag tror man kan göra mest skillnad i lite större, traditionella bolag. Volvo kanske? Scania, SKF och H&M är några andra. Och Essity verkar spännande.”

Charlotte Haegermark började köra gokart, eller karting, som tioåring i Göteborg. Körde varje helg i tio år, kom med i landslaget. På slutet, 2008–2010, tävlade hon internationellt på fulltid i den hårdaste klassen med växlad go-cart där toppfarten ligger runt 145 kilometer i timmen.

”Jag var som bäst runt 30 i det tyska mästerskapet av 65 förare, vilket jag ändå är nöjd med efter förutsättningarna. Hushållskassan räckte bara till den nivån. Konkurrenterna hade betydligt bättre ekonomi.”

Racingkarriären ligger för tillfället på is, som det brukar heta bland folk som tävlat.

”Jo, jag har en paus. Man vill inte säga att man slutat, jag har ständig bevakning på Blocket för att hitta ett bra objekt man kan köra med. Bara för att det är så kul.”

Men racing har även en baksida, hon var bland annat med i ett race där en av förarna förolyckades.

”Det var ganska tufft och tog lång tid innan jag hade bearbetat det. I första kurvan hakade en av förarnas framhjul fast i karten framför, den virvlade upp i luften och föraren bröt nacken när han slog i marken.”

Vägen som ledde in i Saab-koncernen gick via pr, marknadsföring och varumärkesjobb hos en rad bilmärken och generalagenter: Seat, Porsche och Tesla och Ford samt även Red Bull.

Vilket var roligast?
”Alla hade sin charm, men om man varit motorsportare själv är det klart att Porsche har racing i sitt DNA. Så det var speciellt.”

Hennes kunskaper som racingförare öppnade även dörren för ett inhopp som förare i en reklamfilm för Volvo i USA.

”Det var ett gig, jag blev kontaktad av ett castingbolag som ville ha en kvinnlig precisionsförare. Jag tackade ja eftersom jag tycker att det är bra om fler kvinnor syns i bilreklam.”

Hur är du som förare egentligen?
”Jag har en mjuk körstil. I racing är bromstekniken viktigast.”

Det förefaller som Charlotte Haegermark kan använda sig av den strategin och taktiken även i jobbet på Saab. Eller som hon själv uttrycker det:

”Man vinner inte race i första kurvan.”

 


Innehåll från AkaviaAnnons

Här är jobben där ekonomerna tjänar bäst

Caroline Lindeberg är lönespecialist på Akavia.
Caroline Lindeberg är lönespecialist på Akavia.

CFO, ekonomichef eller ekonomiansvarig? Titeln och ansvaret har avgörande betydelse för ekonomernas löner. Du som ekonom tjänar allra mest om du är vd i ett börsbolag. Det visar statistik från Akavia, det nya fackförbundet för akademiker.  

Att vara påläst och ha tillgång till färsk lönestatistik är viktiga verktyg i en löneförhandling.  

– Men det är först när du finfördelar statistiken och anpassar den till din egen situation som den blir riktigt spännande och användbar. Då kan den ge dig riktigt vassa argument i förhandlingen, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.

Akavia bildades januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.  

– Det innebär att du kan jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel. Du kan även bryta ner statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch. Det gör dig tryggare och mer trovärdig under lönesamtalet.    

Expertens 10 bästa tips för högre lön 

Stora löneskillnader 

I storstäderna är lönerna generellt högre. För högskoleutbildade ekonomer i Stockholm är medianlönen 54 400 kronor i månaden. I Göteborg och Malmö/Lund är den cirka 4 000 - 5 000 kronor lägre och i Mellansverige ligger den ytterligare 5 000 kronor lägre, alltså på cirka 45 000 kronor. 

– Det hänger samman med att större städer har fler arbetsplatser och chefstjänster, säger Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia. 

Lönerna skiljer sig stort även mellan ekonomer i privat sektor respektive stat och kommun, 53 000 kronor respektive 45 000 kronor i månaden. 

Vilken bransch du verkar i har också betydelse. Medianlönen för en ekonom i telekom- eller försäkringsbranschen är 62 000 kronor i månaden medan ekonomer inom it, industri samt bank och finans får nöja sig med cirka 55 000 kronor i månaden.   

– Även titeln kan spela stor roll. Är du CFO eller finanschef tjänar du i regel mer än en ekonomichef. Men det hänger naturligtvis på vilket ansvar du har. Ju större finanser du hanterar, desto högre lön. Allra högst lön har ekonomerna som är vd på ett börsnoterat bolag. Det är där de stora pengarna finns, säger Caroline Lindeberg.  

Byt jobb, det lönar sig 

Att ta löneförhandlingen på allvar och vara väl förberedd kan med andra ord ge stora avtryck i din plånbok. Tänk också på att den största möjlighet att göra rejäla lönekliv är när du byter jobb. 

– Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom din nuvarande arbetsplats och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar. Utan de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du små chanser att höja din lön.  

Även den första ingångslönen är viktig – ofta till och med vara avgörande – för den framtida löneutvecklingen. 

– Men för den som är ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta vilken lön som är rimlig att begära. Då kan vår färska lönestatistik och rådgivning vara till stor hjälp, säger Caroline Lindeberg.   

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet 

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?