Annons

R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige

Det så kallade R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige.

Positivt, ja visst. Men siffran skiljer sig stort mellan olika regioner och varje insjuknad smittar fortfarande fler än en.

Foto:Johan Nilsson/TT

Det nationella R-talet visar antalet personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till. Talet har sjunkit från 1,55 den 1 november till 1,16 den 14 november, vilket ”visar att ökningstakten på nationell nivå avtar”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport.

Men det är för tidigt att ropa hej. Smittkurvan vänder först när R-talet är under ett.

”Varje insjuknad smittar fortfarande fler, så den andra vågen växer fortfarande”, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, till Expressen.

Det nationella R-talet är ett genomsnitt i landet och det visar sig i Folkhälsomyndighetens statistik att situationen är mycket olika i regionerna. Lägst R-tal den 14 november hade Östergötland med 0,76. Högst R-tal, 1,59, hade Jämtland/Härjedalen. I storstadsregionerna hade Stockholm 1,16, Skåne hade 1,30 och Västra Götaland 1,05.

Det nationella R-talet ger en ögonblicksbild av smittspridningen och statsepidemiologen Anders Tegnell har påpekat att det är den långsiktiga trenden som är viktig, snarare än siffran vid ett visst tillfälle.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?