ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Qviberg: Kinaavtalet är som Jesus

  • Foto: Jesper Frisk

Uppgifterna om ett handelsavtal lyfte världens börser till all time high mot handelsveckans slut, men finansprofilen Mats Qviberg är tveksam till att konflikten är löst.
”Det här USA-Kinaavtalet är som Jesus. Alla vet vem det är men ingen har sett honom”, skriver han i ett mejl till Di.

På torsdagen började uppgifter att cirkulera om att USA och Kina kan vara nära att nå ett så kallat ”fas ett”-avtal. Spekulationerna fick ytterligare bränsle när USA:s president sent på torsdagskvällen twittrade att ”ett stort avtal” med Kina är väldigt nära.

Kraftiga uppgångar på världens börser följde, trots att ingen officiell bekräftelse av uppgifterna ännu har getts, varken från amerikanskt eller kinesiskt håll.

Investmentbolaget Öresunds storägare, Mats Qviberg, är skeptisk till att parterna verkligen har nått en överenskommelse i det långtgående handelskriget.

”Det här USA-Kinaavtalet är som Jesus. Alla vet vem det är men ingen har sett honom. Det finns tyvärr en överhängande risk att detta är slutet på en process men början på en annan, exempelvis i Europa”, skriver han.

Stockholmsbörsen stängde på all time high på torsdagen med fortsatta uppgångar även på fredagen ledd av konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag.

”Ryggmärgsreflexen för börsen är ändå att reagera positivt när ett hot undanröjes, så det är naturligt att det kommer en liten positiv reaktion”, skriver Mats Qviberg.

Som Di tidigare har rapporterat, väntas kinesiska representanter hålla pressträff angående handelsavtalet klockan 15.30 på fredagseftermiddagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer