1515

Qviberg: Kinaavtalet är som Jesus

Uppgifterna om ett handelsavtal lyfte världens börser till all time high mot handelsveckans slut, men finansprofilen Mats Qviberg är tveksam till att konflikten är löst.
”Det här USA-Kinaavtalet är som Jesus. Alla vet vem det är men ingen har sett honom”, skriver han i ett mejl till Di.

Foto:Jesper Frisk

På torsdagen började uppgifter att cirkulera om att USA och Kina kan vara nära att nå ett så kallat ”fas ett”-avtal. Spekulationerna fick ytterligare bränsle när USA:s president sent på torsdagskvällen twittrade att ”ett stort avtal” med Kina är väldigt nära.

Kraftiga uppgångar på världens börser följde, trots att ingen officiell bekräftelse av uppgifterna ännu har getts, varken från amerikanskt eller kinesiskt håll.

Investmentbolaget Öresunds storägare, Mats Qviberg, är skeptisk till att parterna verkligen har nått en överenskommelse i det långtgående handelskriget.

”Det här USA-Kinaavtalet är som Jesus. Alla vet vem det är men ingen har sett honom. Det finns tyvärr en överhängande risk att detta är slutet på en process men början på en annan, exempelvis i Europa”, skriver han.

Stockholmsbörsen stängde på all time high på torsdagen med fortsatta uppgångar även på fredagen ledd av konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag.

”Ryggmärgsreflexen för börsen är ändå att reagera positivt när ett hot undanröjes, så det är naturligt att det kommer en liten positiv reaktion”, skriver Mats Qviberg.

Som Di tidigare har rapporterat, väntas kinesiska representanter hålla pressträff angående handelsavtalet klockan 15.30 på fredagseftermiddagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?