Quickbit har beslutat att avsluta samarbetet med Northern Voucher Systems samt dess underleverantör som sedan Quickbit grundades varit bolagets huvudsakliga partners för inlösen av korttransaktioner.
Det framgår av ett pressmeddelande.
Nyhetsbyrån Direkt
Text
Quickbit kommer framöver att samarbeta med andra partners för inlösen av korttransaktioner, exempelvis det brittiska bolaget Decta Limited. Dessa förändringar gäller från och med den 31 augusti 2020.
”De finansiella effekterna av dessa förändringar inkluderar främst att Quickbit från och med 1 september 2020 inte längre gör några avsättningar av likvida medel till den så kallade rullande reserven. Detta innebär i sin tur ett förbättrat kassaflöde på all omsättning som genereras från och med den 1 september 2020. Den upparbetade rullande reserven som redovisas under balansposten Övriga Fordringar kommer successivt att återföras till Quickbit i sin helhet”, skriver bolaget.
Decta Limited är ett brittiskt så kallat e-money-institut som står under tillsyn av Financial Conduct Authority. Dectas verksamhet regleras även enligt lagen om Electronic Money Regulations 2011. Quickbit kommer framöver att fördjupa samarbetet med Decta och enligt avtalet med Decta krävs inga löpande avsättningar av likvida medel som säkerhet för korttransaktioner, heter det.
”Quickbit har nu nått en kritisk massa och kan uppvisa en gedigen historik som gör att vi kan erhålla avsevärt bättre villkor kring våra framtida transaktionsflöden”, kommenterar vd Serod Nasrat.
Innehåll från Svea BankAnnons
Från skrubben till toppen – så blev de proffs på att hitta kunder åt andra
Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales.
När Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales satt han ensam i en liten källarskrubb med en fast övertygelse om att det fanns en stor efterfrågan på bokare av kvalitativa säljmöten. Det visade sig stämma.
– Behovet är stort och konstant. Men under pandemin behövde vi en kontokredit för att klara oss och i dag är vi marknadsledande inom mötesbokning och nykundsbearbetning, säger han.
Att hitta nya kunder och boka möten som genererar nya affärer är en svår och tidsödande konst. Det är dessutom svårt för företagen att rekrytera den kompetensen internt, framför allt bland tjänsteföretag. Det var den insikten som fick Niklas Waara Åhrlin att år 2010 dra igång Brightsales vid 21 års ålder.
– Jag hade jobbat med nysälj sedan jag slutade gymnasiet och visste att jag var på rätt spår med en bra affärsidé, säger Niklas Waara Åhrlin.
Med sig hade han snart medgrundaren Emil Sjöberg.
– Vi sprang fort och växte snabbt och hade väl lite hybris, trodde att vi kunde erövra världen över en dag. Vi levde efter devisen ”det löser sig” och det gör det ju alltid. Men med åren har vi också lärt oss att det behövs mer struktur för att växa på ett bra sätt. Så vi har hela tiden utvecklat oss och blivit bättre.
Allt föll med pandemin
Men när pandemin slog till våren 2020 kom den stora prövningen. 80 procent av företagets kundstock försvann.
– Allt föll. Det var ju ingen som ville boka fysiska möten länge, säger Niklas Waara Åhrlin.
Brightsales bestämde sig för att inte säga upp personalen, för att kunna vara startklara vid pandemins slut. Men företaget blödde och de behövde finansiellt stöd i väntan på vändningen.
– Vi överlevde tack vare våra lojala kunder och Svea Bank. De erbjöd en kontokredit som gjorde att vi kunde ta oss igenom den värsta krisen. Det gav oss också tid att tänka om för att hitta nya vägar framåt.
Så småningom kunde Brightsales fasa över till digitala säljmöten.
– Men det tog ändå 8–9 månader innan kunderna var mogna för digitala möten. Fram till dess var vi tvungna att klara likviditeten. Många av våra konkurrenter gick omkull, men vi klarade oss och det är vi otroligt tacksamma för.
Hittat nya vägar framåt
I dag är bolaget marknadsledande inom mötesbokning och nykundsbearbetning, har 25 medarbetare och en omsättning på 20 miljoner kronor. Och de växer snabbt med hjälp av kontokrediten.
– För oss är kontokrediten bättre och billigare än lån. Vi betalar en mindre månadsavgift och utöver det betalar vi ingenting förrän vi faktiskt använder krediten. Vi betalar bara för de pengar vi behöver, de dagar vi behöver dem, säger han och fortsätter:
– Många banker erbjuder en liknande tjänst, men det som särskiljer Svea Bank är att de är personliga och har en service gentemot sina kunder som inte andra banker har. Jag kan ringa dem för att bolla och få råd kring hur jag ska tänka för att klara upp- och nedgångar i likviditeten. Det är en stor trygghet.
Brightsales har också passat på att göra om sin affärsmodell. I dag är verksamheten digital och bygger på en abonnemangstjänst, vilket ger stabilare intäkter.
– Vi är betydligt mer datadrivna i dag och kombinerar professionella mötesbokare med en AI-tjänst som analyserar marknaden, konkurrensen och även säljsamtalen. På så vis kan vi få mer vetenskaplig information istället för enbart känslomässiga bedömningar, säger Niklas Waara Åhrlin.