1515

Qlik går som tåget med de nya ägarna

För ett år sedan köptes Qlik ut från börsen för närmare 25 miljarder kronor.
Nu kan Dagens industri avslöja att bolagets tillväxtresa fortsätter.

Lars Björk, vd för Qlik.
Lars Björk, vd för Qlik.

Förra året passerade omsättningen för första gången 700 miljoner dollar, motsvarande drygt 6 miljarder kronor.

Svenskgrundade Qlik med skåningen Lars Björk som vd utvecklar mjukvara för analys och visualisering av stora datamängder. Bolaget grundades i Lund 1993 och noterades 2010 på amerikanska Nasdaq-bösen. Fortfarande sker all väsentlig utveckling i Skåne och i Lund finns omkring 500 anställda. Förra sommaren köptes Qlik ut från Nasdaq-börsen av den amerikanska buyout-fonden Thoma Bravo. Prislappen landade på knappt 25 miljarder kronor.

De senaste åren har Qlik haft en tillväxttakt på omkring 20 procent på årsbasis. 2015 omsatte Qlik 612,7 miljoner dollar, motsvarande 5,3 miljarder kronor.

I den sista prognosen Qlik gav som noterat bolag 2016 räknade man med att omsätta mellan 695 och 705 miljoner dollar under 2016, motsvarande mellan 6,05 och 6,13 miljarder kronor.

”Vårt mål är att fortsätta växa mellan 15 och 20 procent på årsbasis. Vi har ett lyckosamt år bakom oss och passerade 700 miljoner dollar i omsättning”, säger Qliks vd Lars Björk.

Samtidigt gjorde bolaget ett resultat före avskrivningar, ebitda, på 90 miljoner dollar, motsvarande drygt 780 miljoner kronor.

”Vi dubblade vår vinst i relativa termer och tre gånger i absoluta pengar och vi kommer att fortsätta den resan.”

En förklaring till den positiva resultatutvecklingen är sjunkande räntekostnader. Qlik lämnade börsen med en prislapp på 3 miljarder dollar. 1 miljard dollar av köpeskillingen utgjordes av lån och redan efter 7 månader refinansierades lånet och räntekostnaderna sjönk med 50 miljoner dollar på årsbasis, motsvarande drygt 430 miljoner kronor.

”Det spelar oss i händerna att marknadsvillkoren för den här typen av lån har blivit mer attraktiva. Att vi har lyckats refinansiera lånet efter så kort tid visar på vår finansiella styrka.”

Utköpet från börsen är en förklaring till den fortsatta tillväxten, enligt Lars Björk.

”Det hade gått att nå även om vi inte hade varit ett privat bolag, men att verka på en stor och bred marknad stjäl tid. Våra nya ägare är en bra partner som låter oss arbeta fokuserat. De försöker inte köra bolaget utan arbetar efter filosofin att stötta existerande management.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?