1515

Qatarblockad skakar gasmarknaden

Utfrysningen av Qatar skakar om marknaden för naturgas. Priserna tog ett skutt i London efter att två av gulfstatens supertankers på väg mot Storbritannien tvingats vända efter dramatik på Arabiska sjön.

Tankning i hamnen Raslaffan, Qatar
Tankning i hamnen Raslaffan, QatarBild:AP

Qatar är världens största producent av naturgas i flytande form, LNG, står för hela 30 procent av världsexporten och är främsta gasleverantör till Europa, Indien och Kina.

I spåren av blockaden mot Qatar från Saudiarabien och en rad andra Mellanösternländer, tvingades två av Qatars supertankers med destination Storbrtiannien raskt byta kurs på torsdagen.

Nyheten fick de brittiska terminspriserna på LNG att stiga med 4 procent på torsdagen, den största uppgången sedan i januari.

Tankerfartygens abrupta kursändring tyder på att de nekats tillträde till Adenviken och Röda Havet på väg till Suezkanalen, den snabbaste till Europa. Tar de alternativvägen runt Afrikas sydspets innebär det en försening på några veckor med risk för fortsatt oro på Europas gasmarknad, uppger Trevor Sikorski, fossilbränslechef på brittiska analysfirman Energy Aspects för Bloomberg.

Qatarblockaden är dock inget omedelbart hot mot Europas tillgång på gas. Sommaren är lågsäsong för efterfrågan och marknaden har ända fram till i oktober på sig att fylla på lagren inför vintern. Störningar av leveranser från Qatar på kort sikt kan ersättas med amerikanska tankers liksom ryska gasleveranser via ledningar. Men fortsätter till i höst blir bekymmren för Europa mer påtagliga, påpekar Trevor Sikorski.

Den upptrappade diplomatiska konflikten mellan Qatar och grannländerna tillsammans med USA inleddes på måndagen, i samband med anklagelser om att den lilla men rika gulfstaten stöttat olika extremistgrupper och tagit parti för iranska intressen i regionen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?