1515

Qatar får frist på 48 timmar

Saudiarabien och tre andra länder har gett Qatar ytterligare 48 timmar på sig att uppfylla en rad krav.
På onsdag möts de fyra ländernas utrikesministrar i Kairo för att diskutera krisen.

 

Kuwait – som agerar som medlare i krisen – lade fram förslaget att ge Qatar mer tid, enligt saudisk tv. Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten hade tidigare gett Qatar fram till midnatt, natten till måndagen, för att ge ett positivt besked på en lista med 13 krav.

Om kraven inte uppfylls väntas det frysta diplomatiska läget att fortsätta, vilket i praktiken innebär en blockad gentemot Qatar från de fyra länderna. På onsdag ska ländernas utrikesministrar mötas i Kairo för att diskutera krisen med Qatar, enligt ett uttalande från Egyptens utrikesdepartement.

Länderna kräver bland annat att Qatar bryter sina diplomatiska förbindelser med Iran, klipper banden till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet samt stänger ned mediebolaget al-Jazira.

Qatar har hela tiden sagt att landet inte rättar sig efter kravlistan, som presenterades den 22 juni.

"Listan med krav kommer att avvisas", sade utrikeminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani i lördags.

Det är en principfråga, anser ministern, som i stället vill ha en fortsatt dialog.

Saudiarabien vill att Qatar bryter med Iran, som är landets stora rival i regionen. Qatar anklagas bland annat för att stötta libanesiska Hizbollah — som stöds av Iran — ett påstående Qatar förnekar.

Men inte alla länder i regionen delar Saudiarabiens fientlighet mot Iran. Oman och Kuwait har goda diplomatiska relationer med Teheran medan Förenade arabemiraten har en stor iransk befolkning och starka kommersiella band med Iran.

Mediebolaget al-Jazira är baserat i Qatar och har länge varit en källa till konflikt då länder i området anklagat bolaget för partiskhet och för att underblåsa oroligheter.

Bland annat har Egypten anklagat bolaget för att stötta Muslimska brödraskapet, vars parti styrde i Egypten under Muhammad Mursi 2012–2013. Kravet på stängning av al-Jazira har fördömts av FN.

Qatar har under lång tid tagit emot ledare från brödraskapet från andra länder. Organisationen är terrorstämplad av bland annat Saudiarabien. Regeringar i väst har uttryckt oro för brödraskapet, men inte terrorstämplat den, något som inte heller FN har gjort.

 


Innehåll från Blue IntegratorAnnons

Modern integrationslösning håller ihop Golvabias informationsflöden

Småländska Golvabia producerar och säljer olika slags golv till återförsäljare och konsument. Verksamheten innebär att lagersaldo liksom stora mängder produktdata och materialspecifikationer måste vara tillgänglig och uppdaterad 24/7. Offertförfrågningar, order och fakturering behöver också hanteras i ett väl sammanhållet och rationellt flöde. För att klara det och främja tillväxten har Golvabia valt att hålla samman olika delsystem och data med hjälp av en integrationsmotor. 

Genom att använda Blue Integrator kan Golvabia effektivt hantera olika filformat och system som finns hos företagets kunder och leverantörer. För Golvabia har integrationslösningen gett betydande tidsbesparingar samtidigt som risken för fel orsakade av manuellt arbete och skrivfel minimerats. Det är särskilt viktigt när information om exempelvis mått, egenskaper och certifieringar alltid måste vara aktuell och tillgänglig.

– Vi tänker långsiktigt i allt vi gör och vill därför ha en flexibel och framtidssäker lösning som så långt det går kan automatisera våra dataflöden. Det gäller också att kunna möta nya behov och önskemål från våra kunder och leverantörer. En annan viktig aspekt är att ha kortast möjliga ledtider från order till leverans. Vi är en relativt liten aktör i den här branschen men genom att arbeta proaktivt och erbjuda en hög tillgänglighet har vi skapat en konkurrensfördel, kommenterar Peter Albertsson, vd på Golvabia. 

Möjliggör expansion på nya marknader

I dag är Golvabias största marknader Sverige och Norge. Genom en ökad digitalisering och en modern IT-plattform har företaget samtidigt skapat goda möjligheter att växa i andra länder.  

– Genom att Blue Integrator integrerar vårt affärssystem Jeeves med e-handelslösningen Storm finns mycket goda förutsättningar att koppla ihop oss med återförsäljare på nya marknader. Det innebär också stora fördelar att ha en sammanhållande plattform oavsett hur vi fått en order. Integrationsmotorn har över lag gjort oss extremt flexibla. Vi vet att vi alltid kan hantera de format som krävs, fortsätter Peter Albertsson.  

– I dag är Blue Integrator ett kostnadseffektivt nav i alla våra integrationer. Saker som tidigare kunde ta lång tid att lösa hanteras nu snabbt och enkelt, avslutar Peter Albertsson. 

Golvabias integrationslösning innebär:

* Tidsbesparing – betydligt mindre administration 

* Ökad kvalitet – mindre manuellt arbete – färre felkällor – inga skrivfel

* Sammanhållen information – kommunicerar med både kunder och leverantörer

Kort om integrationsmotorn

Med Blue Integrator får företag en flexibel och kostnadseffektiv integrationsmotor som kan användas för i stort sett alla typer av integrationer. Blue Integrator är enkel att införa och möjliggör ett stort antal integrationer, däribland med affärssystemen SAP, Dynamics 365, Jeeves och Garp. Till skillnad från traditionell direktintegration påverkar Blue Integrator heller inte drift och prestanda i det befintliga affärssystemet. Blue Integrator används i dag av cirka 200 företag i världen.

Läs mer på www.blueintegrator.com 

 

Mer från Blue Integrator

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Integrator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?