1515

PwC om ISK-skatten: ”Räkna på innehavet”

Skattehöjning på ISK och kapitalförsäkring slår hårt mot företagare, enligt revisionsjätten PwC. 
”Det är en skatt på förmögenhet”, säger skatteexperten Hans Peter Larsson.

Bild:Amanda Lindgren

För en vecka sedan kom beskedet att regeringen höjer skatten på de populära sparformerna ISK och kapitalförsäkring.

Skattehöjningen drar in 790 miljoner kronor till statskassan tas ut genom att kapitalunderlaget multipliceras med ett högre belopp, statslåneräntan plus en procent mot tidigare 0,75 procentenheter.

Företagare är en grupp som påverkas mer än andra av skattehöjningen, påpekar Hans Peter Larsson, skatterådgivare på PWC.

”Många företagare har tagit aktieutdelningar inom ramen för 3:12 och de pengarna är ofta placerade på ett ISK-konto”, säger han.

Också kapitalförsäkringar är vanliga bland företagare, enligt Hans Peter Larsson.

”Om man har medel i sitt aktiebolag som man inte vill investera direkt och som man vill ha som buffert kan man placera dem i en kapitalförsäkring.”

Kapitalförsäkringar används även för pensionssparande. Därmed blir pensionen mindre om skatten höjs.

”Om man vill ge sig själv en pension, kan bolaget lämna en pensionsutfästelse som säkras genom en kapitalförsäkring.”

Redan inför 2016 års skattehöjning på ISK och kapitalförsäkringar varnade Hans Peter Larsson i Di för att det skulle kunna hända igen.

”Att den är livsfarligt enkel att ändra den här skatten är det ser vi nu. Det är bara att skriva om en siffra i lagtexten”, säger han.

Finansminister Magdalena Anderssons pekade vid en presskonferens i veckan på att det handlar om småpengar.

”Om man har ett sparande på 50.000 kronor får man en skattehöjning på 37,50 kronor om året”, sa hon.

Men Hans Peter Larsson anser att det är att göra det enkelt för sig.

”På längre sikt blir det pengar genom ’ränta på ränta’-effekten”, säger han.

För personer med ISK och kapitalförsäkring blir hans råd att räkna på sina innehav.

”Ju lägre genomsnittlig avkastning man tror att man får på sina tillgångar desto mindre intressant blir ISK. Sedan kan man aldrig utesluta kommande skattehöjningar heller, den risken har ökat”, säger han.

Hans Peter Larsson anser att skatten på ISK i själva verket är en förtäckt förmögenhetsskatt.

”Den är inte beroende av avkastningen utan tas ut oavsett vad som händer med värdet på tillgångarna. Då är det en skatt på förmögenheten”, säger han.


Innehåll från Cash ITAnnons

Best-of-breed är mer kostnadseffektivt

Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.
Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.

I en ombytlig värld behöver detaljhandelsföretag snabbt kunna ställa om och förändra sin IT-struktur när det krävs. Att sitta fast kan bli kostsamt.

– Tekniken utvecklas snabbare än någonsin samtidigt som mycket händer i omvärlden, säger Robert Karlsson, CEO på Cash IT. De i detaljhandeln som klarade pandemin bäst kunde fort ställa om och erbjuda sina varor på ett nytt sätt. De hade en flexibel IT-struktur som tillät förändringar, och det är så vi på Cash IT jobbar när vi designar kassasystem och betallösningar åt olika butikskedjor.

Allt förenklas med realtidsintegrationer

Robert har under 20 år jobbat med att integrera de mest använda affärssystemen på marknaden med olika betallösningar och det egenutvecklade kassasystem Cash IT Retail. 

– När ett detaljhandelsföretag kan realtidsintegrera sin fysiska butik med e-handel, affärssystem och kassasystem sparas mycket tid och pengar. Administration och bokföring blir lättare medan kunderna får bättre service och medarbetarna en enklare vardag.

Till exempel kan lagersaldot alltid hållas à jour och på hemsidan syns direkt vilka varor som finns online och i butik. Administratörer kan justera priser både i e-handel och butik med en knapptryckning.    

Best-of-breed är en förutsättning

Då de tekniska innovationerna avlöser varandra snabbt har Cash IT nischat in sig på att ständigt ha koll på det senaste. Strategin de jobbar efter är best-of-breed.

– I korthet går det ut på att kunderna ska kunna plocka russinen ur kakan och välja de bästa systemen från olika leverantörer och sätta ihop till en egen helhet. Det ger mest flexibilitet och lägsta totala ägandekostnaden. Om man köper alla system från en leverantör betalar man ofta för funktioner som inte behövs eller målar in sig i ett hörn där det blir svårt att koppla på nya funktioner.

För att kunna tillämpa best-of-breed fullt ut behöver systemen vara integreringsbara med varandra från start. Om konsulter måste kopplas in för att skräddarsy integrationerna går poängen förlorad. Istället för att spara pengar tickar konsultkostnaderna iväg. Därför ska leverantörer väljas med omsorg. 

Utbytbar teknik är ett tecken på kvalitet

Helt krasst är utbytbar teknik bra teknik. Då är det möjligt att efter behov kunna bygga på, skala ner eller förändra företagets IT-struktur. 

– Att snabbt kunna koppla på eller av olika system är ett tecken på kvalitet. Då har utvecklaren koll. På Cash IT är vår affärsidé att erbjuda optimala och nyckelfärdiga lösningar för att kunna ge kunderna just den här flexibiliteten. Det är mest kostnadseffektivt i längden, avslutar Robert Karlsson.

Läs mer om Cash IT:s lösningar här.

Om Cash IT:
Cash IT levererar den senaste värdehöjande tekniken till butiker och retailkedjor för att öka deras effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft. Med kassasystem och betallösningar som realtidsintegreras med affärssystem ser Cash IT till att fysisk handel och e-handel sömlöst går ihop med varandra. 

 

Mer från Cash IT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cash IT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?