1515
Annons

Putins varning: Då väntar kaos

Om västländerna slår till mot Syrien igen skulle det "leda till kaos".
Den varningen utfärdar Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Bild:Yuri Kochetkov

På söndagen samtalade Vladimir Putin med Irans president Hassan Rouhani om helgens robotattacker mot Syrien. De båda ledarna är överens om att bombningarna har försvårat möjligheterna att nå en politisk lösning i konflikten, enligt ett uttalande från Kreml.

I uttalandet höjer också den ryske presidenten ett varningens finger mot väst.

"I synnerhet Vladimir Putin betonade att om sådana handlingar, i strid med FN-protokoll, fortsätter, så kommer det oundvikligen att leda till kaos för de internationella relationerna", heter det.

Det var i lördags som USA, Storbritannien och Frankrike avfyrade 105 robotar mot tre anläggningar Syrien som enligt Pentagon använts för att producera kemiska vapen.

Bombningarna kom som ett svar på den misstänka giftgasattacken i Douma den 7 april. Enligt västländerna är Syriens president Bashar al-Assads regim, som är nära allierad med Ryssland, ansvarig för attacken.

Samtidigt som Vladimir Putin varnar väst för att göra ytterligare militära ingripanden planerar USA att införa nya sanktioner mot Ryssland.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sa i en tv-intervju på söndagen att finansminister Steven Mnuchin kommer att lämna besked om de nya sanktionerna under måndagen.

”De kommer att riktas direkt mot alla slags företag som hade med utrustning att göra som relateras till Assad och användningen av kemiska vapen”, sa Nikki Haley till CBS.

Både Ryssland och Syrien har avfärdat anklagelserna om att kemvapen ska ha använts och utmålat dem som en förevändning för att attackera landet. 

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Blindskären och ljusglimten – Almegachefen om avtalsförhandlingarna

Almega-chefen Stefan Koskinen berättar i en intervju med Di vilka lönepåslag han ser som otänkbara i den kommande avtalsrörelsen och varför det kan vara okej att tjänstemän får mer än arbetare. Och så pekar han han på ett ljus i inflationsmörkret. 

”Vi kan till och med öka vår konkurrenskraft”, säger Almega-chefen Stefan Koskinen. 

Almega-chefen Stefan Koskinen.
Almega-chefen Stefan Koskinen.Foto:@imageAuthorName

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera